Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb orosz diplomatát utasítottak ki Moldovából egy kémkedési ügy közepette


Oleg Vasznyecov moldovai orosz nagykövet
Oleg Vasznyecov moldovai orosz nagykövet

A moldovai külügyminisztérium nemkívánatos személynek nyilvánította az orosz nagykövetség egyik munkatársát, miután a hatóságok hazaárulás vádjával őrizetbe vettek két helyi tisztségviselőt.

A tárca tájékoztatása szerint bekérették Oleg Vasznyecov orosz nagykövetet, és átadták neki az érintett kollégája kiutasításáról szóló jegyzéket.

A lépést az indokolta, hogy a moldovai hatóságok olyan információkhoz és bizonyítékokhoz jutottak, amelyek tanúsítják, hogy az orosz diplomata a státuszával összeférhetetlen tevékenységet folytatott.

A meg nem nevezett diplomata nemkívánatos személynek minősítéséről röviddel azután döntött a kormány, hogy a hírszerző és biztonsági szolgálat (SIS) ügynökei átkutatták a moldovai parlament és a határrendészet egy-egy munkatársának irodáját, és őrizetbe vették őket hazaárulás és összeesküvés gyanújával.

Ehhez kapcsolódóan: A moldovai hírszerzés orosz választási beavatkozás és szabotázsakciók veszélyére figyelmeztetett

Biztonsági források szerint a két tisztségviselőt azzal gyanúsítják, hogy az orosz nagykövetség helyettes védelmi attaséjának adtak át bizalmas információkat.

„Rendkívül fontos annak biztosítása, hogy ezt a hazaárulást a lehető legkeményebben megtoroljuk a törvények alapján” – jelentette ki Maia Sandu, az ország Nyugat-barát elnöke.

Az államfő 2020. novemberi hatalomra kerülését követően a korábbi szovjet tagköztársaság az orosz befolyás felszámolásán kezdett dolgozni.

Tavaly a chişinăui orosz nagykövetség hetven diplomatája közül negyvenötöt kiutasítottak, miután egy oknyomozó riport feltárta, hogy szokatlanul sok antennát szereltek a diplomáciai képviselet tetejére.

Ehhez kapcsolódóan: Moldova kiutasította az orosz diplomaták többségét, de az orosz követség szoros kapcsolatban maradt a kémekkel

Ennek ellenére a Szabad Európa tényfeltárása pár hónappal később arra jutott, hogy a helyben maradt diplomaták közül sokan továbbra is kapcsolatban állnak az orosz hírszerzéssel.

Moldova az ukrajnai háború megindítása óta szilárd tagja a nyugati tábornak, az ország több tízezernyi menekültet fogadott be.

XS
SM
MD
LG