Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Sebesült ukrán katonák a mariupoli acélműben felállított tábori kórházban 2022. május 10-én
Sebesült ukrán katonák a mariupoli acélműben felállított tábori kórházban 2022. május 10-én

Több mint egy órán át győzködte az orosz elnököt a tűzszünetről a német kancellár

Törökország ellenzi a finn és a svéd NATO-csatlakozást. Az EU további félmilliárd eurós katonai segélyt nyújt Ukrajnának, míg a német kormány azt fontolgatja, hogy közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszereket küld Kijevnek. A brit hírszerzés szerint súlyos veszteségeket szenvedett egy orosz páncélos zászlóalj.

13:39 2022.05.10.

Támogatja a NATO-tagságot a finn parlament védelmi bizottsága

A NATO-csatlakozás a legjobb lehetőség Finnország számára, hogy garantálja nemzetbiztonságát - közölte a finn parlament védelmi bizottsága kedden. Finnország a következő napokban hivatalosan is dönt arról, hogy csatlakozik-e a nyugati katonai szövetséghez.

Finnország NATO-tagsága jelentősen növelné az elrettentő erejét annak, hogy Oroszország agressziójának célpontjává váljon – közölte a védelmi bizottság.

Finnország, amelynek 1300 kilométeres határa és nehéz múltja van a szomszédos Oroszországgal, jelenleg éppen újragondolja azt a régóta fennálló álláspontját, hogy a keleti szomszédjával való baráti kapcsolatok érdekében nem csatlakozik a NATO-hoz.

Sauli Niinisto, Finnország elnöke várhatóan csütörtökön jelenti be a NATO-csatlakozással kapcsolatos álláspontját.

„A NATO-tagság a legjobb megoldás Finnország biztonsága szempontjából. Megerősíti Finnország nemzeti védelmi képességét a szövetség jelentős katonai erőforrásaival” - mondta Petteri Orpo, a védelmi bizottság és a vezető ellenzéki párt, a Nemzeti Koalíció elnöke. (Reuters)

NATO hadgyakorlat Norvégiában 2022. március 25-én
NATO hadgyakorlat Norvégiában 2022. március 25-én

14:24 2022.05.10.

Lukasenka: Oroszország segít egy új, hatékony rakéta létrehozásában

Alekszandr Lukasenka Minszkben 2022. május 9-én
Alekszandr Lukasenka Minszkben 2022. május 9-én

Moszkva megígérte, hogy segít Minszknek rakéták gyártásában, beleértve az orosz Iszkanderhez hasonló rakétát is, amely segít növelni az ország katonai képességeit – mondta Alekszandr Lukasenka fehérorosz vezető kedden, az állami Belta hírügynökség beszámolója szerint.

Lukasenka a védelmi tisztviselők találkozóján elmondta, hogy az ukrajnai események megmutatták, mennyire fontos, hogy a katonák modern, nagy hatékonyságú fegyverekkel és utánpótlással rendelkezzenek, és hangsúlyozta a logisztika fontosságát is.

„Egy új rakétát hozunk létre” – közölte Lukasenka. „Egy nagyon hatékony rakétát, amely az Iszkander modellhez hasonló. Teljes támogatást kaptunk” – tette hozzá.

Oroszország az ukrajnai háborúban is használja az Iszkander rakétákat.

Fehéroroszország szoros szövetségese Oroszországnak, de Lukasenka márciusban azt mondta, hogy a fehérorosz haderő nem vesz részt Moszkva műveletében, és nem is fog. (Reuters)

15:45 2022.05.10.

A litván parlament „népirtásnak” és „terrorizmusnak” minősítette Moszkva ukrajnai háborúját akciókat

A litván parlament kedden egyhangúlag megszavazta, hogy „népirtásnak” és „terrorizmusnak” nevezi Oroszország ukrajnai tevékenységét, és a második világháborút követő nürnbergi perek mintájára nemzetközi bíróság felállítását kéri, hogy a háborús bűnökkel gyanúsítottakat felelősségre vonják.

Az indítvány, amelyet Ingrida Simonyte miniszterelnök is támogatott, kimondja, hogy az orosz hadsereg ukrajnai háborús bűnei között szerepel civilek szándékos meggyilkolása, tömeges nemi erőszak, ukrán állampolgárok erőszakos áttelepítése Oroszországba, valamint a gazdasági infrastruktúra és kulturális helyszínek lerombolása.

„Az Orosz Föderáció, amelynek hadserege szándékosan és szisztematikusan polgári célpontokat jelöl ki bombázásra, olyan állam, amely támogatja és elköveti a terrorizmust” – olvasható a litván parlamenti indítványban.

Az állásfoglalás jogilag nem kötelező érvényű, és csak megismétli az Egyesült Államok oroszgyűlölő nézeteit – mondta Leonyid Szluckij, az orosz parlamenti alsóházi nemzetközi ügyek bizottságának elnöke.

Szerinte az állásfoglalás része egy „oroszellenes projektnek” és az olyan, Oroszországgal szemben elfogult akcióknak, amelyeknek „semmi közük a valósághoz” - idézte a TASZSZ hírügynökség. (Reuters)

Ingrida Simonyte litván miniszterelnök és Denisz Smihal ukrán miniszterelnök az oroszok által megtámadott Borodiankában 2022. április 11-én
Ingrida Simonyte litván miniszterelnök és Denisz Smihal ukrán miniszterelnök az oroszok által megtámadott Borodiankában 2022. április 11-én

16:23 2022.05.10.

A német külügyminiszter kijevi látogatásán támogatta Ukrajna teljes jogú uniós tagságát

Ukrajnának az Európai Unió teljes jogú tagjává kell válnia egy ponton, bár az oda vezető folyamatot nem lehet lerövidíteni – mondta Annalena Baerbock német külügyminiszter kedden Kijevben.

Ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával közösen tartott sajtótájékoztatón Baerbock hangsúlyozta, hogy Németország nullára csökkenti az orosz energiaimportot, „és az örökre úgy is marad” – tette hozzá. (Reuters)

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG