Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Egy sebesült katona vár kezelésre a zaporizzsjai katonai kórházban 2022. március 31-én.
Egy sebesült katona vár kezelésre a zaporizzsjai katonai kórházban 2022. március 31-én.

Északról visszavonulnak, hogy keleten és délen vessék meg lábukat az orosz erők, egy kijevi látogatás lehetőségéről beszélt a pápa

A háború ellen tüntetők közé lőttek az orosz katonák Energodar városában. Kemény harcokra számít az ukrán vezetés Harkiv és Donbász környékén. Kijevben járt és további uniós segítséget ígért az Európai Parlament elnöke.

Az orosz–ukrán háború legfrissebb eseményeinek összefoglalója

  • Füstgránátokkal és lövöldözéssel oszlatták fel a tüntetést a megszállt Energodarban, itt van Európa legnagyobb atomerőműve.
  • Egy kijevi út lehetőségéről beszélt Ferenc pápa, de konkrét időpont még nincs.
  • Az orosz elnök szerint az orosz erők elaknásítják Kijev környékét.
  • Pénteken több mint hatezer civilt menekítettek ki Donyeck, Luhanszk és Zaporizzsja régióból, közülük több mint háromezret Mariupolból.
  • Bizakodó a mariupoli kimenekítést illetően az ukrán vezetés.
  • Az ukrán erők visszafoglalták Bucsa és Irpin városokat Kijev mellett.
  • Nem erősítette meg, de nem is cáfolta az ukrán külügyminisztérium, hogy ukrán csapatok megtámadtak egy oroszországi üzemanyagtárolót.
  • Április elsején mintegy tizenegyezer menekült érkezett Ukrajnából Magyarországra.
  • Cikkünk folyamatosan frissül.
16:30 2022.03.29.

16:51 2022.03.29.

Oroszország "kiberagresszióval" vádolja az Egyesült Államokat

Oroszország kedden azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy hatalmas "kiberagressziós" hadjáratot vezet, és ez áll a napi több százezer rosszindulatú támadás mögött, mióta orosz csapatok jelentek meg Ukrajnában.

A külügyminisztérium szerint a médiát, a kritikus infrastruktúrát és az életfenntartó rendszereket vették célba, és az eddig példátlan mérték az Egyesült Államok és a NATO által kiképzett különleges erőkre, valamint Kijev nyugati pénzügyi támogatói nevében fellépő hackerekre utal.

"A támadások forrásait azonosítani fogják, és a támadókat elkerülhetetlenül felelősségre vonják tetteikért a törvénynek megfelelően" – áll az orosz közleményben.

Az NBC News a múlt hónapban arról számolt be, hogy Joe Biden amerikai elnök elé olyan lehetőségeket tártak, mint az oroszországi internet, áramellátás és vasúti vágányátállítók megszakítása. A Fehér Ház azonban azt közölte, hogy ez "abszolút irreális".

Biden szerint Oroszország kibertámadást tervezhet az Egyesült Államok ellen, de a Kreml tagadta ezt.

17:02 2022.03.29.

Fogy az idő a segély nélkül maradt civileknek

A Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFRC) vezetője szerint Ukrajnában becslések szerint 18 millió embernek lesz szüksége humanitárius segítségre az orosz inváziót követő pusztítások és lakóhelyük elhagyása miatt.

Mariupoli lakók menekülnek a városból 2022. március 20-án
Mariupoli lakók menekülnek a városból 2022. március 20-án

Francesco Rocca, az (IFRC) elnöke szerint az Ukrán Vöröskereszt 400 000 embert ért el élelmiszerekkel, ágyneművel, takaróval, sátrakkal és vízzel a február 24-i invázió óta. Ukrajna háború előtti lakossága 44 millió volt.

Az ENSZ keddi genfi tájékoztatóján azt mondta újságíróknak, hogy Ukrajnában "senkit sem hagy sértetlenül a most folyó konfliktus".

Ugyanezen a tájékoztatón Ewan Watson, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának, a konfliktusokkal és a háború szabályaival foglalkozó testvérszervezetnek a szóvivője azt mondta, hogy „fogy az idő” a Mariupolban és más frontterületeken élő civilek számára, akik a közelmúltban nem tudtak humanitárius segélyhez jutni.

Az Egészségügyi Világszervezet ukrajnai képviselője, Dr. Jarno Habicht elmondta, hogy az ENSZ egészségügyi ügynöksége 74 olyan támadásról értesült, amelyek az egészségügyi ellátást vették célba, beleértve az egészségügyi intézményeket, a mentőket és az egészségügyi dolgozókat és eddig 72 ember halálát okozták.

17:17 2022.03.29.

Ukrán javaslat: Moszkva ne ellenezze a csatlakozását az EU-hoz

Vlagyimir Medinszkij orosz vezető tárgyaló kedden azt mondta, hogy Kijev Moszkvának szóló javaslatai között az is szerepelt az isztambuli tárgyalásokon, hogy Oroszország nem ellenzi Ukrajna csatlakozását az Európai Unióhoz.

Erről az állami televízió által közvetített tudósításban beszélt, Oroszország és Ukrajna isztambuli tárgyalásai után.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG