Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Egy sebesült katona vár kezelésre a zaporizzsjai katonai kórházban 2022. március 31-én.
Egy sebesült katona vár kezelésre a zaporizzsjai katonai kórházban 2022. március 31-én.

Északról visszavonulnak, hogy keleten és délen vessék meg lábukat az orosz erők, egy kijevi látogatás lehetőségéről beszélt a pápa

A háború ellen tüntetők közé lőttek az orosz katonák Energodar városában. Kemény harcokra számít az ukrán vezetés Harkiv és Donbász környékén. Kijevben járt és további uniós segítséget ígért az Európai Parlament elnöke.

Az orosz–ukrán háború legfrissebb eseményeinek összefoglalója

  • Füstgránátokkal és lövöldözéssel oszlatták fel a tüntetést a megszállt Energodarban, itt van Európa legnagyobb atomerőműve.
  • Egy kijevi út lehetőségéről beszélt Ferenc pápa, de konkrét időpont még nincs.
  • Az orosz elnök szerint az orosz erők elaknásítják Kijev környékét.
  • Pénteken több mint hatezer civilt menekítettek ki Donyeck, Luhanszk és Zaporizzsja régióból, közülük több mint háromezret Mariupolból.
  • Bizakodó a mariupoli kimenekítést illetően az ukrán vezetés.
  • Az ukrán erők visszafoglalták Bucsa és Irpin városokat Kijev mellett.
  • Nem erősítette meg, de nem is cáfolta az ukrán külügyminisztérium, hogy ukrán csapatok megtámadtak egy oroszországi üzemanyagtárolót.
  • Április elsején mintegy tizenegyezer menekült érkezett Ukrajnából Magyarországra.
  • Cikkünk folyamatosan frissül.
17:04 2022.04.01.

17:44 2022.04.01.

Az EU könnyebbé akarja tenni az ukrán menekültek európai valutához jutását

Az Európai Unió pénteken bemutatott egy javaslatolt, amely megkönnyítené az ukrán menekülteknek, hogy uniós valutához jussanak, miután számos európai bank nem fogadja el a hrivnyájukat.

Ukrán menenültek érkeznek Lengyelországba 2022. március 27-én
Ukrán menenültek érkeznek Lengyelországba 2022. március 27-én

A 27 uniós tagállamban több bank is vonakodik elfogadni az ukrán valutát az unióba érkezett menekültek millióitól, attól tartva, hogy a kijevi központi bank megtagadja majd az átváltást.

A probléma megoldására Lengyelország és más tagállamok olyan rendszereket hoztak létre, amelyek garantálják az átváltási szintet. A brüsszeli Európai Bizottság azt javasolja, hogy a rendszereket egységesítsék az egész blokkban.

„A rendszereknek fejenként 10 ezer hrivnya (110 ezer forint) maximális limitet kell biztosítaniuk személyenként, díjmentesen, az Ukrán Nemzeti Bank által közzétett hivatalos napi árfolyamon” - áll a bizottság közleményében.

A rendszer, amely együttműködne az ukrán központi bankkal, első körben három hónapig működne, és a blokk bankhálózatai vehetnének részt benne.

A terv egy javaslat, amit az EU végrehajtó hatósága ajánl a tagállamoknak, és az uniós miniszterek keddi ülésükön vitatják meg.

18:15 2022.04.01.

Sikeres fogolycseréről számoltak be az ukránok

Ukrajna pénteken 86 katonát cserélt Oroszországgal - közölte pénteken egy magas rangú kijevi tisztviselő.

"A csere most történt meg, 86 ukrán katona, köztük 15 nő, már biztonságban van " - közölte Kijríl Timosenko, az ukrán elnök kabinetfőnök-helyettese a Telegramon közzétett videoüzenetében.

19:05 2022.04.01.

Több mint 50 ukrajnai műemléket rongált meg az orosz invázió

Az ENSZ kulturális ügynöksége pénteken megerősítette, hogy legalább 53 ukrán történelmi emlékhely, vallási épület és múzeum szenvedett kárt az országba történő orosz invázió során.

A hanorúban megsérült templom Mariupolban 2022. március 10-én
A hanorúban megsérült templom Mariupolban 2022. március 10-én

„Ez a legfrissebb lista, de nem teljes, mivel szakértőink továbbra is ellenőrzik az ukrán hatóságok által benyújtott számos jelentést” – mondta az AFP-nek az UNESCO szóvivője, miközben a szervezet közzétette az ország északi és keleti részén található 53 megrongálódott helyszín listáját.

A szóvivő elmondta, hogy az UNESCO műholdfelvételek és a helyszíni szemtanúk jelentései alapján ellenőrzi az ukrán hatóságok által szolgáltatott információkat, ezek alapján Ukrajnában összesen 29 vallási helyszín, 16 történelmi épület, négy múzeum és négy műemlék sérült meg.

Az UNESCO szerint a megrongálódott helyszínek között több mint egy tucatnyi található a keleti Harkiv régióban, köztük templomok és modernebb örökségi helyszínekig. Öt a fővárosban, Kijevben található, míg további öt az észak-ukrajnai Csernyihiv régióban, ahol számos történelmi emlékhely található.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG