Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Rakétatámadás után Kijevben 2022. április 29-én. Az orosz erők nem sokkal az ukrán elnök és az ENSZ-főtitkár találkozója után mért csapást a fővárosra
Rakétatámadás után Kijevben 2022. április 29-én. Az orosz erők nem sokkal az ukrán elnök és az ENSZ-főtitkár találkozója után mért csapást a fővárosra

Az ukrán elnök szerint Oroszország az ENSZ-t akarta megalázni a Kijev elleni rakétatámadással

Meghalt a Szabad Európa egyik munkatársa az ukrán fővárost sújtó orosz rakétatámadásban. Ismét megkísérlik kimenekíteni az Azovsztalban rekedt civileket. Brit küldöttség vizsgálja a háborús bűncselekményeket Ukrajnában. Brit segélymunkások kerülhettek orosz katonák fogságába.

08:21 2022.04.29.

Joe Biden: Putyinnak soha nem sikerül uralnia Ukrajnát

Az amerikai elnök elnök rekord nagyságú, 33 milliárd dolláros katonai, gazdasági és humanitárius segítséget kért a az amerikai törvényhozástól Ukrajna támogatására a következő öt hónapban. Ez az eddigi amerikai segély több mint tízszerese.

A támogatásból több mint 20 milliárd dollárt fegyverek, lőszerek és más katonai felszerelés vásárlására, 8,5 milliárd dollárt közvetlenül a kijevi kormánynak nyújtandó gazdasági segítségnyújtásra, 3 milliárd dollárt pedig humanitárius és élelmiszerbiztonsági segélyekre fordítanának. Az amerikai elnök azt mondta, Putyin soha nem tud uralni Ukrajnát, de kitartott amellett, hogy az Egyesült Államok nem támadja Oroszországot.

08:09 2022.04.29.

Rakétatámadás érte Kijevet az ENSZ-főtitkár látogatása alatt

Az ENSZ főtitkár szóvivője szerint az egyik rakéta annak a szállodának a közelében csapódott be, ahol Antonio Guterres, a világszervezet főtitkára tartózkodik. A rakéta alig egy órával azután talált be, hogy a főtitkár sajtótájékoztatót tartott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Guterres és csapata biztonságban van – mondta szóvivő Stéphane Dujarric a CBS Newsnak, a BBC amerikai partnerének.

Hozzátette: az ENSZ-küldöttség az ukrán miniszterelnök irodájában találkozott, a támadás idején nem volt a szállodában. „Kijevben vagyok. Megdöbbenve értesültem arról, hogy két rakéta robbant a városban" – mondta Guterres a BBC Newsnak. Guterres úgy fogalmazott, hogy feltétlenül véget kell vetni ennek a háborúnak, megoldást kell találni rá.

Az ENSZ főtitkára és az ukrán elnök Kijevben 2022. április 28-án
Az ENSZ főtitkára és az ukrán elnök Kijevben 2022. április 28-án

17:24 2022.04.28.

Bolgár miniszterelnök: „Nem lehetünk közömbösek, nem mondhatjuk, hogy ez ukrán probléma”

Kiril Petkov bolgár miniszterelnök az ukrajnai Borodjankában tett látogatásán azt mondta, reméli, hogy a bolgár képviselők a jövő héten jóváhagyják a katonai segítséget Ukrajnának.

Petkov a tervek szerint csütörtökön Kijevben találkozik Zelenszkij ukrán elnökkel. Miután személyesen is látta Borodjankában az orosz támadások miatt keletkezett károkat, azt mondta: „nem lehetünk közömbösek. Nem mondhatjuk, hogy ez ukrán probléma, nem mondhatjuk, hogy emberek haldokolnak, de az nem érdekel minket”.

Bírálta néhány bolgár politikus érvelését, hogy gyorsabban lesz béke, ha nem küldenek katonai segítséget Ukrajnának.

„Az a béke ára, hogy az orosz állam addig támad, amíg már nincs, aki megvédje magát? Valóban ilyen békét akarunk?” – fogalmazott Petkov.

Kiril Petkov Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel Kijevben 2022. április 28-án
Kiril Petkov Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel Kijevben 2022. április 28-án

17:04 2022.04.28.

Több mint 30 milliárd dollárral támogatná Ukrajnát az amerikai elnök

Joe Biden Washingtonban 2022. április 21-én
Joe Biden Washingtonban 2022. április 21-én

Joe Biden arra fogja kérni csütörtökön a washingtoni törvényhozást, hogy hagyjanak jóvá egy gigászi, nagyjából 33 milliárd dolláros csomagot Ukrajna számára.

Az Egyesült Államok így több mint 20 milliárd dollár katonai és 8,5 milliárd dollár közvetlen gazdasági támogatást nyújtana a háború sújtotta Ukrajnának, 3 milliárd dollárt pedig humanitárius segélyezésre fordítanának.

Az amerikai elnök emellett új jogi eszközöket szeretne elfogadtatni a Kongresszussal, amelyek megkönnyítenék a szankciókkal sújtott orosz oligarchák vagyonának lefoglalását, illetve az azokból befolyó összegek átadását Kijevnek.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG