Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
A harkivi Szabadság tér az orosz bombázás után, 2022. március 1-jén
A harkivi Szabadság tér az orosz bombázás után, 2022. március 1-jén

Orosz invázió Ukrajnában - a megszállás első hetének eseményei percről percre

12:07 2022.02.27.

Drámai felvételen, ahogy egy fegyvertelen civil megpróbálja feltartóztatni az orosz tankokat

Letérdelt az orosz tankok elé egy ukrán férfi
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:59 0:00

11:34 2022.02.27.

Kijev: az elővárosokban heves harcok, a belvárosban viszonylagos nyugalom

A vasárnapra virradó éjszaka nyugodtabban telt Kijevben az előző kettőnél. Mikola Povoroznik polgármester-helyettese elmondta, hogy volt néhány összetűzés a fővárosba beszivárgott orosz szabotőrcsoportokkal, de kora reggelre a városban nyugalom volt, az ukrán erők ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet.

Elmondása szerint több orosz szabotőrcsoport még az Ukrajna elleni orosz invázió csütörtöki kezdete előtt beszivárgott a fővárosba, és most az ukrán erők védelmi vonalát megkerülve próbálnak a fővárost védő csapatok hátába kerülni.

Délelőtt Kijev belvárosában ismét hallatszottak robbanások. A tisztségviselő azt reméli, hogy hétfő reggelig sikerül megtisztítani a fővárost a betolakodóktól, így feloldhatják a kijárási tilalmat, és az emberek elmehetnek az üzletekbe élelmiszereket vásárolni maguknak.

Füst gomolyog Kijev felett az ágyúzás után 2022. február 27-én.
Füst gomolyog Kijev felett az ágyúzás után 2022. február 27-én.

Kijev elővárosaiban az éjjel is folytatódtak a heves harcok. A néhány kilométerre délnyugatra fekvő Vaszilkiv településen eltaláltak egy olajfinomítót. Még nem tudták elkezdeni a tűzoltást a rakétával eltalált olajfinomítóban, mert a településen lévő légi bázis fölötti ellenőrzésért még mindig súlyos harcok dúlnak.

Találatot kapott a vaszilkivi olajfinomító 2022. február 26-án.
Találatot kapott a vaszilkivi olajfinomító 2022. február 26-án.

Az ukránok szerint az orosz csapatoknak eddig még egy repteret sem sikerült elfoglalniuk a megyében, sem a Boriszpili nemzetközi repülőteret, sem az Antonov gépgyár hosztomeli légi bázisát. Pedig ez vélhetően fontos lenne az oroszoknak, megfigyelők szerint azért, hogy deszantosokat szállíthassanak Kijevbe.

11:06 2022.02.27.

Zelenszkij kész tárgyalni, de nem Belaruszban

Miközben az orosz küldöttség állítólag az ukrán elnökre vár Minszkben, Volodimir Zelenszkij megismételte, hogy nem hajlandó Belaruszban tárgyalni.

„Varsó, Pozsony, Budapest, Isztambul, Baku. Mindegyiket javasoltuk. Bármely más város megfelelne nekünk, amíg nem lőnek ránk rakétákat a területükről" – mondta Zelenszkij egy online videófelvételen.

Hozzátette, ha nem indultak volna Belorusz területéről is támadó akciók Ukrajna ellen, akkor a fővárost, Minszket is elfogadta volna a tárgyalások helyszínéül. Oroszország pénteken közölte először, hogy tárgyalna akar az ukránokkal, de csak Belruszban hajlandó erre, noha az Ukrajna északi része elleni invázió és a Kijev elleni offenzíva onnan indult.

10:46 2022.02.27.

Nem fordítanak vissza senkit a magyar határról

Több mint 62 ezren léptek be csütörtöktől szombat éjfélig a magyar-ukrán határon Magyarországra. Mind az öt határátkelő teljes kapacitással működik. Nem fordítanak vissza a magyar határon senkit, aki itt keres menedéket az ukrajnai háború elől.

Azokat, akik nem tudnak a határátkelőhelyekről tovább indulni, menedékhelyekre kísérik, ahol kulturált körülmények között tartózkodhatnak, és biztosítják ellátásukat – idézi az MTI a police.hu portált.

A harcok elől menekülők érkeznek Ukrajnából Magyarországra Beregsuránynál, 2022. február 25-én.
A harcok elől menekülők érkeznek Ukrajnából Magyarországra Beregsuránynál, 2022. február 25-én.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG