Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
A harkivi Szabadság tér az orosz bombázás után, 2022. március 1-jén
A harkivi Szabadság tér az orosz bombázás után, 2022. március 1-jén

Orosz invázió Ukrajnában - a megszállás első hetének eseményei percről percre

18:55 2022.02.27.

Az EU lezárja a légterét az orosz repülőgépek előtt és fegyverekkel látja el Ukrajnát

Az Európai Bizottság elnöke bejelentette, hogy a közösség lezárja a légterét az orosz repülőgépek előtt, fegyverekkel fogja támogatni Ukrajnát, illetve betilt bizonyos Kreml-párti médiumokat.

Ursula von der Leyen vasárnap közölte, hogy az EU „most először finanszírozni fogja fegyverek és más felszerelések vásárlását és szállítását egy támadás alatt álló országnak”.

„Lezárjuk az Európai Unió légterét az oroszok előtt. Javaslatot teszünk minden orosz tulajdonban lévő, Oroszországban bejegyzett vagy orosz irányítású repülőgép kitiltására. Ezek többé nem szállhatnak le vagy fel, nem repülhetnek át az EU területe felett” – mondta.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben, 2022. február 24-én
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben, 2022. február 24-én

Emellett hangsúlyozta, hogy betiltják a tagállamokban a „Kreml médiagépezetét, így az állami Russia Today és a Szputnyik, illetve a hozzájuk tartozó leányvállalatok többé nem terjeszthetnek hazugságokat Putyin háborújának igazolása és a megosztottság erősítése céljából”.

A brüsszeli testület vezetője végül arról is beszámolt, hogy újabb szankciókat rendelnek el Aljakszandr Lukasenka belarusz vezető rezsimje ellen, amiért támogatják Oroszország ukrajnai invázióját.

(AP)
18:28 2022.02.27.

Százmilliárd eurós haderőfejlesztést indít a német kormány

A német kormány vasárnap bejelentette, hogy százmilliárd eurós pénzügyi alapot hoz létre a haderő fejlesztésére, és mostantól a bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogja védelmi kiadásokra fordítani.

Elemzők szerint ez az utóbbi évtizedek egyik legjelentősebb fordulata az európai biztonságpolitikában, aminek az Ukrajna elleni orosz katonai akció a közvetlen kiváltója. A bejelentés jól mutatja, hogy az invázió megindítása a második világháborút és a rendszerváltást követő európai biztonsági rend még néhány héttel ezelőtt is elképzelhetetlen átírásával jár.

Németországot számos bírálat érte az utóbbi években, különösképpen az Egyesült Államok részéről, amiért nem teljesíti azon NATO-kötelezettségvállalását, amelynek értelmében a szövetség tagjainak 2024-re a GDP-jük két százalékára kell emelniük az éves védelmi költségvetésüket.

„Világos, hogy jelentősen többet kell fektetnünk az országunk biztonságába a szabadság és a demokrácia védelme érdekében” – mondta Olaf Scholz német kancellár a szövetségi parlament ülésén.

A tájékoztatás szerint a százmilliárd eurós (36,5 ezer milliárd forintos) pénzügyi alap felállítása egyelőre pusztán egyszeri intézkedés az idei évre, de Berlin mostantól teljesíteni fogja a NATO felé tett kötelezettségvállalását a katonai büdzsére vonatkozóan.

(AP)
18:05 2022.02.27.

17:29 2022.02.27.

Görögország is fegyvereket küld Ukrajnának

Görögország kormánya vasárnap bejelentette, hogy gépkarabélyokat, rakétavetőket és lőszereket küld Ukrajnába a kijevi vezetés kérésére.

Háborúellenes tüntetés Berlinben 2022. február 27-én
Háborúellenes tüntetés Berlinben 2022. február 27-én

A katonai segélyt a reggeli kabinetülésen hagyták jóvá.

Athén a tájékoztatás szerint a felajánlott felszereléseket két C-130-as katonai szállítógépen juttatja el még vasárnap az Ukrajnához közeli lengyelországi pontokra. Ezek közül az első már meg is érkezett. A szállítmány tartalmát pontosabban nem közölték.

Humanitárius segélyt két külön gép szállít a nap folyamán Nikosz Hardaliasz helyettes védelmi miniszter kíséretében.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG