Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
A harkivi Szabadság tér az orosz bombázás után, 2022. március 1-jén
A harkivi Szabadság tér az orosz bombázás után, 2022. március 1-jén

Orosz invázió Ukrajnában - a megszállás első hetének eseményei percről percre

15:00 2022.02.28.

Szemet szemért – Oroszország is légtér-lezárásokat jelentett be

Oroszország lezárta légterét 36 ország repülőgépei előtt, beleértve az európai országokat és Kanadát, válaszul arra, hogy az érintett országok ugyanezt lépték meg minden orosz repülőgéppel szemben.

Az állami légiközlekedési ügynökség hétfőn bejelentett lépése az EU és Kanada azon hétvégi döntését követi, hogy Moszkva ukrajnai inváziójára válaszul lezárták az eget az orosz gépek előtt.

Moszkvában a bejelentéshez hozzátették, hogy az érintett országok repülőgépei csak külön engedéllyel léphetnek be Oroszország légterébe.

14:36 2022.02.28.

Menekülteket szállásol el a fővárosi önkormányzat, 40 százalékuk gyermek

A Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) már megnyitott egyik szállásán 120 menekültet helyeztek el. Többnyire teljes családok érkeztek, gyerekekkel, az ott elszállásoltak 40 százaléka gyermek: a legidősebb gyerek 13 éves, de van közöttük egy kétéves és egy kéthetes csecsemő is.

A családok egy része azonnal tovább is indul nyugat-európai országok felé, de többen úgy nyilatkoznak – általában a kárpátaljai magyar családok –, hogy szeretnének tartósan Magyarországon maradni.

A kerületi önkormányzatokkal és a fővárosi intézményekkel együttműködve további szállások bevonása várható, a fővárosi önkormányzat a tulajdonában, kezelésében lévő fővárosi és vidéki helyszínek megnyitását is tervezi. Az egyes helyszínek közötti személyszállítás a BKK segítségével történik.

13:56 2022.02.28.

Minden orosz haderőnemre vonatkozik a fokozott nukleáris készültség

Az orosz hadsereg közölte, hogy Vlagyimir Putyin elnök parancsának megfelelően fokozott készültségbe helyezte nukleáris elrettentő erőit.

Szergej Sojgu védelmi miniszter arról számolt be Putyinnak, hogy további személyzettel bővítették az összes orosz nukleáris erő parancsnokságát. A védelmi minisztérium közölte, hogy a magas riasztási státusz az orosz nukleáris erők minden szereplőjére vonatkozik – a szárazföldi interkontinentális ballisztikus rakétákat felügyelő stratégiai rakétaerőkre, a tengeralattjáróról indítható interkontinentális ballisztikus rakétákkal rendelkező északi és csendes-óceáni flottára, valamint azokra a hosszabb távot megtenni képes légierőkre, amelyek nukleáris képességű stratégiai bombázó flottával rendelkeznek.

Putyin a nyugati szankciókra és a NATO-hatalmak „agresszív kijelentéseire” hivatkozva rendelte el az orosz nukleáris erők fokozott készültségbe helyezését vasárnap. Egyelőre nem világos, hogy az intézkedés milyen konkrét lépéseket tartalmaz, de egy biztos: tovább fokozza a félelmet attól, hogy az ukrajnai háború egy nagyobb és még veszélyesebb összecsapáshoz vezethet.

13:15 2022.02.28.

Zuhanórepülésben a rubel, a Kreml szóvivője új „gazdasági realitásról” beszél

Miközben a szankciók miatt történelmi mélypontra süllyedt az orosz rubel árfolyama, a Kreml szóvivője új „gazdasági realitásról” beszélt, illetve leszögezte, hogy nincs ok kételkedni a moszkvai jegybank megbízhatóságában és hatékonyságában.

Dmitrij Peszkov hétfőn arról számolt be, hogy Vlagyimir Putyin elnök a nap folyamán a gazdasági helyzetről egyeztet többek között a pénzügyminiszterrel és a központi vezetőjével.

Leszögezte: Oroszországnak megvannak a tervei arra nézve, hogy miként reagáljon a nemzetközi büntetőintézkedésekre, és ennek végrehajtása már folyamatban is van.

Az orosz jegybank nemrég bejelentette, hogy 9,5 százalékról 20 százalékra emeli az irányadó kamatlábat, hogy a példa nélküli intézkedéssel ellensúlyozza a rubel leértékelődésének és a magasabb inflációnak a kockázatát.

A rubel a nyugati korlátozások szigorítását követően kezdett zuhanórepülésbe, az orosz fizetőeszköz dollárral szembeni árfolyama a 114-es szintig emelkedett hétfőre, miközben a múlt hét végén még 83,7 volt – közölte a Bloomberg.

A banki.ru adatai szerint a kereskedelmi bankoknál azonban még ennél is kevesebbet ér a rubel: egy dollárért a pénzintézetek többsége 120-140 rubelt kér.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG