Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
A harkivi Szabadság tér az orosz bombázás után, 2022. március 1-jén
A harkivi Szabadság tér az orosz bombázás után, 2022. március 1-jén

Orosz invázió Ukrajnában - a megszállás első hetének eseményei percről percre

12:53 2022.03.01.

Információs táblákkal segít tájékozódni az ukrajnai menekülteknek a Magyar Közút

12:52 2022.03.01.

Az ENSZ adatot tett közzé az áldozatok számáról

Az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala 136 civil, köztük 13 gyermek halálát regisztrálta Ukrajnában az orosz invázió február 24-i kezdete óta, ám arra figyelmeztetett, hogy az áldozatok száma ennél jóval magasabb lehet.

A genfi székhelyű iroda kedden azt közölte, hogy a konfliktusban 400 civil sérültet is nyilvántartásba vettek, köztük 26 gyereket.

Étel- és ruhaosztás belső menekülteknek Dnyipro városban 2022. február 26-án
Étel- és ruhaosztás belső menekülteknek Dnyipro városban 2022. február 26-án

"A legtöbb áldozatot széles hatósugarú robbanófegyverek használata követelte, beleértve a nehéztüzérségi lövedékeket és a rakéta-sorozatvetőket, valamint a légicsapásokat" - áll a közleményben. "Ezek csak azok az áldozatok, akiket ellenőrizni tudtunk, és a valós áldozatok száma valószínűleg sokkal magasabb."

A hivatal arra ösztönzi a konfliktusban részt vevő feleket, hogy ne használjanak nagy hatósugarú robbanófegyvereket lakott területeken, mivel „nagyon nagy a kockázata annak, hogy ezek válogatás nélkül és aránytalanul találnak el civileket”.

12:49 2022.03.01.

Négyezer menekült érkezett egy nap alatt vonattal Budapestre

A Budapesti Rendőr-főkapitányság​ tájékoztatása szerint az ukrajnai háború elől hétfőn 4002 ember, köztük 308 gyermek érkezett Budapestre vonattal. A legtöbben információt kértek, illetve egyénileg utaztak tovább vagy rokonokhoz mentek.

Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 291 ember, köztük 66 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg. A BRFK és a Készenléti Rendőrség erői a Keleti és a Nyugati pályaudvaron segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. Ellátásuk, szállításuk, elszállásolásuk érdekében a rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot a Országos Katasztrófavédelmi Kőigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóság, valamint a segélyszervezetek munkatársaival.

Ukrán család érkezik a Nyugati pályaudvarra, 2022. február 28-án.
Ukrán család érkezik a Nyugati pályaudvarra, 2022. február 28-án.

12:41 2022.03.01.

Lemondott Schröder stábja, a volt német kancellár nem hajlandó megszakítani kapcsolatait a Kremllel

Gerhard Schröder volt német kancellár adófizetői pénzből finanszírozott hivatalának teljes személyzete felmondott, mivel Vlagyimir Putyin orosz elnök régi barátja ellenáll a növekvő nyomásnak, hogy megszakítsa kapcsolatait a Kremllel az ukrajnai invázió után.

Gerhard Schröder volt német kancellár átöleli Vlagyimir Putyin orosz elnököt a labdarúgó vébé nyitóünnepségén a Luzsnyiki Stadionban, Moszkvában 2018. június 14-én
Gerhard Schröder volt német kancellár átöleli Vlagyimir Putyin orosz elnököt a labdarúgó vébé nyitóünnepségén a Luzsnyiki Stadionban, Moszkvában 2018. június 14-én

Schröder, aki 2005-ben távozott hivatalából és több állást is vállalt orosz energiacégeknél, valamint a kormányzó szociáldemokraták (SPD) más politikusai is egyre inkább vizsgálatok középpontjába kerültek az elmúlt hetekben az orosz cégekért folytatott lobbitevékenységük miatt.

A hét végén az SPD vezetői arra ösztönözték Schrödert, hogy adja fel orosz posztjait, ahogy más korábbi európai politikusok, köztük Francois Fillon volt francia miniszterelnök is megtették.

Schröder azonban ellenállt a nyomásnak, és bár egy múlt csütörtöki nyilatkozatában ritkaságszámba menő kritikát fogalmazott meg Oroszország inváziójával kapcsolatban, azt is közölte, hogy "mindkét oldalon" követtek el hibákat. Európának biztosítania kell, hogy ne szakítsa meg teljesen a kapcsolatait Oroszországgal – tette hozzá.

A stáb egyik tagja, Albrecht Funk azt mondta a Reutersnek, hogy rajta kívül még két titkár és egy sofőr kérte, hogy helyezzék át más munkákra a kancellárián Schröder irodájából. Funk nem kívánta kommentálni az okot.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG