Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
A harkivi Szabadság tér az orosz bombázás után, 2022. március 1-jén
A harkivi Szabadság tér az orosz bombázás után, 2022. március 1-jén

Orosz invázió Ukrajnában - a megszállás első hetének eseményei percről percre

17:55 2022.02.25.

Az Eurovíziós Dalfesztivált is bukhatja Oroszország

Finnország pénteken közölte, hogy nem küld versenyzőket az Eurovízió 2022 döntőjére, ha Oroszország is részt vehet azon, míg más európai közszolgálati műsorszolgáltatók, köztük Ukrajnáé, Oroszország kizárását kérték a dalversenyből.

A felhívások azután jöttek, hogy az orosz katonai erők csütörtökön megkezdték a szomszédos Ukrajna elleni inváziót, ami gazdasági szankciókat váltott ki Oroszország ellen, és megfosztotta az országot a jelentősebb sporteseményektől.

A finn Yle közszolgálati műsorszolgáltató pénteken közölte: kérvényezte az Eurovízió szervezőjénél, az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségénél (EBU), hogy zárják ki Oroszországot a rendezvényről.

"A Yle nem vesz részt a versenyen, ha Oroszországot meghívják" – áll a közleményben.

Az EBU csütörtöki közleményében közölte, hogy a verseny "politikamentes kulturális esemény", és "jelenleg tervezik" oroszországi résztvevők fogadását is.

"Természetesen továbbra is szorosan figyelemmel kísérjük a helyzetet" – mondták.

Az Ukrajnában, Svédországban, Dániában, Hollandiában, Litvániában és Norvégiában működő közszolgálati műsorszolgáltatók mind sürgetik, hogy az EBU zárja ki Oroszországot.

18:07 2022.02.25.

Az EU-nak ki kell elégítenie Ukrajna hatalmas finanszírozási igényeit – EU Bizottság

Ukrajna finanszírozási igényei az orosz invázió után hatalmasak lesznek, és az Európai Uniónak kell előteremtenie a pénzt - mondta Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke pénteken.

Az Európai Unió pénzügyminisztereinek és jegybanki elnökeinek találkozója után Dombrovskis elmondta, hogy Ukrajnából menekülnek a befektetők és nagyon problémás az ország hozzáférése a pénzügyi piacokhoz is.

"Tehát egyértelmű, hogy Ukrajna finanszírozási szükségletei hatalmasak lesznek, és meg kell felelnünk ezeknek az igényeknek" – közölte Dombrovskis.

Azt mondta, mielőtt Oroszország megkezdte volna a csapatösszevonásokat az ukrán határon, Ukrajna idei költségvetési hiánya 2,5 milliárd euró körül volt. Ez 5 milliárdra nőtt a csapattelepítések után, mivel a befektetők háborútól tartva elmenekültek.

"Most a finanszírozási szükségletek elképesztően nagyok" – mondta

18:42 2022.02.25.

Az Európai Unió jóváhagyta Putyin és külügyminisztere vagyonának befagyasztását

A lett külügyminiszter szerint az Európai Unió más szankciókkal együtt megállapodott Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Lavrov külügyminiszter vagyonának befagyasztásáról.

A Putyin és Lavrov vagyonának befagyasztásáról szóló döntés azt jelzi: a nyugati hatalmak példátlan intézkedések felé haladnak, hogy megpróbálják megállítani az Oroszország szomszédja elleni brutális támadást és egy nagy háborút Európában.

Edgars Rinkevics lett külügyminiszter pénteki Twitter-üzenetében közölte, hogy az EU külügyminiszterei „elfogadták a második szankciócsomagot”, és hozzátette, hogy „a vagyonbefagyasztás vonatkozik Oroszország elnökére és külügyminiszterére is”.

Elmondta, hogy az EU még egy szankciócsomag kidolgozását tervezi.

19:05 2022.02.25.
Főként nők, idősek és gyerekek jönnek át a határon
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:49 0:00

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG