Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
A harkivi Szabadság tér az orosz bombázás után, 2022. március 1-jén
A harkivi Szabadság tér az orosz bombázás után, 2022. március 1-jén

Orosz invázió Ukrajnában - a megszállás első hetének eseményei percről percre

17:18 2022.02.27.

A brit külügyminiszter támogatná az ukrajnai harcokhoz csatlakozni kívánó briteket

A brit külügyminiszter kijelentette, hogy „teljes mértékben” támogatná azokat az állampolgárokat, akik úgy döntenek, hogy csatlakoznak az ukrajnai ellenálláshoz az orosz invázióval szemben.

„Teljes mértékben, ha vannak, akik segítenék a küzdelmet, támogatnám őket ebben” – válaszolta Liz Truss a BBC azon kérdésére, hogy támogatná-e a harcokhoz csatlakozni szándékozó briteket.

„Az ukránok nem csak hazájuk, hanem egész Európa szabadságáért és demokráciájáért harcolnak” – hangsúlyozta.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a napokban külföldieket biztatott egy nemzetközi harcoló alakulat létrehozására.

Truss leszögezte: az emberek egyéni döntésén múlik, hogy csatlakoznak-e ilyen alakulathoz.

17:29 2022.02.27.

Görögország is fegyvereket küld Ukrajnának

Görögország kormánya vasárnap bejelentette, hogy gépkarabélyokat, rakétavetőket és lőszereket küld Ukrajnába a kijevi vezetés kérésére.

Háborúellenes tüntetés Berlinben 2022. február 27-én
Háborúellenes tüntetés Berlinben 2022. február 27-én

A katonai segélyt a reggeli kabinetülésen hagyták jóvá.

Athén a tájékoztatás szerint a felajánlott felszereléseket két C-130-as katonai szállítógépen juttatja el még vasárnap az Ukrajnához közeli lengyelországi pontokra. Ezek közül az első már meg is érkezett. A szállítmány tartalmát pontosabban nem közölték.

Humanitárius segélyt két külön gép szállít a nap folyamán Nikosz Hardaliasz helyettes védelmi miniszter kíséretében.

18:05 2022.02.27.

18:28 2022.02.27.

Százmilliárd eurós haderőfejlesztést indít a német kormány

A német kormány vasárnap bejelentette, hogy százmilliárd eurós pénzügyi alapot hoz létre a haderő fejlesztésére, és mostantól a bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogja védelmi kiadásokra fordítani.

Elemzők szerint ez az utóbbi évtizedek egyik legjelentősebb fordulata az európai biztonságpolitikában, aminek az Ukrajna elleni orosz katonai akció a közvetlen kiváltója. A bejelentés jól mutatja, hogy az invázió megindítása a második világháborút és a rendszerváltást követő európai biztonsági rend még néhány héttel ezelőtt is elképzelhetetlen átírásával jár.

Németországot számos bírálat érte az utóbbi években, különösképpen az Egyesült Államok részéről, amiért nem teljesíti azon NATO-kötelezettségvállalását, amelynek értelmében a szövetség tagjainak 2024-re a GDP-jük két százalékára kell emelniük az éves védelmi költségvetésüket.

„Világos, hogy jelentősen többet kell fektetnünk az országunk biztonságába a szabadság és a demokrácia védelme érdekében” – mondta Olaf Scholz német kancellár a szövetségi parlament ülésén.

A tájékoztatás szerint a százmilliárd eurós (36,5 ezer milliárd forintos) pénzügyi alap felállítása egyelőre pusztán egyszeri intézkedés az idei évre, de Berlin mostantól teljesíteni fogja a NATO felé tett kötelezettségvállalását a katonai büdzsére vonatkozóan.

(AP)

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG