Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
A harkivi Szabadság tér az orosz bombázás után, 2022. március 1-jén
A harkivi Szabadság tér az orosz bombázás után, 2022. március 1-jén

Orosz invázió Ukrajnában - a megszállás első hetének eseményei percről percre

19:13 2022.02.28.

Áttörés nélkül értek véget a tűzszüneti tárgyalások

Megállapodás nélkül zárult a harcok lezárását célzó ukrán-orosz tárgyalások első fordulója.

Az orosz és ukrán tisztviselők a háború ötödik napján tartották találkozójukat Putyin nukleáris fenyegetéseinek árnyékában, miközben Moszkva ukrajnai inváziója váratlanul heves ellenállásba ütközött.

Hétfőn kora este az ukrán elnök egyik főtanácsadója azt mondta, hogy az Oroszországgal folytatott tárgyalások első fordulója véget ért, és mindkét delegáció hazatért a fővárosába konzultációra.

Mihajlo Podoljak kevés részletet közölt, kivéve azt, hogy az ukrán-belarusz határ közelében lezajlott tárgyalások egy lehetséges tűzszünetre összpontosítottak, és a második fordulóra „a közeljövőben” kerülhet sor.

"Az orosz fél sajnos még mindig nagyon elfogultan látja az általa elindított pusztító folyamatokat" írta Podoljak a Twitteren.

Vlagyimir Megyinszkij, az orosz delegáció vezetője kijelentette, hogy a két fél "megegyezett a tárgyalások folytatásában", hozzátéve, hogy az új találkozóra a lengyel-belarusz határon kerül sor.

Az ukrán elnöki sajtószolgálat azt közölte, hogy a február 28-i találkozón a felek „részletesen megvitattak számos olyan kulcsfontosságú témát, amelyekben kölcsönösen elfogadható megoldást találhatnak”.

Ebben a szakaszban Ukrajna még évekre van attól, hogy elérje az EU-tagsághoz szükséges normákat, a 27 tagú unió pedig belefáradt a bővítésbe, és nem valószínű, hogy hamarosan új tagokat venne fel.

20:16 2022.02.28.

A nemzetközi labdarúgó szervezetek kitiltották Oroszországot

A 2020-as Európa-bajnokság egy emlékezetes pillanata az olasz-orosz meccsről.
A 2020-as Európa-bajnokság egy emlékezetes pillanata az olasz-orosz meccsről.

A nemzetközi és az európai labdarúgó szövetség is felfüggesztette az orosz nemzeti csapatok részvételét a kupákban és versenyek én Ukrajna orosz megszállása miatt. A döntés miatt az orosz válogatottakat valószínűleg kizárják az idei férfi világbajnokságból és női Európa-bajnokságból.

20:34 2022.02.28.

Törökország lezárja a Boszporuszt és a Dardanellákat

Erdogan török elnök korábbi ukrajnai látogatásán
Erdogan török elnök korábbi ukrajnai látogatásán

Sem Oroszországgal, sem Ukrajnával nem szeretné megszakítani kapcsolatait Törökország, jelentette be Erdogan török elnök, de egy 1936-os nemzetközi megállapodásra hivatkozva lezárják a tengeri átkelőket a Fekete-tenger, a Márvány-tenger és az Égei-tenger között az orosz hadihajók előtt. A vízi utat már az orosz flotta több tagja is használta az utóbbi napokban, a döntés következményei egyelőre kiszámíthatatlanok. (AP)

22:47 2022.02.28.

Orosz ENSZ-diplomatákat utasítottak ki az USA-ból

Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövetének helyettese megerősítette, hogy az orosz misszió tizenkét diplomatáját távozásra kérték. Az indoklás szerint azt gyanítják róluk, hogy “tevékenységük nem volt összhangban a munkakörük feladataival és kötelezettségeivel”. Oroszország ENSZ-nagykövete úgy reagált, hogy ez a magyarázat nem kielégítő. Az amerikai ENSZ-misszió szóvivője szerint kiutasításukat már hónapok óta készítették elő.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG