Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
A harkivi Szabadság tér az orosz bombázás után, 2022. március 1-jén
A harkivi Szabadság tér az orosz bombázás után, 2022. március 1-jén

Orosz invázió Ukrajnában - a megszállás első hetének eseményei percről percre

18:12 2022.03.01.

Nyugati források: meghaladta az ötezret az elfogott vagy halott orosz katonák száma

Az ukrán kormányerők már több mint ötezer orosz katonát fogtak el vagy öltek meg, s jelentős számú repülőgépet, páncélost, illetve több légvédelmi üteget is kiiktattak – jelentette az AP amerikai hírügynökség egy magas rangú nyugati hírszerzési tisztségviselőre hivatkozva.

A meg nem nevezett illetékes arról számolt be, hogy az orosz hadsereg az elmúlt 48 órában fokozta tüzérségi támadásait Kijev északi részén, valamint Harkivnál és Csernyihivnél.

Tájékoztatása szerint az oroszok nehézségekbe ütköztek a keleti Donyec-medencében is, ahol az utóbbi években összevonták az ukrán fegyveres erőket a Moszkva által támogatott szakadárok elleni küzdelem érdekében.

18:27 2022.03.01.

Zelenszkij az EU-nak: „bizonyítsák be, hogy velünk vannak!”

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videokapcsolaton keresztül bejelentkezett az Európai Parlament (EP) keddi plenáris ülésén, és annak bizonyítására szólította fel a közösséget, hogy Ukrajna mellett állnak.

„Bizonyítsák be, hogy velünk vannak! Bizonyítsák be, hogy nem hagynak cserben minket! Bizonyítsák be, hogy valóban európaiak, és akkor az élet győzedelmeskedhet a halál felett, a fény a sötétség felett!” – mondta ukrán nyelven az államfő, miközben a beszédét angolra fordító tolmács elsírta magát.

„Azért harcolunk, hogy Európa egyenlő tagjai lehessünk. Az EU velünk sokkal erősebb lesz” – jelentette ki.

A képviselők állva tapsolták meg Zelenszkijt a felszólalását követően. Sokan ukrán zászlót ábrázoló pólóban voltak, mások kék-sárga szalagot vagy sálat viseltek.

Maros Sefcovic, az Európai Bizottság alelnöke megerősítette, hogy a közösség Ukrajna mellett áll, és kiemelte, hogy fegyverekkel támogatják az országot, illetve példa nélküli szankciókkal sújtották Oroszországot.

„És önökkel leszünk gyönyörű országok újjáépítésében is a győzelmet követően” – hangsúlyozta.

19:03 2022.03.01.

Orosz ortodox papok tucatjai sürgetik a háború leállítását

Mintegy hatvan orosz ortodox pap írta alá azt a nyílt levelet, amelyben az ukrajnai háború haladéktalan beszüntetésére szólították fel a moszkvai kormányt.

A március 1-jei keltezésű közös nyilatkozatban hangsúlyozták: „Ukrajnának magának kell meghoznia a döntéseit, anélkül, hogy gépkarabélyokat fognának rá, nyugati vagy keleti nyomásgyakorlás nélkül”.

Az aláírók kiemelték, hogy „siratják” a szenvedést, amellyel „érdemtelenül fivéreiket és nővéreiket sújtják Ukrajnában”.

„Párbeszédre szólítjuk a szemben álló feleket, ugyanis nincs más alternatívája az erőszaknak. Csakis az adhat reményt, hogy elkerülhetjük a szakadékot, amelybe országainkat taszították napokkal ezelőtt, ha a másik oldal is meghallgattatik” – húzták alá.

Szakértők szerint meglehetősen ritka, hogy orosz ortodox papok ilyen jelentős számban nyíltan szembe menjenek Vlagyimir Putyin elnökkel. Az egyház és vezetője, Kirill pátriárka, aki mellesleg nem írta alá a levelet, az utóbbi években teljes vállszélességgel beállt a kormányzati politika mellé.

19:15 2022.03.01.

Amerikai források szerint elakadt az orosz előrenyomulás Kijevnél

Egyelőre elakadt az orosz előrenyomulás Kijevnél, miután a hadsereg bizonyos logisztikai nehézségekbe ütközött, egyes egységeknél pedig a jelek szerint a harci szellemmel is problémák vannak – mondta egy magas rangú amerikai védelmi tisztségviselő.

Műholdképen az orosz konvoj az ukrajnai Ivankivtól délkeletre 2022. február 28-án
Műholdképen az orosz konvoj az ukrajnai Ivankivtól délkeletre 2022. február 28-án

Oroszország kedden a város elhagyására szólította fel Kijev lakosságát, illetve rakétákat zúdított Harkivra, miután a támadó fegyveres erőknek az invázió első hat napjában nem sikerült gyors győzelmet elérniük.

A friss műholdképeken az ukrán fővárostól északra látható az a korábban mintegy 64 kilométer hosszúra nyúló orosz katonai konvoj, amely Belarusz felől hatolt be az országba.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG