Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrán rabok ezrei jelentkeznek a seregbe feltételes szabadlábra helyezésért cserébe


Ukrán katonák Avgyijivka mellett 2024. május 6-án (képünk illusztráció)
Ukrán katonák Avgyijivka mellett 2024. május 6-án (képünk illusztráció)

Hogy feltöltse gyalogsága egyre fogyatkozó sorait, Ukrajna elítélteket toboroz Oroszország elleni harcához. Eddig már több mint négyezren jelentkeztek.

A kormány ajánlata értelmében a megállapodást aláíró foglyok hátralévő büntetését – a hosszától függetlenül – eltörlik, ha beleegyeznek abba, hogy a háború végéig eltávozás nélkül a hadseregben szolgálnak, akkor feltételesen szabadlábra helyezik őket.

„Anyám hisztirohamot kapott. Öt éve vagyok itt – egy évem van hátra, én pedig elmegyek a háborúba” – mondta a Reutersnek az egyik jelentkező, Mikola Ribalka Kijev-környéki börtöne udvarán.

Az igazságügyi minisztérium szerint Ribalka, akit lopásért csuktak le, egyike annak a 129 fogolynak, akik katonai szolgálatra jelentkeztek a hétszáz rabot befogadó börtönből.

„Tudja, öt év ezek között a falak között nyomot hagy az emberen. Sok mindent láttál és sok mindent megértettél. Már nem félsz semmitől” – tette hozzá.

„Ez nem Wagner-csoport lesz”: elítéltek katonai toborzását tervezi Ukrajna
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:23 0:00

Ukrajna, amelynek lakossága körülbelül 38 milliós – szemben Oroszország 144 millió lakójával –, nehezen tud elegendő katonát toborozni, különösen a frontvonalakra, amelyekre az ellenséges támadások legnagyobb terhe jut, és ahol súlyosak a veszteségek.

Az ukrán katonák túlerővel néznek szembe, és kimerültek. Az országban a közelmúltban új törvényt fogadtak el, amely több százezer katona mozgósítását célozza – bár valószínűleg hónapokba telhet, mire jelentős számú új katona áll majd készen a harcra.

„Versengenek a katonai parancsnokok a foglyokért, mivel emberhiány van. Nagyon szeretnék megszerezni őket” – mondta Denisz Maljuszka igazságügyi miniszter csütörtökön a börtönbe látogató újságíróknak.

Az ukrán 3. és 5. rohamdandár toborzói, akik ott voltak a sajtóeseményen, általában magasnak értékelték a foglyok motivációját.

Az 5. dandár Vladiszlavként bemutatkozó képviselője a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy körülbelül kilencven embert toboroztak ebből a börtönből, de máshol is próbálkoznak.

Azokat, akik a dandárjához csatlakoznak, különálló, kizárólag elítéltekből álló egységekbe szervezik, és a parancsnokok szorosan rajtuk tartják a szemüket – tette hozzá.

Ám nem sok lehetőségük van a dezertálásra, tekintettel arra, hogy az oroszok hatalmas tűz alá vehetik a rendezetlenül visszavonulókat – jegyezte meg.

A 3. dandár képviseletében Oleh Petrenko arról beszélt, hogy nem bánnak másként az elítéltekkel, mint a többiekkel.

„Nem látunk semmilyen különbséget a rendes úton mozgósítottak és a rabok között.”

Ehhez kapcsolódóan: Ukrajna lejjebb viszi két évvel a mozgósíthatósági életkor alsó határát

Ezrek jelentkeznek

A teljes körű háború kezdeti szakaszában az orosz Wagner magánhadsereg több tízezer orosz elítéltet toborzott az ukrajnai harcokhoz. Teljes körű kegyelmet ajánlottak nekik, ha hat hónapot harcolnak a fronton.

Az orosz védelmi minisztérium azóta is folytatja a rabok toborzását a börtönökből saját Sztorm-Z alakulataiba.

Oroszországban börtönöket zárnak be, mert a rabok mellett a börtönőrök is Ukrajnában harcolnak
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:38 0:00

Ukrajnában bizonyos bűncselekményekért elítélt foglyokat eltiltottak a katonai szolgálattól. Ilyen két vagy több ember meggyilkolása, ittas vezetés révén elkövetett emberölés, a szexuális bűncselekmények, a hazaárulás és a korrupció.

Az igazságügyi minisztérium tájékoztatása szerint eddig 4564 elítélt jelentkezett a hadseregbe, akiknek orvosi vizsgálatokon kell átesniük, kérelmüket pedig a bíróságnak jóvá kell hagynia. Több mint 1700-an már zöld utat kaptak közülük.

A miniszter korábban azt mondta, hogy összesen tíz-húszezer elítélt érdeklődésére számít.

Maljuszka reméli, hogy a legtöbb jelentkező két hónapon belül megkezdheti a szolgálatot. A Reuters munkatársát meghívták egy helyi bíróságra, és látta, miként hagyta jóvá a bíró egy fegyveres rablásért büntetését töltő férfi kérelmét.

A férfi videókapcsolaton keresztül jelentkezett be a börtönéből, az eljárás körülbelül tíz percet vett igénybe.

A bíró, Dmitro Tkacsenko elmondta: a börtön gondoskodik arról, hogy csak olyan kérelmezőket küldjenek hozzá, akik megfelelnek a törvényi kritériumoknak. Ő és két másik bíró napi tíz-húsz ilyen ügyet tárgyalt az elmúlt héten. A mintegy százból kettőt utasítottak el, mindkettőt azért, mert meggondolták magukat.

Az új törvény értelmében már 782 foglyot adtak át a börtönökből a fegyveres erőknek.

„A reflektorfénybe kerülnek. Ha csak egyetlen dezertőr is lesz köztük, vagy egyetlen bűncselekmény történik, az rossz PR lenne nekünk” – mondta Maljuszka.

A huszonhárom éves Vitalij Jacenko, aki már letöltötte kábítószer-kereskedelemért kiszabott hétéves börtönbüntetésének felét, azt mondta: az orosz invázió kezdetén remélte, hogy jelentkezhet a seregbe, de akkor nem engedték meg neki. Most benyújtotta a kérelmét.

„Mindenekelőtt segíteni szeretnék a hazámnak. Azt akarom, hogy a társadalom megértse: az emberek képesek megváltozni.”

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG