Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrán külügyminiszter Budapesten: A magyarok fegyverrel védik Ukrajnát


Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Andrij Szibiha ukrán külügyminiszter Budapesten 2024. szeptember 30-án
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Andrij Szibiha ukrán külügyminiszter Budapesten 2024. szeptember 30-án

Ukrajna vállalta a magyar kisebbség jogainak biztosítását, növelni kell az egyeztetések dinamikáját – mondta Andrij Szibiha új ukrán külügyminiszter, miután Budapesten tárgyalt magyar kollégájával. Szijjártó Péter szerint Magyarország mindent megtesz a szomszédsági kapcsolatok fejlesztésében, és ezt várja Kijevtől is.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter megtiszteltetésnek nevezte, hogy Andrij Szibiha első útja Budapestre vezetett volna, de ez végül időpont-egyeztetési problémák miatt nem jött össze.

Magyarország továbbra is békepárti álláspontot képvisel az ukrajnai háborúban, minden nemzetközi kezdeményezést támogat, amely a béke elérésének mielőbbi lehetőségét hozza magával – mondta Szijjártó. „Megerősítettem a miniszter úrnak azt is, hogy Magyarország addig folytatja történetének legnagyobb volumenű humanitárius akcióját, amíg arra szükség van, a nehéz helyzetben lévő emberek és családok megsegítésének érdekében” – fogalmazott.

A kormány eddig 66 milliárd forintot fordított az Ukrajnának nyújtott támogatásokra, több száz olyan iskola és óvoda működik Magyarországon, ahol menekült családok gyerekei tanulnak, illetve Budapesten megnyílt egy két tannyelvű iskola, amelyet az új ukrán külügyminiszter is meglátogatott hétfőn.

„Magyarország készen áll arra, hogy részt vegyen Ukrajna újjáépítésében. Ez a részünkről nemcsak egy kommunikációs panel, hanem történik is. Már a háború alatt vettünk és veszünk is részt újjáépítési erőfeszítésekben, vettünk és veszünk is részt oktatási, egészségügyi, illetve közigazgatási intézmények működésének helyreállításához szükséges munkálatokban” – mondta Szijjártó Péter.

A magyar külügyminiszter szerint a magyar–ukrán együttműködésnek, kapcsolatnak a kölcsönös jó szándékon, a kölcsönös tiszteleten és a kölcsönös jóindulaton kell alapulnia. „Tisztelettel, de elvárjuk Ukrajnától azt, hogy a magyar nemzeti közösség jogait állítsa helyre az anyanyelvhez való hozzáférés tekintetében az oktatás, a kultúra, a közigazgatás területén.”

Hozzátette: a magyar kormány egy tizenegy pontos megoldási javaslatot terjesztett Ukrajna kormánya elé erre vonatkozólag. A megvitatására munkacsoportok jöttek létre, amelyek működésének felgyorsításában állapodtak meg.

Andrij Szibiha örömét fejezte ki, hogy Budapesten lehet, fontos volt számára a látogatás, hogy megvitassák a kétoldalú kapcsolatokat, az érzékeny és bonyolult kérdéseket is. Megköszönte, hogy Magyarország támogatja Ukrajna területi integritását és szuverenitását, valamint az Oroszország elleni szankciós csomagok jóváhagyását. Mint mondta, nagyra értékelik Magyarország segítségét, az újjáépítésben való részvételét, az aknamentesítés területén nyújtott támogatását és az első két tannyelvű budapesti iskola megnyitását, amelyen személyesen is részt vett, és nagyon tetszett neki, amit látott.

Mint mondta, Ukrajna vállalta a magyar kisebbség jogainak biztosítását. Növelni kell az erről folytatott egyeztetések dinamikáját, és a megoldásra kell törekedni. A magyarok Ukrajna részét képezik, fegyverrel védik Ukrajnát, az életeket és a függetlenséget; „a magyarok a mi Erős Pistánk”. Reméli, hogy Magyarország továbbra is támogatja Ukrajna uniós csatlakozását, a soros elnökség alatt és később is.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG