Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Uniós forrásokat zárolhatnak a Szuverenitásvédelmi Hivatal miatt


Egyes területeken elismeri a javulást, de a kérdések többségében nem számolt be előrehaladásról az Európai Bizottság éves jogállamisági jelentése Magyarországról. Közben a testület azt is felvetette, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal működése sértheti az Európai Unió Alapjogi chartáját.

Itt tudja meghallgatni a podcastot:

Uniós forrásokat zárolhatnak a Szuverenitásvédelmi Hivatal miatt
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:08:20 0:00

Öt gondolat a beszélgetésből:

(1) Az igazságszolgáltatás függetlenségét és hatékonyságát, a korrupcióellenes küzdelmet, a médiaszabadságot, valamint a fékek és ellensúlyok rendszerét vizsgálja minden évben az Európai Bizottság jogállamisági jelentése a tagállamokban, illetve idén először négy tagjelölt országban. A beszámolónak közvetlen következményi nincsenek, de szerepet játszik a tagállamokkal összefüggő döntések előkészítésében. Ugyanakkor ajánlásokat tesz a feltárt hiányosságok orvoslására.

(2) Magyarország esetében sok újdonságot nem tartalmaz a dokumentum, hiszen gyakorlatilag megismétli az egy évvel korábbi ajánlásokat, megjegyezve, hogy ezekből jóformán semmi sem teljesült.

(3) A kevés kivétel között említik az igazságszolgáltatás területét, ahol történt előrelépés, és ezt támasztja alá a kohéziós források egy részének felszabadítása is. Ezt a döntést később több európai parlamenti képviselő kifogásolta, túl engedékenynek ítélve az Európai Bizottságot és elnökét. Ugyanakkor a kohéziós és helyreállítási pénzek nagy része még zárolva van, és a magyar kormány nem tesz látványos lépéseket a visszatartott húszmilliárd euró felszabadítására.

(4) A jelentés hiányolja az előrelépést többek között a bírósági ügyek alsóbb szintű elosztásában, a magas szintű korrupciós ügyek feltárásában, a médiahatóság és az állami média függetlenségében és a civil szervezetek működésének könnyítésében. A beszámoló javasolja a bírák, ügyészek és az igazságszolgáltatásban dolgozók fizetésének emelését is az ehhez szükséges strukturális intézkedésekkel.

(5) A jelentést jegyző Didier Reynders igazságügyi biztos egy háttérbeszélgetésen megemlítette a Szuverenitásvédelmi Hivatalt, amely idei felállítása miatt még nem szerepelhetett a 2023-as ellenőrzésben, de a bizottság már vizsgálja annak lehetőségét, hogy újabb forrásokat függesszen fel, ha az Európai Unió Alapjogi chartáját sértőnek találják a hivatal működését.

Ez a Messziről jött ember, a Szabad Európa podcastsorozata a magyar kormány és az Európai Unió, a közösség intézményeinek ügyeiről. Célunk, hogy ne csak az EU erőközpontjaiból hazatérő magyar politikusok beszámolóiból ismerhessük meg a fejleményeket, döntéseket és viszonyokat, hanem objektív és független képet alkothassunk állandó brüsszeli tudósítónk, Gyévai Zoltán segítségével.

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG