Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vádemelés az „ördög ügyvédje”-ügyben, a DK-s Czeglédy Csaba üzent Polt Péternek


Nem nevesítik Czeglédy Csabát a közleményben, de az ellenzéki politikus reagált a vádemelés hírére
Nem nevesítik Czeglédy Csabát a közleményben, de az ellenzéki politikus reagált a vádemelés hírére

A Fővárosi Főügyészség vádemelése szerint egy ügyvéd többszörösen büntetett társa segítségével különleges személyes adatokat, szexuális tartalmú fénykép-, illetve videofelvételeket hozott nyilvánosságra az interneten, és ezzel jelentős érdeksérelmet okozott az érintetteknek. Czeglédy Csabát nem nevesíti a közlemény, de az ellenzéki előválasztáson DK-s színekben induló, egyéni jelöltként győztes politikus reagált az ügyészség bejelentésére.

A vádirat szerint az ügyvéd foglalkozású vádlott kérésére társa, az ügy másik vádlottja 2019 szeptemberében az egyik internetes közösségi hálózaton (a Facebookon) létrehozott egy profilt, majd ugyanott egy olyan oldalt, amelynek nevét később a vádlott Az ördög ügyvédjére változtatta. Az oldalt hirdették, és a vádhatóság szerint a hirdetéseket a vádlott által rendelkezésére bocsátott bankkártyával fizették ki.

Az internetes közösségi oldal létrehozásának és hirdetésének a célja a vádirat szerint az volt, hogy az ezt követően nyilvánosságra hozott szexuális tartalmú, kompromittáló felvételeket az internethasználók minél szélesebb körben megismerjék. Mivel azonban a közösségi oldalon szexuális tartalmú felvételek közzététele nem engedélyezett, a felvételeket először az ebből a célból létrehozott webhelyeken hozták nyilvánosságra, majd a weboldalak linkjét osztották meg a közösségi oldalon mint közvetítő csatornán.

Az ügyészség oldalán olvasható közleményben Borkai Zsolt egykori fideszes politikust, a jachtos szexbotrányba belebukott volt győri polgármestert nem nevesítik, de nyilvánvaló, hogy azokról a kompromittáló fotókról és videókról van szó, amelyeken ő is szerepel, és amelyeket a vádirat szerint a vádlott és segítője 2019. október 2. és 9. között tett közzé.

Borkai Zsolt, Győr újraválasztott polgármestere a győri városházán 2019. október 15-én, amikor a Fidesz helyi szervezetének elnökeként bejelentette, hogy kilép a pártból
Borkai Zsolt, Győr újraválasztott polgármestere a győri városházán 2019. október 15-én, amikor a Fidesz helyi szervezetének elnökeként bejelentette, hogy kilép a pártból

Pénzbüntetést és felfüggesztett börtönt indítványoznak

A vádirat szerint az ügyvéd vádlott cselekményével kilenc személy arcképmását mint különleges személyes adatát, valamint közülük hat személy nemi életére vonatkozó különleges személyes adatát kezelte jogosulatlanul, és ezzel jelentős érdeksérelmet okozott.

A Fővárosi Főügyészség az ügyvédet és többszörösen büntetett előéletű társát kilencrendbeli különleges személyes adattal visszaélés vétségével vádolja, és indítványozza, hogy

„a bíróság tárgyalás mellőzésével, büntetővégzéssel a jogász vádlottal szemben pénzbüntetést, többszörös visszaeső társával szemben pedig felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki”.

Czeglédy Csaba reagált és üzent a legfőbb ügyésznek

A DK-s politikus, aki az ellenzéki előválasztáson egyéni jelöltként Vas megye 1. választókerületében nyert, és akit egyébként az ügyészségi közlemény szintén nem nevesít, közösségi oldalán reagált. Azt írja, semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy köze van a felvételek nyilvánosságra hozatalához, amire egyébként büszke lenne, ha ő tette volna.

Czeglédy Csaba szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda az ügyészség utasítására gyanúsította meg, szakmai alapon ezt soha nem tették volna.

Czeglédy Csaba a politikát kiszolgáló ügyészeket, hivatali visszaélést emleget, és azt írja, szerinte Polt Péter legfőbb ügyész sem fogja elkerülni a büntetőjogi felelősségre vonást.

XS
SM
MD
LG