Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vasali Zoltán: Orbán elengedte az utcát


Így értékeli az elemző, hogy a kormányfő idén sem nyilvános rendezvényen emlékezik meg október 23-áról. Orbán Balázs szerepeltetését politikailag öngyilkos stratégiának tartja, azt pedig nyomasztó megközelítésnek, hogy Orbán Viktor háborús bűnösként állítja be nyilatkozataiban az EU-s vezetőket.

Itt tudja megnézni a videópodcastot:

Ha inkább hallgatná a beszélgetést, ide kattintson:

Vasali Zoltán: Orbán elengedte az utcát
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:34:20 0:00

Öt fontos gondolat a beszélgetésből:

(1) Az elemző úgy látja: Orbán Viktor érdekében áll, hogy úgy állítsa be a politikai helyzetet, mintha a német politikusok – Manfred Weber és Ursula von der Leyen – beleavatkoznának a magyar szuverenitásba, és meg szeretnék dönteni a kormányt, amit Vasali Zoltán nevetségesnek tart. Orbán a saját szavazóit próbálja befolyásolni az ilyen kijelentésekkel, amelyeknek amúgy nincs jelentőségük. Ha ez a kommunikáció jövőre is tart, annak viszont lehet szerepe abban, hogy az uniós pénzek ügye megoldódik-e, vagy sem. Márpedig Orbánnak forrásokra lesz szüksége ahhoz, hogy tartani tudja a gazdasággal kapcsolatos ígéreteit.

(2) Azzal kapcsolatban, hogy Orbán szerint Ursula von der Leyen a felelős a háborús helyzetért és ezrek haláláért, Vasali azt mondja: ez olyan, mintha az EU-s vezetők lennének a háborús bűnösök, és ez az orbáni megközelítés nagyon nyomasztó. A magyar kormányfő a nemzetközi politikában mindig kiosztja a szerepeket arról, ki miért felelős. Ennek hátterében az állhat, hogy a háborús tematika és Ukrajna megítélésének alakítása nagyon jól működött a korábbi kampányok során a kormánypárt számára. Úgy tűnik, hogy az orbáni elmegyünk a falig kommunikáció a külpolitikában is érvényesül: az átlagválasztót ijesztgetve próbálnak veszélyhelyzeteket megfogalmazni.

(3) A vak is látja, hogy Orbán elengedte az utcát október 23-án – reagált Vasali arra, hogy Orbán a Millenárison tart majd beszédet. Az utóbbi időben nem nagyon vállalja a nyilvános, közönség előtti fellépést, inkább zárt közegben, a sajátjainak beszél. Orbán Balázst láthatóan nem akarják eldugni, pedig az elemző szerint ez politikailag öngyilkos stratégia, főleg október 23. környékén, hiszen még a fideszes választónak is az jut eszébe, amit 1956-ról nyilatkozott; ebben a helyzetben több kárt okoz a Fidesz identitásának, mint amennyit hoz. Ráadásul emiatt Orbán Viktor is kényszerhelyzetben van, próbálja saját pozícióját tisztává tenni 1956-tal kapcsolatban. Magyar Péter nagyon ráérzett erre, utcai megmozdulást szervez, amivel sokkal jobban meg tudja szólítani a magyar társadalmat.

(4) A friss Závecz Research-kutatás alapján jelentősen nőtt azoknak a száma, akik az ukránokat teszik felelőssé a háborús konfliktus kirobbanásáért. Kevés területen működik a Fidesz-kommunikáció, de a háború esetében el tudta érni, hogy szavazótáborának egy része teljesen másképp ítélje meg a hátterét, mint az európai nyilvánosság. Ezt az üzenetet azért is erősíti tovább, mert az adatok alapján már a vidéki városokban is kezd megroppanni a párt támogatottsága, igaz, a falvakban még mindig erős. Mindez azt igazolja, hogy Magyar Péternek volt értelme építkeznie nyáron, hiszen ennek már lehet hatása a közvélemény-kutatási adatokban.

(5) Magyar Péter célja az lehet, hogy az influenszerszerű, cinikus, jófajta humorral felöltöztetett, konfrontatív kommunikációval Fidesz-szavazókat szerezzen, és a passzív választókat is aktivizálja. Úgy látszik ugyanis, hogy ami eddig jól állt Orbán Viktornak, az most jobban áll egy fiatalabb generációs politikusnak, ezt a nézettségi és kattintási adatok is alátámasztják. Erre a Fidesz egyelőre nem tudott érdemben reagálni, a hergelésből ugyanis sem Orbán, sem a Fidesz nem jött ki jól. Nagy kérdés, hogy mikor ismerik fel ezt, és lesz-e valamilyen újdonság a Rogán-féle kommunikációs gyárban, mert Magyar Péter eddig nemcsak a Fidesz sikertelenségének hullámait tudta jól kihasználni, de a vele szemben megfogalmazott kritika, nyilvános lejáratás is lepattant róla. A Fidesz eddigi karaktergyilkos technikái sem működnek nála.

  • 16x9 Image

    Lampé Ágnes

    Lampé Ágnes több mint másfél évtizede dolgozik politikai újságíróként. Pályáját a 168 Óránál kezdte, dolgozott a Médiapiacnak, a 24.hu-nak, több tanulmányt írt a Médiakutató számára. Éveken át vezette a Klubrádió több politikai és közéleti műsorát. Dolgozott az ATV és a Spirit FM politikai és közéleti műsoraiban. A Komlósi Oktatási Stúdió és ELTE Médiatanszékének tanára.

XS
SM
MD
LG