Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vége a választásnak, eltűnt a kormánymédiából a hajdúnánási környezetszennyezési ügy


A 2024. június 9-i önkormányzati választás plakátjai Hajdúnánáson
A 2024. június 9-i önkormányzati választás plakátjai Hajdúnánáson

Az ellenzéki polgármesterjelölt apjának cégét vádolta környezetszennyezéssel a kormánypárti sajtó és a fideszes vezetésű önkormányzat a júniusi önkormányzati választás előtt Hajdúnánáson. Mostanáig nem derült ki, hogy pontosan mikor történt és mi volt a városvezetés által hangoztatott szennyezés. Az érintett cég szerint a környezetvédelmi hatóság nem talált szennyezésre utaló jelet.

Jóval a 2024-es önkormányzati választási kampány kezdete előtt sejteni lehetett, hogy a Hajdúnánást vezető Fidesz kiélezett versenyt folytat majd az Összefogás Hajdúnánásért néven egyesült helyi ellenzékkel, a két tömörülés ugyanis 2019-ben ugyanannyi helyet szerzett a képviselő-testületben. Nem volt tehát meglepetés, hogy a Bódi Judit ellenzéki polgármesterjelölt által vezetett együttműködés egy mandátummal ugyan, de legyőzte a Fideszt a hajdúsági városban. Bár nem járt sikerrel, a kormányzati propaganda a választás előtt sokat tett azért, hogy más eredmény szülessen.

Hajdúnánás fideszes vezetésű önkormányzata a júniusi választások előtt, áprilisban hozta nyilvánosságra azt a település által megrendelt környezetvédelmi jelentést, amely szerint környezetszennyezés történt Tedej városrészben. A szennyezés pontos körülményei – beleértve keletkezésének időpontját – az anyagból nem derült ki. A Fidesz az ügyet hamar az ott működő Tedej Zrt.-hez, a város egyik legnagyobb foglalkoztatójához kapcsolta.

A hajdúnánási polgármesteri hivatal
A hajdúnánási polgármesteri hivatal

Az agrárvállalat vezérigazgatója Bódi László az ellenzék júniusban polgármesterré választott vezetője, Bódi Judit édesapja, a vezérigazgató-helyettes pedig Rákóczi András, Bódi Judit férje. Nem véletlen tehát, hogy a Tedej Zrt. a választási kampány részének minősítette a városvezetés kommunikációját. A cég egy májusi közleményben azt írta: az önkormányzat „szégyenteljes hadjáratot folytat a Tedej Zrt. ellen, amely a lakosság nyugalmának a megzavarására is alkalmas, ugyanis valótlan információkat, rémhíreket terjeszt, mellyel leértékeli a gazdaság és a tedeji emberek eddig elért eredményeit”.

Az önkormányzati választás előtt az ellenzéki polgármesterjelölt apjának cégét vádolta környezetszennyezéssel a Fidesz vezetésű önkormányzat és a kormánypárti sajtó. A cég szerint a hatósági ellenőrzés mindent rendben talált; a vádaskodás abbamaradt a választás után
Az önkormányzati választás előtt az ellenzéki polgármesterjelölt apjának cégét vádolta környezetszennyezéssel a Fidesz vezetésű önkormányzat és a kormánypárti sajtó. A cég szerint a hatósági ellenőrzés mindent rendben talált; a vádaskodás abbamaradt a választás után

Leállt a vádaskodás a választás után

Április 25. és június 4. között összesen kilenc cikk jelent meg a Tedej Zrt.-nél történt állítólagos környezetszennyezéssel kapcsolatban a kormányközeli KESMA-hálózathoz tartozó Hajdú Online felületén. A témával több írásában is foglalkozott a Hajdú Online-nal korábban tartalomszolgáltatási megállapodást kötő, Cívishír nevű debreceni online felület is.

A Tedej Zrt. vette észre, hogy rövid ideig megjelentették a cég május 15-i közleményét is, amelyben a környezetszennyezési vádakra reagáltak, azonban hamar törölték. A két sajtótermékben közös, hogy a június 9-i önkormányzati választás óta eltelt két hónapban egyáltalán nem foglalkoztak az esettel.

Mivel az állítólagos környezetszennyezésről sok konkrétum nem látott napvilágot, a Debreciner is megpróbált utánajárni a történteknek. Május elején tájékoztatást kértünk az ilyen ügyekben illetékes hatóságoktól: a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivataltól és a Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól. Megkeresésünkre a kormányhivatal semmit sem reagált, a katasztrófavédelem pedig csak annyit közölt, hogy a településrészen feltételezett talaj- és talajvízszennyezés kivizsgálása folyamatban van. „A kivizsgálási eljárás során a vízvédelmi hatóság információkat, adatokat gyűjt, akkreditált vízvizsgálatokat végeztet, majd az érintett társhatóságok bevonásával értékeli mindezeket, és az eredmények alapján tesz hatósági intézkedést” – fogalmaztak május 3-án küldött tájékoztatásukban.

Évtizedekkel ezelőtt biztosan történt szennyezés

A környezetszennyezésről azóta is csak annyit lehet tudni, amennyit a kormányhivatal Nagyné Legény Ildikó (Fidesz) alpolgármester közérdekű adatigénylésére válaszolt. A hajdúnánási önkormányzat honlapjára feltöltött kronológia szerint 2007-ben a Tedej Zrt.-hez tartozó kéthektáros területen a talajban és a talajvízben a határérték sokszorosát meghaladó szénhidrogén-szennyezést mutattak ki. Az, hogy mikor keletkezett a szennyezés, a dokumentumból nem derül ki, tehát az eset akár jóval korábban is történhetett.

A kormányhivatal tájékoztatásából az látszik, hogy a 2007-ben elkezdett kármentesítés nem szüntette meg a szennyezést, a Tedej Zrt. idén kelt nyilatkozata szerint pedig 2022-ben fel is hagytak a kármentesítéssel a koronavírus-járványra és az Ukrajnában zajló háború gazdasági hatásaira hivatkozva. Jelezték ugyanakkor, hogy folytatnák a kármentést. A hatóság ekkor arra kötelezte a céget, hogy december 2-ig készítsen tényfeltárást, amelyből meg lehet állapítani a szennyezés jelenlegi térbeli kiterjedését, az okozott kockázatokat, valamint a szükséges intézkedéseket.

Hajdúnánási városrész, ahol a 2024. júniusi választáson nyertes ellenzéki polgármesterjelölt apjának van cége. Ezt a vállalatot vádolta környezetszennyezéssel a fideszes városvezetés és a kormánypárti média. A hatósági vizsgálat a cég szerint nem talált hibát
Hajdúnánási városrész, ahol a 2024. júniusi választáson nyertes ellenzéki polgármesterjelölt apjának van cége. Ezt a vállalatot vádolta környezetszennyezéssel a fideszes városvezetés és a kormánypárti média. A hatósági vizsgálat a cég szerint nem talált hibát

Nem volt környezetszennyezésre utaló jel

Mivel a hatóságok továbbra sem közöltek semmilyen konkrét információt a hajdúnánási környezetszennyezés jelenlegi állapotáról, a napokban ismét megkerestük az illetékeseket. A katasztrófavédelemtől azt a választ kaptuk, hogy még mindig folyamatban van a kivizsgálási eljárás és az akkreditált mintavételi eredmények kiértékelése a társszervek bevonásával, a további intézkedések a kivizsgálás lezárását követően határozhatók meg.

A kormányhivatal ismét nem reagált az érdeklődésünkre, ahogy Szólláth Tibor (Fidesz), Hajdúnánás hamarosan leköszönő polgármestere sem válaszolt.

Bódi László, a Tedej Zrt. vezérigazgatója arról tájékoztatta a Debrecinert, hogy a cég mindennapi működése során betartja a jogszabályokat és az egységes környezethasználati engedélyekben foglaltakat, valamint együttműködik a hatóságokkal és a működését felügyelő szervekkel.

Közölte továbbá, hogy a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályának munkatársai 2024. január 29-én közérdekű bejelentés alapján előzetes bejelentés nélküli helyszíni szemlét tartottak a Tedej Zrt. telephelyén. Ennek során megállapították, hogy „a helyszíni szemle időpontjában a telephely területén szemmel látható környezetszennyezésre utaló jel nem volt tapasztalható, azonnali hatósági intézkedésre okot adó körülmény nem merült fel”.

A cég vezetője leszögezte: a vállalat eddig is és ezután is folyamatosan együttműködik a környezetvédelmi hatósággal, mindenféle felmerülő kérdést megválaszol, továbbá betartja a jogszabályokat és a működési engedélyben foglaltakat.

Polgár Tóth Tamás írása.
  • 16x9 Image

    debreciner.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    debreciner.hu Debrecen és környékének híreit, eseményeit követi.

XS
SM
MD
LG