Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A vendégmunkások tömeges távozása hatással van az oroszországi taxihelyzetre is


A közép-ázsiai vendégmunkások adják a moszkvai taxisok jelentős részét
A közép-ázsiai vendégmunkások adják a moszkvai taxisok jelentős részét

Emelkedtek a viteldíjak Oroszországban azóta, hogy a márciusi moszkvai terrortámadás után szigorítottak a fellépésen a bevándorlókkal szemben, illetve új, komoly terheket jelentő szabályozást fogadtak el a taxisokra vonatkozóan. A közlekedési ágazat ugyanakkor csak egyike az orosz gazdaság egyre nagyobb munkaerőhiánytól szenvedő területeinek.

A Yandex orosz technológiai vállalat taxisrészlege nemrég figyelmeztetést intézett a kormányhoz, miszerint a közeljövőben a taxiköltségek jelentősen emelkedni fognak a migránsok elleni kemény fellépés miatt. A cég valószínűleg az üzleti modelljét fenyegető veszélyek miatt is aggódik, mivel a taxiszolgáltatásokra vonatkozóan tavaly elfogadott új törvény idén ősszel lép hatályba, és máris láthatók piaci zavarok.

A külföldiek – főleg a közép-ázsiaiak – tömeges elvándorlása már most érezhető az orosz gazdaság több ágazatában, miután a hatóságok jelentősen szigorítottak a fellépésen a bevándorlókkal szemben az idén márciusi, Moszkva melletti terrortámadás után.

A 145 emberéletet követelő merénylet nyomán felerősödő migránsfóbia is táplálta a razziák és a kitoloncolások felpörgetését, ám a vállalatvezetők nem győzik figyelmeztetni a döntéshozókat arra, hogy az ország rendkívül feszes munkaerőpiacának óriási szüksége van külföldi dolgozókra.

Emelkedő taxiköltségek

A hivatalos adatok szerint Oroszországból az év első felében mintegy százezer külföldit toloncoltak ki, 53 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában. Több mint negyvenezer külföldi állampolgártól megtagadták a belépést Oroszországba egy elsősorban közép-ázsiaiakat célzó kampány keretében, miután tádzsikok is érintettek voltak a terrortámadásban.

A Moszkva melletti koncertterem, amelyre a terroristák lecsaptak 2024. március 29-én
A Moszkva melletti koncertterem, amelyre a terroristák lecsaptak 2024. március 29-én

A taxisofőrként dolgozó, kirgiz állampolgárságú Ali arról számolt be, hogy jelentősen csökkent kollégái száma az orosz fővárosban, mert a járműnyilvántartási előírások állítólagos megsértése miatt sokakat kiutasítottak az országból.

Problémát jelenthet a parlament által tavaly megszavazott szabályozás is, amely a megszabott türelmi időszak után most lép hatályba. Ugyan a törvény elvileg mindenkire vonatkozik, aki taxisofőrként akar dolgozni, a közép-ázsiaiak joggal gondolhatják, hogy rájuk még inkább.

Ali szerint komoly költségekkel jár a megfelelés az új törvénynek: új biztosítást kell kötni, át kell festeni az autót, és ez sok közép-ázsiai bevándorlót arra késztet, hogy abbahagyja a taxizást. „Én is azt tervezem, hogy a következő hónapban elhagyom Oroszországot” – mondta.

Az utóbbi két évtized legsúlyosabb oroszországi terrortámadását követő hónapokban tizenkilenc régió tiltotta meg a bevándorlók munkavállalását taxisként és más szakmákban. A tilalom nem vonatkozik az Eurázsiai Gazdasági Unió tagjának számító Kirgizisztán állampolgáraira, de az új előírások aligha ösztönzik őket a szakmában maradásra, ahova korábban könnyű volt belépni. A Tádzsikisztánból és Üzbegisztánból származó migránsoknak sem teszik vonzóvá a sofőrködést az új bürokratikus szabályok, ahogy a diszkrimináció erősödése sem, még azokban a régiókban sem, ahol nincs érvényben hasonló tilalom.

Vendégmunkások a novoszibirszki bevándorlási hivatalban
Vendégmunkások a novoszibirszki bevándorlási hivatalban

Mivel az ukrajnai háború jobban fizető munkahelyeket teremtett a bővülő védelmi iparban, az orosz nemzetiségűek sem pótolják a kieső munkaerőt.

Ez adja a hátteret a Yandex Taxi kormányzati kapcsolatokért felelős vezetőjének borús előrejelzéséhez, amely szerint Oroszországból hamarosan körülbelül 130 ezer taxisofőr fog hiányozni. „A fuvardíjak évről évre több tíz százalékkal emelkedni fognak” – hangsúlyozta Anton Petrakov, hozzátéve, hogy a probléma „nem fog magától megoldódni”.

Más ágazatok is érintettek

Úgy tűnik, hogy ez már jelenleg is zajlik, legalábbis Moszkvában. „Minden eddiginél jobban emelkedtek az árak – mutatott rá Bekszultan, egy másik kirgiz taxisofőr. – Például korábban 1500-1600 rubelért vittük az embereket a repülőtérre, most 2000-2500 rubelért fuvarozzuk őket reggelente.”

Az orosz parlament törvényhozói legalább már a probléma létét elismerik, ezért máris szó van a tavaly elfogadott törvény módosításáról. Az egyik javaslat, amelyet jelenleg tárgyalnak, az aggregátorok – vagyis például a Yandex – által felszámított jutalékok maximálásáról szól húsz százalékban.

Amire a jelek szerint nagyon kevés politikus lenne hajlandó, az a migránsok életének megkönnyítése, a legtöbben még a látszatát is kerülik a szándéknak. Júniusban ráadásul olyan javaslat látott napvilágot, amely kiterjesztette volna a tizenkilenc orosz régióban elrendelt tilalmat. Egyelőre nem fogadták el.

A közép-ázsiai taxisofőrök szerint jelentősen nőnek a költségeik, ez okozza a tarifák emelkedését
A közép-ázsiai taxisofőrök szerint jelentősen nőnek a költségeik, ez okozza a tarifák emelkedését

Ráadásul a tömegközlekedésben is a szolgáltatások lassulását jelenti a vendégmunkások távozása. „Sok buszjárat fel van függesztve sofőrhiány miatt, még a nagyvárosokban is – panaszolta augusztusban Vitalij Efimov, az Állami Duma közlekedési bizottságának tagja. – Akkor lesz lehetséges és kívánatos a migráns munkaerő betiltása, amikor megértjük, hogy egy adott szektor jól tud működni migránsok nélkül is.”

A vendéglátás ágazatban eközben nem a bezárások vagy a drágább ételek jelentik a problémát, hanem az, hogy kevés az ember, aki főz és felszolgál. Szergej Mironov, a Meat & Fish étteremhálózat alapítója júliusban arról beszélt egy interjúban, hogy a moszkvai zéró munkanélküliség miatt csaknem lehetetlen helyben felvenni munkaerőt. A helyzet még az olyan városokban is hasonló, mint az innen közel háromórányira fekvő Tula. „Nem arról beszélek, hogy Oroszországnak szüksége van-e vendégmunkásokra, vagy nincs. Jelenleg a vendéglátás szektorban nincs elegendő munkaerő, és ez kihat a szolgáltatás minőségére” – mondta.

Az oroszországi taxihelyzet körüli vita időközben nem kevés olyan médiakommentárt szült, amelyek szerint vissza kellene térni a szovjet korszak rendezett, állami tulajdonú taxiparkjához, amikor a taxizás még magas presztízsű szakma volt.

XS
SM
MD
LG