Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Visszafoglalta a kisvárdai várat az önkormányzat, és kiebrudalta a vállalkozót, akinek több mint félmilliárddal tartozik


2,2 milliárd forint volt a kisvárdai vár rekonstrukciójára, de így sem sikerült – a vállalkozó szerint az önkormányzat miatt, az önkormányzat szerint a vállalkozó miatt. A végeredmény egy ki nem fizetett vállalkozó, egy el nem készült vár és egy segítséget váró önkormányzat
2,2 milliárd forint volt a kisvárdai vár rekonstrukciójára, de így sem sikerült – a vállalkozó szerint az önkormányzat miatt, az önkormányzat szerint a vállalkozó miatt. A végeredmény egy ki nem fizetett vállalkozó, egy el nem készült vár és egy segítséget váró önkormányzat

Fittyet hányt a bíróságon folyamatban lévő birtokvédelmi eljárásra, és visszafoglalta a kisvárdai várat az önkormányzat attól a cégtől, amelyiknek csaknem hétszázmillióval tartozik. Nemrég egy őrző-védő céget bízott meg ezzel. Lassan két éve húzódik az elszámolási vita a megbízó és a Korintosz Kft. között. Évekkel ezelőtt 2,28 milliárd forintnyi uniós forrást kapott a város a kisvárdai vár rekonstrukciójára, de nem sikerült határidőre befejezni, ezért vissza kellene fizetnie a fel nem használt pénzt az uniónak. A generálkivitelező szerint az önkormányzat csuklóztatta a beruházást, mert két év alatt nem sikerült megkötnie a szerződésmódosítást, a megbízó szerint viszont a cég a hibás. Forrásaink szerint végül 1,2 milliárdnyi állami forrásból fejezhetik be.

Még januárban írtuk meg, hogy a kisvárdai önkormányzat szerződést bontott a kivitelezővel, amely a vár felújítását végezte; a Korintosz Kft. ügyvezető igazgatója cikkünkből tudta meg ezt. Vozák László, a cég ügyvezetője akkor azt mondta lapunknak: több mint hatszázmillióval tartozik neki a felújítást megrendelő Kisvárda Várfürdő Fejlesztő Nonprofit Kft. Mivel a tavalyi év végéig nem tudták felhasználni az építkezésre a Nemzeti Várfelújítási Program 2,28 milliárd forintját, az összeg el nem költött része elúszott.

A bevett vár

Hiába mondta fel a megbízó a szerződést a céggel, nem vonult le a birtokba adott területről. Erre a vállalkozó szerint azért volt szükség, mert csak addig tudják bizonyítani, hogy milyen minőségű, mennyiségű és értékű ki nem fizetett munkát csináltak, amíg birtokon belül vannak, és ezt egy független szakértőkből álló grémium fel nem méri.

„Világosan leírtuk, hogy a területet azért szeretnénk megtartani, hogy jöjjön egy független szakértőgárda, mérje föl, mert utána ezt már nem fogják tudni megtenni. De a megrendelő az istennek sem akarja a bizonyítási eljárást, mert számára az nem jó. Ha pozícióba kerül a várban, akkor idevonul 150 emberrel, szétvernek mindent, és azt mondják, ez is sérült volt, az is, azt is újra kellett csinálni, meg emezt is, úgyhogy még a végén nekem, a kivitelezőnek kellene fizetnem. Erre megy ki a játék, nem másra”

– magyarázta korábban a Szabad Európának a Korintosz Kft. ügyvezetője.

A városi tulajdonban lévő Kisvárda Várfürdő Fejlesztő Nonprofit Kft. igazgatója jogi segítséggel akarta visszaszerezni a várat.

„Március 22-én indult el ellenünk a birtokvédelmi eljárás. Voltak kisebb jogi kitérők, aminek az lett a vége, hogy a Kisvárdai Járásbíróság elfogultságra hivatkozva átadta a birtokvédelmi eljárás ügyét a Vásárosnaményi Járásbíróságnak, akik felfüggesztették a birtokvédelmi eljárás határozatának végrehajtását, és bírósági tárgyalást rendeltek el 2024. július 3-ra”

– mondta Bácskay-Szarvas Mónika, a Korintosz építésvezetője.

Úgynevezett törvények

Az a lényege a folyamatban lévő, bíróságon zajló eljárásnak, hogy a bíróság megállapítsa: jogosan van-e a kivitelező Korintosz Kft. a vár területén, vagy sem, azonban a kisvárdai önkormányzat Vozák László szerint sem a bírósági eljárásra, sem a törvények betartására nem hajlandó.

„Mindenféle értesítés nélkül június 17-én megjelentek a várnál az őrző-védő cég emberei, és bevonultak a területre, levagdaltak mindent, feltörték az összes zárat. Az építésvezető próbált beszélni velük, de semmi foganatja nem volt. A kihívott rendőrök sem csináltak semmit, mondván: ez egy jogvita, nem akarnak beleszólni. Hiába mondta a kollegám, hogy joggal vagyunk a területen, erőszakkal jönnek be, ami már önmagában is bűncselekmény”

– mondta a generálkivitelező ügyvezetője, aki hozzátette: az önkormányzat, akihez semmi közük jogilag, akinek semmilyen szerepe nincs az ügyben, megbízott egy céget, hogy törvénytelenül és erőszakkal törjön be, és elfoglaljon egy területet a számára.

„Ez olyan, mintha megbíznék egy független céget azzal, hogy törjenek be az ön lakásába vagy házába, és őrizzék; önnek nincs bejutási lehetősége a saját ingatlanába – ugye milyen rosszul hangzik? A szomszédos Ukrajnában is ez történik sajnos, csak ott Putyin játssza az önkormányzat szerepét, és az egész világ elítéli. (…) Kisvárdán ez olyan, mintha a városi folklór része lenne”

– magyarázta az ügyvezető, hogyan foglalták vissza a várat az önkormányzat ukáza alapján az M-Control Regio Kft. emberei.

Azt nem tudni, hogy végül mikor lehet kész a kisvárdai vár.
Nem tudni, végül mikor lehet kész a kisvárdai vár

A következő néhány napban a generálkivitelező megpróbálta visszavenni a területet, inkább kevesebb, mint több sikerrel.

„Valójában a város urai – ugyanúgy, mint eddig – folytatják kisded játékaikat, semmilyen módszertől nem riadnak vissza. Egyik nap megelégeltem, hogy kizártak minket a várból. Odamentünk, az őrségváltás ideje alatt bementünk az északi kapun a területre a saját kulcsunkkal, kizártuk őket, és hazajöttünk. Másnap vagy harmadnap újra feltörték az egészet, és elvágták még az internetkábelt is, hogy ne lássuk őket a saját biztonságikamera-rendszerünkön keresztül”

– mesélte.

A kisvárdai önkormányzat már tavaly év végén is abban reménykedett, hogy miután uniós pénzből nem sikerült, majd magyar adóforintokból befejezik a rekonstrukciót.

Az elmúlt fél évben hiába küldtünk többször is kérdéseket Leleszi Tibornak, Kisvárda polgármesterének és Seszták Miklósnak, a térség fideszes országgyűlési képviselőjének, nem kaptunk választ – ahogy mostani cikkünk megjelenéséig sem. Önkormányzati forrásokból azonban úgy tudjuk: 1,2 milliárd forinttal megsegítheti a kormányzat a várost, hogy végre befejezhessék a várat. Erre a kérdésünkre sem kaptunk választ az Építési és Közlekedési Minisztériumtól.

  • 16x9 Image

    Báthory Róbert

    Báthory Róbert a magyarországi Szabad Európa szenior oknyomozó újságírója. Tizenhét éve dolgozik a médiában, ebből tíz évet a legnagyobb televíziók – az RTL Klub, a TV2, a Hír TV és az MTV – hír- és hírháttérműsorainál mint riporter, szerkesztő, illetve felelős szerkesztő. Ezt megelőzően a Kossuth rádió és a Rádió C munkatársa volt. 

XS
SM
MD
LG