Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Visszalépett Szentkirályi Alexandra a főpolgármester-jelöltségtől


Szentkirályi Alexandrának, a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltjének választási plakátja a Blaha Lujza téren 2024. június 6-án
Szentkirályi Alexandrának, a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltjének választási plakátja a Blaha Lujza téren 2024. június 6-án

A Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje – aki korábban többször cáfolta, hogy visszalép – Facebook-oldalán jelentette be, hogy eláll a jelöltségtől, és a Fidesz fővárosi listavezetőjeként folytatja a kampányt. Karácsony Gergely szerint „megszületett a sötét és cinikus politikai alku. Vitézy Dávid a Fidesz, a NER és a hatalom jelöltje.” Vitézy Dávid: A bejelentés a főpolgármester-jelölti vita következményeként biztossá vált harmadik hely feladása.

Péntek reggel került ki Szentkirályi Alexandra közösségi oldalára a videó, amelyben bejelentette visszalépését. Erről korábban már keringtek hírek, de a Fidesz sajtóosztálya a Telex kérdésére még május 27-én is hírlapi kacsának nevezte.

Szentkirályi most visszalépését bejelentve arra kérte támogatóit, hogy a főpolgármesteri szavazólapon Vitézy Dávidra, a listás szavazólapon pedig az általa vezetett Fidesz–KDNP-listára szavazzon.

A visszalépések bejelentésének határideje egyébként éppen ma 16 órakor jár le. Szentkirályi Alexandra visszalépésével a vasárnapi választásra három jelölt marad versenyben: Karácsony Gergely, Vitézy Dávid és a Mi Hazánk jelöltje, Grundtner András.

Karácsony Gergely: Megszületett a sötét és cinikus politikai alku

Vitézy Dávid a Fidesz, a NER és a hatalom jelöltje – írta reagálásában Facebook-oldalán Karácsony Gergely egy olyan fotó kíséretében, amelyen Vitézy Dávid a lemondott államfő, Novák Katalin és Orbán Viktor miniszterelnök társaságában látható.

Karácsony szerint az alku a választók elárulásán és átverésén alapul. „A Fidesz úgy árulta el a választóit, ahogyan elárulta Budapestet az elmúlt öt évben. Vitézy és Ungár pedig megpróbálta becsapni a választóit azzal, hogy ellenzéki várospolitikának hazudtak egy hatalmi játszmát” írja posztjában az újra pályázó főpolgármester.

Vitézy Dávid: Az egyetlen esélyes kihívó én vagyok

A mai bejelentés valójában a főpolgármester-jelölti vita következményeként biztossá vált harmadik hely feladása – írta közösségi oldalán Vitézy Dávid, aki tudomásul veszi Szentkirályi Alexandra döntését.

Az LMP támogatásával induló jelölt szerint a Partizán-vita után a korábbi kutatások érvényüket vesztették, Szentkirályi Alexandra távolmaradásával és Karácsony Gergely vártnál gyengébb szereplésével a főpolgármester-választás esélyei megváltoztak. „Minden, a Budapest vezetésében változást akaró számára nyilvánvalóvá vált, hogy az egyetlen esélyes kihívó én vagyok.”

A Századvég szerint ha valamennyi jelölt indult volna, Karácsony nyerne

Szentkirályi Alexandra bejelentése előtt nem sokkal közölte a kormányközeli Századvég közvélemény-kutatását a Mandiner arról, hogy Vitézy Dávid a legnépszerűbb főpolgármester-jelölt, és Szentkirályi Alexandra visszalépése esetén legyőzhetné Karácsony Gergelyt.

A felmérést ezer, politikai szempontból aktív (a választási részvételüket biztosra vagy valószínűre ígérő) felnőtt budapesti körében végezték május 30. és június 4. között.

A politikai szempontból aktív fővárosi megkérdezettek hasonló arányban formáltak negatív véleményt Karácsony Gergelyről (53 százalék) és Szentkirályi Alexandráról (55 százalék). A válaszadók 44 százaléka pozitívan nyilatkozott Karácsonyról, míg Szentkirályiról csak 38 százalék. Vitézy Dávid az egyetlen főpolgármester-jelölt, akiről több fővárosi vélekedik pozitívan (58 százalék), mint negatívan (32 százalék) – írja a Mandiner.

A Századvég mérése szerint ugyanakkor, amennyiben valamennyi nyilvántartásba vett főpolgármester-jelölt megmérettetné magát a vasárnapi voksoláson, a megkérdezettek negyven százaléka továbbra is Karácsony Gergelyt látná szívesen a főváros élén, akit Vitézy Dávid (28 százalék) és Szentkirályi Alexandra (27 százalék) követ. A Mi Hazánk jelöltjét, Grundtner Andrást a budapestiek két százaléka látná szívesen főpolgármesterként. A válaszmegtagadók aránya három százalék volt.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG