Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vizsgálja a hatóság a rosszul sikerült egészségügyiszoftver-fejlesztéseket, amelyekről a Szabad Európa írt először


Hadházy Ákos szerint nem működő programokra 13,4 milliárdot kiadni hűtlen kezelés, pénzt kérni rá pedig csalás
Hadházy Ákos szerint nem működő programokra 13,4 milliárdot kiadni hűtlen kezelés, pénzt kérni rá pedig csalás

Polt Péter legfőbb ügyész feljelentésként értékelte Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő kérdését a 13,4 milliárdért fejlesztett egészségügyi szoftverekről, amelyekkel a területért felelős államtitkár szerint is komoly problémák vannak.

Hadházy Ákos a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy Polt Péter legfőbb ügyész kivizsgálásra továbbította a kérdéseit a Nemzeti Nyomozó Irodának. A politikus hozzáteszi: nem működő programokra 13,4 milliárdot kiadni szerinte hűtlen kezelés, pénzt kérni rá pedig csalás.

A Szabad Európa írt arról először Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár egy tavaszi előadása alapján, hogy legkevesebb 13,4 milliárd forint ment el kifogásolható vagy kifejezetten használhatatlannak bizonyuló egészségügyi informatikai fejlesztésekre.

Az államtitkár használhatatlannak nevezte az Ápolástámogató Rendszert, amely 11,5 milliárdba került, és az ápolók adminisztrációs munkáját hivatott segíteni. Egyenesen tragikusnak nevezte a háziorvosoknak és szakrendelőknek kifejlesztett, miniHIS nevű rendszer első verzióját, amelyre 1,6 milliárd forintot költöttek, és kritizálta az NNGYK Egészségügyi Szolgáltatások Elektronikus Nyilvántartás nevű rendszerét is, amely 320 millióba került, és – ahogy fogalmazott – nem egy sikertörténet.

Tényfeltáró cikkünkben nemcsak annak jártunk utána, hogy mennyibe kerültek a kifogásolható programok, hanem azt is bemutattuk, hogy kik szállították le. Mint kiderült, a legtöbb pénzt a fejlesztésekért éppen egy olyan cég zsebelte be, amelyik rendszeresen dolgozik együtt Mészáros Lőrinccel, és korábban is volt kifogás a munkái minőségére.

A 11,5 milliárd forint európai uniós támogatásból fejlesztett Ápolástámogató Rendszert ugyanis az az i-Cell Mobilsoft szállította, amely korábban a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó R-Korddal fejlesztett vasúti GSM-R-rendszert. Ezt az állam a kivitelezői szerződésnek nem megfelelő készre jelentési dokumentumok alapján vehette át. Ebben az ügyben hűtlen kezelés miatt nyomoz a rendőrség. Az i-Cell tulajdonosa egyébként Emőri Gábor, az egyik leggazdagabb magyar, akinek a cége szinte állandó beszállítója különböző állami szerveknek, például a rendőrségnek.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG