Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vlagyimir Putyin: Ukrajna oroszországi betörése nem módosít a háborús célokon


Vlagyimir Putyin egy vlagyivosztoki nemzetközi fórumon 2024. szeptember 5-én
Vlagyimir Putyin egy vlagyivosztoki nemzetközi fórumon 2024. szeptember 5-én

Az orosz elnök szerint az ukrán hadsereg kurszki behatolása nincs hatással a különleges katonai műveletre.

Vlagyimir Putyin egy vlagyivosztoki nemzetközi fórumon vett részt csütörtökön. Beszédében aláhúzta, hogy Ukrajna augusztusban indított offenzívájával csak meggyengítette az erőit a Donbászban, ahol ennek nyomán az orosz hadsereg az utóbbi napokban jelentős sikereket tudott elérni. „Az ellenség célja az volt, hogy idegessé tegyen bennünket, egyik helyszínről a másikra mozgassuk a csapatainkat, és megállítsuk támadásunkat a kulcsfontosságú irányokban, elsősorban a Donbászban – mondta. – Sikerült ez az ellenségnek? Nem, nem sikerült neki semmi.”

Az orosz elnök emellett azt állította, hogy csapataik „stabilizálták a helyzetet, és elkezdték fokozatosan kiszorítani az ellenséget a határ menti területekről”. Úgy vélekedett, hogy a kurszki behatolással az ukrán hadsereg eszköztelenné vált az orosz előrenyomulással szemben. „Azzal, hogy az ellenség kellően nagy és jól kiképzett egységeit a határ menti körzetekbe vezényelte át, meggyengítette magát a kulcsfontosságú frontokon, miközben a mi csapataink felgyorsították támadó műveleteiket” – fogalmazott.

Az ukrán hadsereg tájékoztatása szerint az augusztus elején kezdett művelet során már több mint 1200 négyzetkilométer felett vették át az ellenőrzést az oroszországi Kurszki területen. Eközben azonban az orosz inváziós erők újabb területeket foglaltak el a kelet-ukrajnai Donyeckben, megközelítve a stratégiai fontosságú Pokrovszkot is.

Az ukrán fegyveres erők mostani, kurszki behatolása a legnagyobb léptékű katonai invázió Oroszország területén a második világháború óta. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy friss interjújában hangsúlyozta, hogy behatolásuk fő célja, hogy cserealapot képezzenek a hadifoglyok és a területek vonatkozásában, hazájának nincs szüksége az elfoglalt földekre. „Műveletünk célja területi integritásunk helyreállítása. Orosz katonákat ejtünk foglyul, hogy ukránokra cseréljük ki őket. (…) Azt mondjuk nekik, hogy szükségünk van a katonáinkra az oroszokért cserébe. És ugyanez vonatkozik a területekre is. Nincs szükségünk a földjeikre” – szögezte le.

Ehhez kapcsolódóan: Zelenszkij: Az oroszországi betörés a terület- és fogolycserét segíti, de „nincs szükségünk a földjükre”

Putyin korábban provokációnak nevezte az ukrán offenzívát, és kijelentette, hogy ennek fényében már nincs miről tárgyalniuk Kijevvel. Mostani beszédében visszatáncolt, azt mondta, hogy „mi soha nem utasítottuk el a tárgyalást”. Ugyanakkor megismételte, hogy bármiféle béketárgyalásnak a Kreml előfeltételeiből kell kiindulnia, egyebek mellett abból, hogy a megszállt ukrajnai területek orosz ellenőrzés alatt maradnak. Utalt arra is, hogy az ukrán kormánynak figyelembe kell vennie a további veszteségeket. „Néha úgy tűnik, hogy akik most Ukrajnát vezetik, földönkívüliek vagy valamiféle idegenek. Ami azt illeti, egyszerűen nem gondolkodnak, és ezt komolyan mondom: tudják, kolosszális veszteségeik vannak. Mit tudnak még tenni? Nem értem” – mondta.

Oroszország csütörtökre virradóra több más régió mellett ismét az ukrán fővárost támadta. A lakosság egy jelentős része óvóhelyre húzódott Kijevben. „Még mindig több drón van a főváros feletti légtérben. Ne hagyják el az óvóhelyet!” – figyelmeztetett Vitalij Klicsko polgármester a Telegramon. „A légiriadó folytatódik! A légvédelem működik a fővárosban. Addig maradjanak az óvóhelyen, amíg meg nem szűnik a riasztás!” – közölte Szerhij Popko, a körzet katonai adminisztrációjának vezetője.

Vlagyiszlav Szeleznyev ukrán katonai elemző rámutatott, hogy az orosz hadsereg nem csupán a kritikus energetikai, vasúti és egyéb infrastruktúrát célozza, hanem a lakóépületeket is, hogy a tél közeledtével „pánikot keltsen és káoszt teremtsen az ukrán társadalomban”. Aláhúzta: az országnak több nyugati légvédelmi eszközre, fegyverre és felszerelésre lenne szüksége a védekezéshez az orosz agresszióval szemben.

XS
SM
MD
LG