Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Volodimir Zelenszkij is részt vesz az Ukrajnát támogató nemzetközi koalíció ülésén


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter

Az ukrán elnök a németországi találkozón próbálja győzködni a szövetségeseket a katonai támogatás erősítéséről, miután az orosz haderő a háború egyik legtöbb halálos áldozatot követelő légicsapását hajtotta végre a héten.

Volodimir Zelenszkij többek között Olaf Scholz német kancellárral is egyeztetni fog Frankfurtban, majd részt vesz a hazáját támogató nemzetközi koalíció találkozóján a ramsteini amerikai légibázison. A mintegy ötven szövetséges részvételével zajló tanácskozás házigazdája Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter.

Az ukrán elnök jelenlétével szakértői értékelések szerint a helyzet komolyságát akarják hangsúlyozni néhány nappal azután, hogy ötvenöt ember meghalt, háromszáz pedig megsebesült Poltavában egy orosz rakétatámadásban. Ez volt a háború egyik legtöbb halálos áldozatot követelő légicsapása.

Sok a kérdés az ukrajnai háború eddigi leghalálosabb támadása körül
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:10 0:00

Pat Ryder, a Pentagon szóvivője arról számolt be, hogy az ülésen egyebek mellett az ukrán légvédelem erősítésének és a hadiipar felpörgetésének kérdései is napirenden lesznek. „Ukrajna egyaránt fontos az Egyesült Államok és a világ biztonsága szempontjából, a szövetségesek erőfeszítései továbbra is létfontosságú szerepet játszanak az ukrajnai szabadságért és szuverenitásért vívott harcban” – hangsúlyozta.

Eközben az orosz hadsereg folytatta előrenyomulását a kelet-ukrajnai Donyec-medencében, Vlagyimir Putyin elnök pedig előző nap leszögezte, hogy továbbra is e területek elfoglalása az elsődleges cél. Bár az ukrán fegyveres erők oroszországi behatolása váratlanul érte Moszkvát, a Kreml ura aláhúzta, hogy ez sem tudja lassítani az előrenyomulásukat a Donbászban. „Az ellenség meggyengült a kulcsfontosságú területeken, haderőnk felgyorsította támadó műveleteit” – jelentette ki.

Zelenszkij további légvédelmi rendszereket kér, valamint azt, hogy enyhítsék még jobban a szállított fegyverek oroszországi célpontok elleni bevetésére vonatkozó korlátozásokat.

Ehhez kapcsolódóan: Washington után Berlin is engedi Ukrajnának, hogy oroszországi célpontok ellen használjon tőle kapott fegyvereket

Az Egyesült Államok eddig viszonylag szigorúan korlátozta, hogy milyen célpontok ellen használhatja az ukrán haderő az általa biztosított rakétákat. Kijev védekezésképp lőhet orosz célpontokat a határok mentén, Washington azonban az eszkaláció kockázatára tekintettel tiltja a mélyebb csapásméréseket Oroszország területén. A szövetségesek 2022 óta már 106 milliárd dollár értékben nyújtottak védelmi támogatást Ukrajnának, ebből az Egyesült Államok részesedése nagyjából 56 milliárd dollár.

Az Egyesült Királyság a találkozó előtt bejelentette, hogy még idén 650 könnyű rakétát küld Ukrajnának a légvédelmi kapacitások javítása érdekében.

XS
SM
MD
LG