Bébiteknősöket mentettek orosz diákok

Save the Far Eastern Turtle

Az Innolentievka nevű orosz falu iskolásai részt vettek egy olyan programban, amelyben teknősöket mentettek meg erdei ragadozóktól és az árvíztől. A projekt a "Mentsük meg a távol-keleti teknőst" elnevezést kapta.

A trionyx nevű veszélyeztetett teknős, amelyet szokás kínai lágypáncélú teknősként is emlegetni, egyre ritkábban található meg természetes élőhelyén, Oroszország távolkeleti részén. A trionyx páncélja lágy, tapintása bőrszerű.

A puha páncél védtelenné teszi ezeket az apró állatokat: könnyedén a rókák és mosóvedvék táplálékává válhatnak.

Második éve már, hogy az innokentievkai gyermekek fajmentő expedíciókon vettek részt. Ilyenkor tojásokat gyűjtenek össze, amelyeket egészen addig gondoznak, amíg a kis teknősök kikelnek.

A kicsik addig maradnak velük, amíg aztán nyár végén visszaengedik őket a vízbe. Előtte azonban gondosan megszámolják őket.

Az apró hüllőket nehéz azonnal megpillantani a gyűjtéshez használt nagy konténerekben. A napra kihelyezve azonban azonnal előbukkanak a homokból.

"Nagyon óvatosak ezek a teknősök. Télen a tó mélyére húzódnak, és nyílásokban bújnak el" - meséli Rimma Andronova, a habarovszki nemzeti park tudományos igazgatója.

A természetvédelmi terület dolgozói örömmel fogadnak minden segítő kezet.

Rimma Andronova (center) gives directions to the rescuers of turtles.

"Tavaly 83 teknőst mentettünk meg, és juttatunk vissza a természetbe. Idén is, amint elkezdett emelkedni a vízszint, elkezdtünk tojásfészkeket felkutatni: már tudtuk, melyek azok a helyek, amelyeket gyakran eláraszt a víz. Öt fészket is találtunk: 28, 25, kettőben 33, a legnagyobban pedig 45 tojással. A tojásokat keltetőgépekbe helyeztük, majd vártunk" - emlékszik vissza Dmitrij Kriskevics tanár, aki egyben a projektet is vezeti.

Idén összesen 166 tojást gyűjtöttek össze, amelyekből 147 teknős kelt ki. A kis teknősök ugyan készen álltak, hogy visszatérjenek a természetbe, a homokos partok azonban víz alatt álltak. A segítők új feladatot kaptak: egy alkalmas partszakaszt találni a Gassi-tó mentén.

Egy húszperces motorcsónakos felfedezőút után rábukkantak a megfelelő helyre az Anyuiszkij Nemzeti Park területén.

A bébi teknősök egészen aprók, átmérőjük nem haladja meg az 5 centimétert. A gyerekek óvatosan a földre helyezték a mentett állatokat, a többség pedig azonnal elindult a víz felé. Pillanatokon belül eltűntek az iszapos partszakaszon egy állat kivételével: őt is türelmesen útbaigazították, így csatlakozhatott a többiekhez.

"Biztos vagyok benne, hogy jövőre is itt leszek" - mondta az egyik résztvevő, Ira. - "Tovább kell dolgoznunk a teknősökkel, nem állhatunk le itt. Ezeket az állatokat mi mentettük meg, és az az igazság, hogy nagyon büszkék vagyunk rá. Igazi életmentők vagyunk!"