Jóval higgadtabban, személyeskedések nélkül zajlott az alelnökjelöltek vitája

Az elnökjelöltek vitája, Salt Lake City, Utah, Egyesült Államok, 2020. október 7.

Helyi idő szerint szerda este zajlott az amerikai választás alelnökjelöltjeinek vitája. Az első elnökjelölti vita heves szóváltásai után az alelnökjelöltek visszafogták magukat. A fő téma a koronavírus volt.

Mike Pence az Egyesült Államok jelenlegi alelnöke és a demokrata alelnökjelölt, Kamala Harris az elnökjelöltek első vitájához képest jóval visszafogottabb hangot ütött meg az alelnökjelöltek vitájában október 7-en este (magyar idő szerint 8-án hajnalban). A Biden-Trump vita éles szóváltásait mellőzve vitattak meg olyan témákat, mint a koronavírus-járvány, az egészségügy, a gazdaság és a külpolitika.

A járvány volt a központi téma

Harris és Pence vitája nélkülözte azt a fajta személyeskedést és állandó közbevágást, amely az első elnökjelölti vitát jellemezte. Az alelnökjelöltek többnyire udvariasak voltak egymással, az est moderátorának, Susan Page-nek (az USA Today munkatársa) azonban gyakran rá kellett szólnia a republikánus felet képviselő Mike Pence-re, amiért az kifutott az időből.

A vitaest első témája az volt, hogy a Trump-kormányzat hogyan kezelte a járványt. Mike Pence a védelmébe vette a kormány intézkedéseit, Kamala Harris viszont élesen kritizálta azokat.

„Az amerikai emberek megtapasztalhatták az ország történetének legnagyobb kormányzati kudarcát” – mondta Harris. A járvány több mint 211 ezer áldozatot követelt az Egyesült Államokban, ahol az igazolt fertőzöttek száma meghaladta a 7,5 milliót. A járvány miatt a munkanélküliség is élesen megugrott, ugyanis sok boltnak be kellett zárnia és országszerte korlátozásokat kellett bevezetni.

Mike Pence a védelmébe vette a Trump-kormány erőfeszítéseit a járvány megfékezésére, és felidézte, hogy Donald Trump januárban beutazási tilalmat rendelt el a járvány epicentrumának számító kínai területekről a szakértők tanácsaira hallgatva.

Donald Trump betegsége nagy terhet rótt Pence-re

„Szeretném ha az amerikai emberek tudnák, hogy Donald Trump elnöknek az első naptól kezdve a polgárok egészsége volt az első” – mondta a jelenlegi alelnök a vitában. Donald Trump elnök az alelnökjelöltek vitája után azt írta ki Twitterre, hogy „Mike Pence NAGYOT NYERT”.

Az elnök jelenleg is lábadozik, ugyanis nemrég kiderült, hogy elkapta a koronavírust, és számos stábtagja, a felesége, valamint más kormányzati tisztségviselők is megfertőződtek. Donald Trump október 7-én egy videót adott ki, amelyben azt mondta, hogy nagyon jól érzi magát, és egy kísérleti gyógyszernek tudta be a felépülését.

Mike Pence alelnökön nagy volt a nyomás, hogy újbóli löketet adjon az elnök újraválasztási kampányának, amely súlyos csapást szenvedett el, amikor kiderült, hogy maga az elnök is elkapta a koronavírust. A legtöbb közvélemény-kutatás szerint jelenleg Joe Biden demokrata elnökjelölt az esélyesebb.

Maga az alelnökjelöltek vitája is jól megmutatta, mennyire megváltozott az élet a járvány miatt. A vitatkozó felek nagyjából három és fél méterre ültek egymástól plexifalak mögött.

Gazdaság, egészségügy, külpolitika

A járvány mellett a demokrata fél, Kamala Harris, kitért arra is, hogy a Trump-kormány szeretné visszavonni az Obama-féle egészségbiztosítási reformot, valamint arra, hogy egy újságcikk szerint Donald Trump volt, hogy kevesebb szövetségi adót fizetett, mint egy átlagos amerikai polgár.

Kamala Harris, demokrata alelnökjelölt

Harris támadta az elnök külpolitikáját is, és azzal vádolta, hogy elfordul a szövetségesektől, és világszerte diktátorokhoz közeledik.

Mike Pence úgy érvelt, hogy ha Joe Biden kerülne hatalomra, akkor adókat emelne, és átvinné a „munkahelygyilkos” Green New Dealt, a demokraták környezetvédelmi reformcsomag-javaslatát. Biden korábban tagadta ezeket az állításokat, és Kamala Harris a vitában hozzátette, hogy a demokrata elnökjelölt nem emelne adót egy olyan amerikainak sem, akinek az éves jövedelme 400 ezer dollár alatt van. (Az Egyesült Államokban 2019-ben a medián jövedelem 68 ezer dollár volt.)

Pence a külpolitikára térve a Trump-kormány sikerének tudta be, hogy bevetették a hadsereget az Iszlám Állam elpusztítására, valamint hogy kiiktatták a szervezet vezetőjét, Abu Bakr al-Baghdadit. De a vita folyamatosan a járványra terelődött vissza, beleértve az oltóanyag kifejlesztésének kérdését, amiről Harris azt mondta, hogy ő csak a tudósoknak hisz a témában.

Az oltóanyag is szóba került

„Ha az orvosok azt mondják, hogy használjunk egy vakcinát, akkor az első leszek a sorban, aki beadatja, ez egyértelmű. De ha Donald Trump mondja, hogy használjuk, akkor én nem kérek belőle” – mondta Harris, odaszúrva Trumpnak, amiért az elnök korábban nem bizonyított hatékonyságú kezelési módokat népszerűsített.

Mike Pence, amerikai alelnök

Mike Pence azt mondta, hogy a demokrata alelnökjelölt „folyamatos kísérletei, hogy aláássa a vakcinába vetett bizalmat, nem összeegyeztethetőek a jó lelkiismerettel”. Az alelnök azt ígérte, hogy az év végére kész lesz az oltóanyag, és arra kérte demokrata kihívóját, hogy „ne játsszon politikai játékokat emberek életeivel”.

Az alelnökjelöltek vitája hagyományosan nem szokott túl nagy figyelmet kapni, de az életkor is jelentős tényező a 2020-as amerikai elnökválasztásokban. Ahogyan azt a vitaest moderátora is megjegyezte, a 61 éves Mike Pence-nek és az 55 éves Kamala Harrisnek készen kell állnia rá, hogy esetleg nekik kell majd átvenni az elnöki széket, figyelembe véve, hogy a két elnökjelölt már meglehetősen idős, Donald Trump 74 éves, Joe Biden pedig 77.

Az elnökjelölteknek már nem tartanak több vitát a választásokig.

Kamala Harris szülei bevándorlók, az apja Jamaicáról, az anyja pedig Indiából származik. Mike Pence az evangéliumi kereszténység követője, korábban Indiana állam kormányzója volt, végig elkötelezetten védte Donald Trumpot az elnöksége alatt.

Cikkünk az AP közreműködésével készült