Koronavírus: lassan megtelnek az első körben kijelölt járványkórházak

Madridban egy pincér áll maszkban egy étterem teraszán vendégre várva.

Nem szabad belefáradnunk a koronavírus-járvány kezelésébe - mondta az országos tisztifőorvos. A hétvégén újabb 33 ember halt meg koronavírus-fertőzés miatt, és 1474 új fertőzést regisztráltak Magyarországon.

Magyarországon és a világ több országában is megugrott az azonosított, Covid-betegek száma. A hivatalos kormányzati portál szerint 31 060-re nőtt az aktív fertőzöttek száma, szombatról vasárnapra 1474 új esetet diagnosztizáltak. 1712 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 179-en vannak lélegeztetőgépen. A járvány kezdete óta 1142 ember halt meg a vírus miatt.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában arra figyelmeztetett, hogy nem szabad belefáradnunk a koronavírus-járvány kezelésébe, mert legalább annyi van még előttünk, mint amennyi mögöttünk.

Szigorúbban büntethetik a szabályok megsértését

A vírus közösségi terjedésének megfékezése érdekében a nyilvános helyiségekben (üzletek, hivatalok, tömegközlekedési eszközök) továbbra is kötelező a maszkviselés, a szórakozóhelyek pedig csak este 10 óráig tarthatnak nyitva. A maszk- és karanténszabályokat megsértőket pénzbírsággal büntethetik, ennek összegét a közeljövőben emelhetik a parlament elé került javaslatok szerint.

Müller Cecília rádiónyilatkozata szerint a koronavírus-járványt súlyosbíthatja az azzal párhuzamosan beköszöntő influenzaszezon is. Az influenza elleni védőoltást ingyenesen lehet igényelni a háziorvosoknál.

Az országos tisztifőorvos elmondása szerint lassan betelnek a koronavírus-betegek ellátására első körben kijelölt kórházak, ezért azokban megemelték az ágyak, és ehhez rendelve a szükséges eszközök számát is. A második vonalbeli intézmények közül is már néhány részt vesz a betegek gyógyításában, és folyamatosan zajlik az egészségügyi dolgozók átvezénylése.

Kijárási tilalom 9 francia nagyvárosban

Európán belül továbbra is Spanyolországban és Franciaországban a legmagasabb a fertőzésszám, mindkét országban az egymilliót közelíti a megbetegedések száma, a halálos áldozatoké 33 ezer feletti.

Franciaországban kilenc érintett nagyvárosban (Párizs, Lille, Rouen, Saint-Etienne, Toulouse, Lyon, Grenoble, Aix-en-Provence és Marseille körzete, valamint Montpellier) szombat éjféltől (ezt később hat hétre hosszabbíthatják) kijárási tilalmat rendeltek el. Ezt később hat hétre meghosszabbíthatják. Este 9 és reggel 6 óra között alapos indok nélkül senki nem hagyhatja el a lakhelyét.

Ez a rendszer hasonlít a tavaszi általános karanténhoz: a nagyvárosokban este 9 óra utcán utcára lépőknek előzetesen ki kell tölteniük egy formanyomtatványt, amelyen megjelölik a lakhelyelhagyás indokát és idejét. Ennek hiányában vagy este 9 óra után indokolatlan lakhelyelhagyás esetén a rendőrök 135 euróra (mintegy 50 ezer forint) büntethetik a szabályszegőket, de visszaesők esetében hat hónap szabadságvesztés és 3750 eurós pénzbüntetés is kiszabható.

Csehországban szinte minden bezárt

A kelet-közép-európai régióban Csehországban volt szükség hasonlóan szigorú intézkedések bevezetésére. Szombaton a cseh hatóságok 8 713 új esetet regisztráltak, ezzel a teljes fertőzésszám 168 827-re nőtt, a halálesetek száma pedig 1 352-re.

Csehország teljes területén lezárták a tornatermeket, uszodákat, mozikat, színházakat és más kulturális intézményeket. November 3-ig zárva tartanak a szórakozóhelyek, az éttermek pedig csak elvitelre szolgálhatják ki a vevőket. Az óvodákon kívül már minden oktatási intézményben távoktatás működik.

Mentőautók várakoznak egy Covid-betegeket ellátó kórháznál Moszkvában.

Az Egyesült Államok és Irán

Világszerte már több mint 39 millió ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 1 108 785. A SARS-CoV-2 vírus okozta, Covid-19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol már átlépte a 8 milliót a fertőzöttek száma, 219 285-en haltak meg, és több mint 3 millióan meggyógyultak.

Iránból a hétvégén szintén a járvány súlyosbodását jelentették, itt a halálos áldozatok száma átlépte a 30 ezret. Az iráni egészségügyi minisztérium adatai szerint jelenleg is 4 721 beteget ápolnak kórházban életveszélyes tünetekkel. A perzsa államban február óta több mint félmillió megbetegedést regisztráltak, ennek ellenére a kormány egyelőre nem volt hajlandó lezárásokat bevezetni. Ennek egyik oka, hogy tartanak a karantén gazdasági következményeitől, ami súlyosan érintené a nemzetközi szankciók miatt egyébként is meggyengült iráni gazdaságot.

Ausztráliában enyhítenek a szabályokon

Ausztrália egyike azon kevés országnak, ahol már enyhítik a járványügyi óvintézkedéseket. Vasárnap, 100 nap után feloldották a kijárási tilalmat Melbourne városában, miután hosszú időn keresztül csökkent az új fertőzések száma.

Érvényben maradnak azonban egyéb korlátozások, továbbra is zárva kell tartaniuk például az éttermeknek és szórakozóhelyeknek.