Nyomkövetővel védik a vadászoktól a ritka fehér zsiráfot

A ritka fehér zsiráf Kenyában.

Nem egy külön fajról, hanem egy genetikai elváltozásról van szó, ami az állat pechjére az orvvadászok célpontjává teszi. A magányos bika tavasszal maradt egyedül, amikor kilőtték mellőle a nőstényt és a borját.

GPS-nyomkövetőt szereltek a világ egyetlen ismert fehér zsiráfjára Kenyában, hogy így védjék meg az egyedülálló állatot az orvvadászoktól. Bár nem tudni róla, hogy lenne hozzá hasonló a Földön, a zsiráfbikának még nincs neve.

Nem albínó

A fehér zsiráf egyedül maradt, miután a nőstényt és a borját márciusban megölték a vadorzók, nyilatkozta a Ishaqbini Hirola Community Conservancy rezervátum kedden. Egy ritka, leucizmusnak nevezett genetikai elváltozás okozza, hogy az állat fehér. Ilyen fehér állatokat, például dámszarvasokat, Magyarországon is lehet látni olykor, a Vadászati állattan szerint a magyar dámszarvas állomány közel 1 százalékánál tapasztalható a leucizmus.

Bár a köznyelvben sokszor az albinizmussal keverik, az egyik fontos különbség, hogy a leucizmus nem érinti az állat szemét, nem okozza az albinizmusnál ismert vöröses színt. A zsiráf azonban még így is eléggé kilóg Afrika vadonjában, ami célponttá teszi az orvvadászok számára.

Zsiráfok egy nemzeti parkban Kenyában, 2012. december 16.

GPS-szel védik a vadorzóktól

A ritka állat jelenleg a szomáliai határhoz közel kószál, és a szarvára erősített GPS-jeladó segítségével követni tudják a vadvédők, merre jár. Az állat megjelölésére több szervezet fogott össze, köztük a Kenya Wildlife Service, a Northern Rangelands Trust és a Save Giraffes Now.

A zsiráfokat nem csak a húsukért vagy a trófeájukért ölik meg, de például Tanzániában úgy hiszik, hogy az állatok velője és agya gyógyítja az AIDS-et. A Kongói Demokratikus Köztársaságban pedig egyes közösségeknél státuszszimbólumnak számít a zsiráffarok.

2018-ban egy fekete zsiráf leölése okozott botrányt

2018-ban nagy vihart kavart, amikor egy amerikai vadász a Twitteren dicsekedett el azzal, hogy lelőtt egy ritka fekete zsiráfot Dél-Afrikában. A közösségi médiában rengeteg támadás érte a nőt, aki azzal védekezett, hogy a nagyvadvadászok által kifizetett pénzek segítenek a vadállomány megőrzésében, és a kilőtt vad már amúgy is „túl öreg volt”.

Készült az AP és a New York Times tudósításának felhasználásával.