Pulykák, elnöki viccek és felvonulások: hálaadás

Ifjabb George W. Bush volt amerikai elnök megkegyelmez a May névre keresztelt pulykának a 2007-es hálaadási ceremónián.

Minden évben november negyedik csütörtökén ünneplik a hálaadást az Egyesült Államokban. Milliók kelnek ilyenkor útra, hogy családjukkal lehessenek, ami az egészségügyi szakértők figyelmeztetései ellenére az idén sem volt másként. A hagyomány szerint 1621-ben tartották az első hálaadást, amelyet egészen 1863-ig nem nyilvánítottak hivatalos ünneppé. 2020-ban a nemzeti ünnep november 26-ára esik. De vajon ki volt az első elnök, aki megkegyelmezett egy pulykának? Egyáltalán, miről szól ez a tradíció? Képekben meséljük el.

Idősebb George Bush megkegyelmez egy pulykának a Fehár Ház kertjében 1990-ben.

1989-et írunk. Ebben az évben válik a pulykaszertartás éves hagyománnyá. Abraham Lincoln volt az első elnök, aki megkegyelmezett egy pulykának, aztán John F. Kennedy, Ronald Reagan és Richard Nixon elnöksége alatt is elő-előkerült a tradíció, rendszeresen visszatérő hagyománnyá azonban csak idősebb Geroge Bush idejében vált.

Bill Clinton feleségével, Hillary Clintonnal és lányukkal, Chelseavel hálaadás napján 1995-ben.

Hálaadáskor olyan étkek kerülnek az amerikaiak asztalára mint a sütőtök, az édesburgonyapüré (amire sokan egy kis kristálycukrot is szórnak), az áfonyaszósz és természetesen a pulyka. A pulyka egy Észak-Amerikában őshonos állat, amelyet az első telepesek is előszeretetel fogyasztottak. Abraham Lincoln fia, Tad azonban arra kérte édesapját egy évben, hogy ne egye meg a madarat - innen ered a hagyomány. Bár az amerikaiak asztalán azóta is megtalálható a pulyka, az elnökök minden évben egy ünnepélyes ceremónián kegyelmeznek meg egy szerencsés pulykának.

Ifjabb George W. Bush megsimogatja Katiet, a pulykát az éves pulykaceremónián 2002-ben.

Barack Obama 2015-ben hálaadáskor.

Barack Obama és lányai 2015-ben hálaadáskor.

Az elnökök igyekeznek némi humort is vinni a hálaadási tradícióba. Barack Obama egykori amerikai elnök például 2015-ben ezzel a mondattal csalt mosolyt az emberek arcára: "Az idő repül, a pulykák viszont nem." Humorérzékét lányai is értékelték. Egyikük mosolyogva csak ennyit válaszolt: "Ez jó volt, apa!".

Obama 2016-ban vett részt utoljára a ceremónián, amikor is lányai helyett két unokaöccse állt mellette az eseményen. "Sasha és Malia már nem tudták elviselni a vicceimet" - ütötte el ezt is egy poénnal a volt elnök.

A családi pulykavacsorák és az elnöki viccek mellett a felvonulások is állandó részévé váltak a hálaadási ünnepnek. A leghíresebb a Macy's bevásárlóközpont felvonulása New York-ban, amelyet 1924 óta rendeznek meg, és minden évben 2-3 millió embert vonz az utcákra.

A Jégvarázsból ismert Olaf óriásléggömb is megjelent a 2019-es Macy's hálaadási felvonuláson.

A felvonulók - akik között vannak zenekarok, előadók, feldíszített kocsik és ismert karaktereket ábrázoló óriásléggömbök is - egy 2,5 mérföldes (körülbelül 4 kilométeres) utat tesznek meg. 2020-ban nem lesz felvonulás, helyette egyetlen utcára fog korlátozódni a rendezvény. Arra buzdítják az embereket, hogy ahelyett, hogy a bevásárlóközpontba indulnának, élvezzék a show-t online a kanapéjukról.

Donald Trump amerikai elnök a 73. pulykaceremónián 2020-ban.

A pulykaceremónia azonban 2020-ban sem maradt el. Ugyanazon a napon, november 24-én, amikor jóváhagyta a hatalomátadást, de vereségét nem ismerte el, Donald Trump részt vett utolsó hálaadási ünnepségén a Fehér Házban. "Hálát adunk a felbecsülhetetlen értékű szabadságnak, amelyet örökbe kaptunk, és arra kérjük Istent, hogy figyeljen ránk, és védelmezze nemzetünket" - mondta a leköszönő elnök.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!