"Kemény döntések" előtt áll a NATO, Kína és Oroszország a két fő rivális

Ukrajnával közös NATO-hadgyakorlat a herszoni régióban 2020. szeptember 23-án.

Megreformálná magát a NATO, jobban készülne egyebek mellett a klímaváltozás, a jövőbeli járványok és más, új típusú veszélyek ellen is.

A NATO-nak

"meg kell hoznia néhány kemény döntést",

mondta Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára a szövetség külügyminisztereinek keddi online találkozója után.

A külügyminiszterek egy 67-oldalas jelentést kaptak a szövetségtől, ami a NATO megújulását célozza, írja a Szabad Európa központi szerkesztősége.

Több a probléma

Eszerint a NATO fontos új kihívásai közt

  • a "kitartóan agresszív Oroszország" mellett
  • "Kína felemelkedése" is

szerepel. A jelentés kiemeli, hogy míg a hidegháború alatt csak egy ellenféllel volt dolga szövetségnek, most Kína és Oroszország folytán két "rendszerszintű rivális" mellett a terrorizmussal is meg kell küzdeniük.

A jelentés összesen nagyjából 140 változtatási javaslatot tartalmaz, külön ülésezhetnének az EU-s vezetők, külön intézmény alakulna a Kínával szembeni egységesebb fellépés érdekében vagy épp nagyobb költségvetést és több embert rendelnének a NATO-főtitkár alá.

Ez a jelentés lehet az alapja a NATO 2010-es "stratégia koncepciójának" megújításához. Ez a stratégia egyébként Oroszországot még partnerként szerette volna kezelni.

A NATO-országok vezetői jövő év elején dönthetnek stratégia irányváltásról. Ez a külügyminiszteri megbeszélés változtatások a politikai megalapozását készítheti elő, szerdán még folytatódnak a megbeszélések.

Bár név szerint nem említik Magyarországot és Törökországot, a jelentés szerint valahogy úrrá kell lenni azokon a helyzeteken, amikor egy-egy tagállam egyedül akadályozza a közös döntést, írja a Reuters.

Ehhez kapcsolódóan: Fegyveres rajtaütés az ukrajnai magyarokon

Magyarország az Ukrajnával való szorosabb együttműködést akadályozza, Törökország pedig ugyanezt teszi Izrael esetében.

Külön kitértek az afganisztáni kivonulás helyzetére is, ott szintén jövő év elején várnak fordulópontot.

Ehhez kapcsolódóan: Trumpot lebeszélték, hogy csapást mérjen Iránra