Titkos katonai információkat adhatott ki egy orosz tudós

Anatolij Gubanov (jobbra) magyaráz az ismeretlen dátumú képen.

Őrizetbe vették és februárig előzetes letartóztatásba helyeztek egy orosz tudóst, Anatolij Gubanovot. A gyanú szerint államtitok részét képező, rakétákra vonatkozó információkat adhatott ki.

Az orosz bíróság csütörtökön elrendelte Anatolij Gubanov előzetes letartóztatását. A hiperszonikus repülőgépekre szakosodott férfi a Moszkvai Fizikai és Technológiai Intézet oktatója. A TASS hírügynökség jelentése szerint Gubanov titkos repülési fejlesztési adatokat adott át külföldön.

Húsz évet is kaphat

A bíróság az ügy részletei miatt zárt ajtók mögött döntött, ennek értelmében Gubanov februárig, az első tárgyalásig őrizetben marad, írja a Szabad Európa központi szolgálata. A Reuters megpróbálta elérni a férfi ügyvédjét, védője azonban nem kommentálta a bíró döntését.

Ha a tudóst bűnösnek találják, hazaárulás vádja miatt akár 20 évre is ítélhetik. A részletekre nagy valószínűséggel jó darabig nem derülhet fény, mivel a hazaárulási ügyek minősített adatokat tartalmaznak.

"Cirkon" hiperszónikus rakétát tesztel az orosz hadsereg Gorskov admirális nevű hajója a Fehér-tengeren, 2020. október 7-én.

A honvédelmi, valamint az orosz ipari vállalatokkal szemben elkövetett árulás vádja nem egyedi, többeknek is bíróság elé kellett állnia hazaárulás vádja miatt.

Novemberben 13 év börtönre ítéltek egy férfit, aki a gyanú szerint katonai titkokat próbált meg átadni az Egyesült Államoknak. Októberben pedig egy katonát és testvérét vették őrizetbe a hatóságok, mert állítólag államtitkokat adtak át Észtországnak.

Kiemelt ágazat

Oroszország a hiperszonikus repülőgépek és rakétákra stratégiailag fontos katonai előnyként tekint.

Októberben Valerij Geraszimov vezérkari főnök bejelentette, hogy sikeresen tesztelte a Cirkon manőverező robotrepülőgépet a Barents-tengeren, amely óránként akár 9500km/h-val is képes repülni. Vlagyimir Putyin az ország szempontjából „óriási eseménynek” nevezte a bejelentést.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!