Leállt a doveri kikötő, egyre több ország tiltja ki a brit utazókat

Teherforgalom a doveri kikötőből 2020. március 17-én.

Franciaország, Olaszország, Németország, Ausztria, Írország, Belgium, Bulgária, Kanada és Hollandia is ideiglenesen kitiltotta a brit utasokat, írja az AP.

Dél-Angliában ugyanis a koronavírus egy új verziója kezdett el terjedni, ami ugyan nem halálosabb, mint a korábbiak, de még fertőzőképesebbnek tűnik. Dániában és Dél-Afrikában mutatták ki a eddig a vírusnak ezt a változatát. A most kifejlesztett védőoltások az eddigi ismeretek alapján ugyanúgy működni fognak a vírus ezen változata ellen is.

Ehhez kapcsolódóan: Gyorsan terjed a koronavírus új változata Nagy-Britanniában

Johnson miniszterelnök be is tiltotta a gyülekezést és személyes karácsonyi vásárlást. A dél-angliai régióban bezárattak minden, nem létfenntartáshoz szükséges boltot, illetve megkérték az embereket, hogy maradjanak otthon, ha tehetik.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter szerint ez az újfajta vírus "elszabadult" az országban, miután vasáranp csakenm 36 ezer új megbetegedést registztráltak az országban. Ez majdnem duplája az egy héttel ezelőtti számnak.

Magyaroroszág semmilyen extra korlátozást nem vezetett be a külügy tájékoztatása szerint, a légi forgalom folyamatos, a korlátozások az átutazásokat sem érintik.

Az EU elnökségét még egy rövid ideig betöltő Németország hétfőre rendkívüli megbeszélést hívott össze az uniós országok számára.

Franciaország első intézkedésként 48 órára kitiltotta az Egyesült Királyságból érkező embereket, így például a kamionsofőrök sem tudnak átkelni onnét az országba. A doveri kikötő is kiírta, hogy Angliába bemehetnek az utazók, de kifelé lényegében lezárták a kikötőt előlük.

Az érintett Eurostar vonatokat is leállították, pontosabban az Egyesült Királyságból a kontinensre tartó járatokat.

Az országok eltérő erősséggel reagáltak a fejleményekre, például Németország is csak az utasokat tiltotta ki, a brit áruszállítmányokat nem. De Kanada például semmilyen gépet nem enged leszállni, ami az Egyesült Királyságból érkezett. El Salvador pedig például azokat sem engedi belépni, akik az elmúlt 30 napban jártak az Egyesült Királyságban.