Temperálni és talpalni is lehet

Your browser doesn’t support HTML5

Válogatásunk a hét legérdekesebb videóiból, infografikáiból és podcastjaiból. Homofób törvény, talajvíz- és óceán-szennyezés. Putyin be nem tartott ígéretei és egy különleges csokimanufaktúra.

Összegyűjtöttük a hét legnépszerűbb multimédiás tartalmait a Szabad Európán. Ezen a héten nemcsak videók, hanem egy infografika, egy képgaléria és egy podcast is bekerült az összeállításba.

A V4-es, illetve a balkáni tagállamok kivételével az EU összes tagállama aláírta a homofób törvény elleni nyilatkozatot. Az aláírók szerint a törvény jogsértő, diszkriminál és összemossa a gyermekbántalmazást a homoszexualitással. Azt kérik az Európai Bizottságtól, tegyen meg mindent azért, hogy ne lehessen ilyen törvényeket hozni az Unióban.

A Magyarországon állomásozott szovjet csapatok kivonulásának 30. évfordulója kapcsán két videót is készítettünk. A munka során tudtuk meg, hogy a Szentendre határában lévő szovjet laktanya alatti súlyos talajvízszennyezés problémáját még mindig nem sikerült megoldani, pedig egy 2018-as jelentés szerint a szennyezés hamarosan 100 ezer ember ivóvízellátását veszélyeztetheti.

Your browser doesn’t support HTML5

Tankmosástól a talajvízszennyezésig - 100 ezer ember ivóvízellátása kerülhet veszélybe

Vlagyimir Putyin orosz elnök évente egyszer egy televízió műsorban válaszol a beküldött - alaposan megválogatott - kérdésekre. Idén is így volt ez, ennek kapcsán készítettünk egy videó-összeállítást Putyin elnök korábbi olyan ígéreteiről, amelyeket nem tartott be.

Your browser doesn’t support HTML5

"Amit ígérsz, tartsd is be" - Putyin nem mindig tartja magát saját mottójához

A Choco Project székelyföldi műhelyében Eszter és Zsolt megmutatják, hogy a csokoládét temperálni és talpalni is lehet. Ínycsiklandó videó-riportunk Erdélyből.

Your browser doesn’t support HTML5

Édes álom: igazi csokiművésszé válna az erdélyi duo

Kalányos Zsolt gyermekkorában még nem beszélt magyarul, ezért a pedagógusok törvényellenesen értelmi sérültté nyilvánították. Zsolt 19 évesen jött rá, hogy az általános iskola, ahová járt szegregált iskola volt. Ez sem tarthatta vissza a tanulástól, ma 4 nyelven beszél, jogi diplomája van és jegyzőként dolgozik. Hallgassa meg a Szelfit, a Szabad Európa podcastját!

Your browser doesn’t support HTML5

Kiskorában illegálisan értelmi sérültté nyilvánították, most jegyző lett belőle

Két hete kigyulladt és elsüllyedt egy veszélyes anyagokat és olajat szállító konténerhajó Srí Lanka partjainál. A vízbe jutó anyagok eddig 176 teknőst, 20 delfint, 4 bálnát és megszámlálhatatlan halat mérgeztek meg. A környéken nem lehet halászni és fürödni a szennyezett vízben.

Az elsüllyedt hajó tragédiát okozott Ez lehet a szigetország legsúlyosabb ökológiai katasztrófája