A belarusz közösségi oldalak gyanús orosz átalakításon estek át

A VK-t VKontakte néven alapította 2006-ban Pavel Durov vállalkozó, aki 2014-ben elhagyta a céget, majd az országot is, miután konfliktusba került az orosz kormánnyal a hálózat miatt, amelyet aztán a mail.ru vett át

Az elmúlt hetekben számos népszerű belarusz közösségimédia-csoportnál rejtélyes tulajdonosváltás történt – oldalaikat a hasonló, oroszországi oldalak stílusában indították újra. Mindez felvetette a gyanút, hogy Moszkva a belarusz közvélemény befolyásolásának lopakodó módját választotta.

A VK közösségi oldalon az Ez itt Homel, bébi! csoport a maga mintegy 136.000 tagjával a legnépszerűbb online közössége a Belarusz délnyugati részén található Homel városának, amely mintegy negyven kilométerre fekszik az ukrán határtól, és 110 kilométerre északra az ukrán nagyvárostól, Csernyihivtől.

A 2020-as vitatott elnökválasztást követő országos zavargási hullám idején, amely az erőskezű Alekszandr Lukasenka kormányának gyakran brutális fellépését váltotta ki, az Ez itt Homel, bébi! a tüntetőket támogató, valamint a rendőrséget és az államot bíráló anyagokat tett közzé.

Miután a tüntetések elcsitultak és az ellenzéki vezetőket vagy elüldözték az országból, vagy bebörtönözték őket, a homeli csoport semlegesebb hangot ütött meg, és helyi témákra, például az utak rossz állapotára és a nem működő közvilágításra összpontosított. Időnként akár egy-egy kormánypárti poszt is megjelent rajta.

Március közepén azonban az oldal követői bejelentkezésük után azt fedezték fel, hogy az oldalt átnevezték, címe Homel – a fő dolog! lett.

„Az oldalnak volt egy tulajdonosa, aki eladta – nyilatkozta névtelenséget kérve a Szabad Európa belarusz szolgálatának a csoport egy korábbi adminisztrátora. – Az új tulajdonos kirúgta az összes szerkesztőt és adminisztrátort. Most vagy mindent maga csinál, vagy a saját embereit hozta be.”

Ilyesmi történt Belarusz számos nagyobb városában. Vicebszkben, Mahijlovban, Zslobinban, Orsában és máshol a népszerű helyi hírcsoportok hasonló módon indultak újra A fő dolog! zászlaja alatt. Online fellelhető adataik szerint különböző években jöttek létre, akár 2012-ig visszamenőleg, de mindannyian március közepe körül vették fel új nevüket.

Az oroszországi székhelyű VK, a harmadik leglátogatottabb oldal Belaruszban nem ad ki nyilvános információt az általa üzemeltetett csoportok tulajdonosairól, és a Szabad Európa nem tudta megállapítani, ki lehet az új tulajdonos vagy tulajdonosok, de azt sem, hogy az új csoportok vajon közös tulajdonban vannak-e.

Belaruszban egyesek Oroszország kezét látják a helyi közösségimédia-csoportok átvételében. 2021-ben létrehoztak egy VK-csoportot Moszkva – A fő dolog! néven, amely azóta több mint 550.000 követőt gyűjtött össze. Januárban egy népszerű szentpétervári közösséget is átneveztek Szentpétervár – A fő dolog! névre.

Paulyuk Bykowski varsói médiaelemző szerint az ilyen típusú csoportok átvétele lopakodó módja lehet a belarusz közvélemény befolyásolásának.

„Bizonyos narratívákat jobban lehet népszerűsíteni a közösségi hálózatokon keresztül, mint a hagyományos média révén – állítja Bykowski. – Ha egy feladatot kitűznek, könnyebb a szükséges terítést elvégezni az aktív közösségek és bloggerek platformjain.”

Hozzátette, hogy az ilyen közösségekben a kezdeti változások jellemzően kicsinek és ártalmatlannak tűnnek.

„Az adminisztrátorok és a bloggerek apránként hozzáadják a beszélgetéshez azt, amit akarnak – magyarázta Bykowski. – Ez gyakori taktika a marketingben, legyen szó kereskedelemről vagy politikáról.”

Ráadásul szerinte viszonylag könnyű az ilyen csoportokat irányítani és manipulálni anélkül, hogy nagy feltűnést keltenének.

„Legyen lelkiismeretetek”

Belaruszban az új A fő dolog! oldalak mindegyike azt a mintát követi, amelyet oroszországi hasonmásaik. Minden reggel megjelenik egy poszt: „Jó reggelt, Homel!” vagy „Jó reggelt, Orsa!” Ezután egy maréknyi érdekességet mutat be az adott dátummal kapcsolatban, például azt, hogy 1901. április 25-én adták ki az első autó-rendszámtáblát New Yorkban, vagy hogy április 25-én volt a pingvinek világnapja.

A többi bejegyzés a nap folyamán a helyi hírekre összpontosít, az államilag ellenőrzött országos médiából származó alkalmi bejegyzések pedig arról számolnak be, hogy például Lukasenka részt vett a húsvéti misén.

Egy április 25-i bejegyzés a Vicebszk oldalán érdekes „tényeket” közölt Joszif Sztálin szovjet diktátor állítólagos csodálatos memóriájáról. „Könnyedén elolvasott két-három könyvet naponta, és évekkel később is képes volt visszamondani a tartalmukat” – állítja a hirdetés, mielőtt megpróbál eladni egy memóriatréninget.

A zslobini oldalon egy április 4-i, a közelmúltban lezajlott árvízről szóló bejegyzést a Novi Dzen című helyi újság plágiummal vádolta: „Srácok, ha a Novi Dzen oldaláról veszitek át a szöveget, legalább közöljétek, hogy honnan van. Legyen lelkiismeretetek.” A lap azt is megjegyezte, hogy a posztot kísérő fényképen még csak nem is Zslobin látható.

„Legalább írjátok meg, honnan vettétek” – kommentek a Novi Dzentől, amelyekben hírlopással vádolják meg a vicebszki oldalt

Az oldal más kommentelői megdöbbentek a nagy mennyiségű, más városokból, különösen Homelből származó beszámolókon.

„Nincs más, amiről írni lehetne?” – írta egy elégedetlen követő.

„Egy komoly játékos lépett be közénk”

A homeli rivális VK híroldal egyik adminisztrátora – névtelenséget kérve – elmondta a Szabad Európának, hogy szerinte egy komoly játékos lépett be a belarusz médiatérbe.

„Érdekes, hogy az új tulajdonosok eltávolítottak minden olyan tartalmat, amely korábban jelent meg az oldalakon – mondta. – Homel esetében ez 2012-ig nyúlik vissza. Azt a benyomást kelti, hogy ez egy teljesen új csoport, de valójában nem az.”

„A VK szabályai nem teszik egyszerűvé a csoportok nevének legális megváltoztatását – tette hozzá. – Ebben az esetben egyértelmű, hogy egy komoly játékos lépett be közénk, és valószínűleg a VK segítette. Általában keményen büntetik szabályaik megsértését.”

A forrás azt is elmondta, hogy egy VK-oldal ára általában ezer dollár körül van húszezer követőként, míg egy ötvenezer tagból álló közösség havi ötszáz dollár körül kereshet a reklámokon.

„Ezért meglepő, hogy az oldalak tulajdonosai mind eladták – mondta. – Úgy gondolom, hogy talán nem önszántukból. Lehet, hogy kényszerítették őket.”

Elmondta, hogy a politikai baklövések lehetséges következményei miatt a befektetők általában óvatosak az ilyen oldalakkal

„Ha valami szélsőségeset írsz, a hatóságok azonnal megjelennek – mondta. – Szóval miért vesződnének vele?”

Februárban A belarusz egységes államnyelvért nevű VK-közösség adminisztrátorát, Uladzimer Buckavecet egy homeli bíróság három év börtönre ítélte, miután csoportját a kormány szélsőségesnek minősítette.

„Szándékos, összehangolt munka”

Bykowski médiaelemző szerint már korábban is felmerült a gyanú, hogy Oroszország manipulálja a belarusz közösségimédia-csoportokat.

„2019-ben és 2020 elején, amikor Minszk és Moszkva között viszonylag rossz volt a viszony, mintegy negyven olyan weboldalt számoltunk össze Minszkben és más városokban, amelyek kapcsolatban állhattak az orosz nagykövetséggel vagy a Roszszotrudnyicsesztvóval – mondta, utalva a nemzetközi segélyezéssel és humanitárius együttműködéssel foglalkozó orosz állami ügynökségre, amelyet régóta vádolnak beavatkozással és kémkedéssel. – Egy egész hálózat volt, amelyet egy helyről irányítottak.”

„A közösségi hálózatokon működő csoportokat és közösségeket nehezebb nyomon követni – folytatta. – Azonban ha megvizsgáljuk az egyes csoportokban kifejtett álláspontokat vagy egyes bloggerek véleményét, úgy tűnik, nem pusztán az ő véleményükről van szó, hanem valamilyen szándékos, összehangolt munkáról. Az oroszbarát vonal Belaruszban most Oroszország Ukrajna elleni háborújának ideológiai igazolásán dolgozik.”

A VK-t 2006-ban alapította Pavel Durov vállalkozó, a népszerű Telegram alkalmazás gazdája VKontakte néven. 2014 áprilisában, az orosz kormánnyal zajló konfliktus közepette, amiért nem volt hajlandó magánjellegű információkat közölni az ukrajnai demokráciapárti tüntetőkről vagy blokkolni Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus posztjait, Durov kilépett a cégből, nyilvánosan kijelentve, hogy a Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz köthető személyek ellenőrzése alá került. Durov elhagyta Oroszországot, a VK pedig a mail.ru irányítása alá került.

Az év elején a belarusz kormány kérésére a VK blokkolta a Szabad Európa belarusz szolgálata és számos más független belarusz médium, emberi jogi szervezet, valamint Belarusz területén működő közösségi kezdeményezések oldalait.

Szerző: Robert Coalson a Szabad Európa belarusz szolgálatának jelentése alapján.