A brit rendőrség újabb szélsőjobboldali tüntetésekre készül, a kormány kemény válaszlépésekre figyelmeztet

Rendőrök állnak őrt egy mecsetnél az északnyugat-angliai Southportban 2024. július 31-én, egy nappal a halálos késes támadást követő összecsapások után

Pénteken bíróság elé állították az északnyugat-angliai halálos késelés nyomán kirobbant tiltakozások több gyanúsítottját. Keir Starmer miniszterelnök elítélte az erőszakos tüntetéseket, és a „szélsőjobboldali gyűlöletet” okolta értük. Újabb összecsapások várhatók.

Starmer azt ígérte, hogy véget vet a káosznak, és közölte, hogy a rendőrség szerte az Egyesült Királyságban több erőforrást kap majd, hogy megállítsa „a törvény és a rend összeomlását utcáinkon”.

Az elkövetkező napokra demonstrációkat hirdettek az interneten Sunderlandben, Belfastban, Cardiffban, Liverpoolban és Manchesterben, olyan kifejezéseket használva, mint „Elég volt”, „Mentsük meg a gyermekeinket” és „Állítsuk meg a hajókat”.

John Woodcock, a brit kormány politikai erőszakkal és rendbontásokkal foglalkozó tanácsadója szerint „szervezett és összehangolt” kísérlet történt az erőszak terjesztésére.

„Egyértelmű, hogy a szélsőjobboldali szereplők közül többen ráéreztek ennek az ízére, és hasonlókat próbálnak provokálni Anglia-szerte” – mondta a BBC-nek.

A gyerekek elleni hétfői támadás egy Taylor Swift-tematikájú nyári szünidei táncórán sokkolta az országot, ahol a késeléses bűnügyek régóta létező és nyugtalanító problémát jelentenek, jóllehet a tömeges késelések ritkák.

Gyilkossággal vádolták meg a 17 éves Axel Rudakubanát az északnyugat-angliai tengerparti városban, Southportban a kilencéves Alice Dasilva Aguiar, a hétéves Elsie Dot Stancombe és a hatéves Bebe King halálát okozó támadás miatt. Emellett tízrendbeli gyilkossági kísérlet ügyében is vádat emeltek ellene, miután nyolc további gyermeket és két felnőttet is megsebesített.

A keddi erőszakos southporti demonstrációt több követte az országban – részben az internetes félretájékoztatás hatására arról, hogy a támadó muszlim bevándorló. Rudakubana Nagy-Britanniában született ruandai szülők gyermekeként, és a támadás helyszínéhez közel élt.

A 18 év alatti gyanúsítottakat általában nem nevezik meg az Egyesült Királyságban, de Andrew Menary bíró elrendelte Rudakubana azonosítását, részben a félretájékoztatás terjedésének megállítása érdekében.

Szélsőjobboldali tüntetők több heves tiltakozást tartottak látszólag a támadásra reagálva. Kedden összecsaptak a rendőrökkel Southport egyik mecsetje előtt, másnap pedig sörösdobozokat, üvegeket és fáklyákat hajigáltak a londoni miniszterelnöki hivatal közelében.

A Southportért felelős merseyside-i rendőrség közölte, hogy eddig hét embert tartóztattak le, és egy szakértőcsoport több száz órányi felvételt vizsgált meg, hogy azonosítsa az érintetteket.

„Ha részt vettél a zavargásban, számíthatsz rá, hogy a rendőreink bekopognak hozzád” – mondta Tony Roberts nyomozó főfelügyelő.

Brit választások: a Munkáspárt győzött, Rishi Sunak lemondott

Üvegekkel és tojásokkal dobálták meg a rendőröket az északkelet-angliai Hartlepool városában, ahol felgyújtottak egy rendőrautót. Hét, 28 és 54 év közötti férfit vádoltak meg erőszakos rendbontással, és pénteken bíróság elé állították őket – közölte a helyi rendőrség.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján a miniszterelnök azt mondta, hogy „egyértelműen a szélsőjobboldali gyűlölet vezérelte” az utcai erőszakot, és bejelentett egy programot, amely lehetővé teszi a rendőrségnek a hírszerzési információk jobb megosztását az ügynökségek között, és a gyors intézkedést a letartóztatások érdekében.

„Ez összehangolt, szándékos – mondta Starmer. – Ez nem egy olyan tiltakozás, amely kicsúszott a szervezők kezéből. Olyanok csoportja ez, akik teljes mértékben eltökéltek az erőszakra.”

Starmer részben a közösségimédia-cégeket hibáztatta, bár nem jelentett be semmilyen intézkedést ezzel kapcsolatban, és azt mondta: egyensúlyt kell találni az általuk kínált érték és az általuk jelentett veszély között.

„Az egyértelműen az interneten felkorbácsolt erőszakos rendbontás is bűncselekmény, és ez önöknél történik” – mondta.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.