Már többtucatnyi érvénytelennek minősített, de valójában érvényes szavazólapot találtak

Az NVB munkatársai újraszámolják az érvénytelennek minősített főpolgármesteri szavazólapokat 2024. június 14-én

Cikkünk megjelenésekor nagyjából a felénél tartott az érvénytelen főpolgármesteri szavazatok újraszámlálása a Nemzeti Választási Iroda épületében, ahol a sajtó nyilvánossága előtt reggel óta tart a beküldött érvénytelen szavazatok ellenőrzése Vitézy Dávid fellebbezése nyomán.

Budavárban nem találtak érvényes szavazatot az érvénytelenek között – számolt be a Telex. Itt lehetett a legkevesebb rontottnak minősített szavazólap, amelyet újra megvizsgáltak az NVI munkatársai a szervezet székházának aulájában.

Először megvizsgálják, hogy sértetlen-e a boríték, amelyben a szavazólapok érkeztek, majd újra megvizsgálják szavazólapot.

A Telex tudósítása szerint a kerületek feléből érkezett érvénytelen szavazatokat már újraszámolták. Többtucatnyi olyan főpolgármesteri szavazólapot találtak, amelyet a vasárnap esti számláláskor tévesen minősítettek érvénytelennek, mert valójában érvényesek. A fotók alapján nem csak Vitézy Dávid nyerhet ezzel újabb szavazatokat, csökkentve a 324 szavazatnyi különbséget. Az egyik bemutatott, utólag érvényesnek talált szavazólapon Karácsony Gergelyre próbáltak szavazni, csak az X nem sikerült túl jól, a főpolgármester neve melletti körben nem metszette egymást a két vonal, éppen csak érintette, amit elsőre érvénytelennek minősítettek, de valójában egyértelműen kifejezi a választói szándékot, ezért most érvényesnek minősítették.

Az NVB várhatóan csak délután közöl adatokat

A Fővárosi Választási Iroda közlése szerint már vasárnap 17 óra 21 perckor az összes fővárosi helyi választási iroda részére kiküldtek egy tájékoztatást, hogy akkor is érvényesnek kell tekinteni az egyik jelöltre leadott érvényes szavazatot, ha a szavazólapon egy másik – már visszalépett – jelöltre is adtak le.

Korábban Vitézy Dávid azt állította, hogy ezt a tájékoztatást csak urnazárás után kapták meg a szavazatszámlálók, ezért nem biztos, hogy mindenkihez eljutott az információ.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint a Nemzeti Választási Bizottság fideszes többsége statáriális döntést hozott az újraszámlálásról, nem adott lehetőséget az ellenzéki tagoknak arra, hogy érdemben és egyenként vizsgálják Vitézy Dávidék bizonyítéknak szánt dokumentumait. Kifogásolta, hogy a Nemzeti Választási Bizottság nem a lezárt urnákat kérte be az újraszámláláshoz, hanem arra utasította a helyi választási irodákat, hogy vegyék ki belőlük az ott elvben kötegelve megtalálható érvénytelen szavazatokat.

Szerinte erre a helyzetre az a megoldás, hogy Budapest teljes területén megismétlik a főpolgármester-választást. Karácsony Gergely azt is közölte, hogy bármi lesz az érvénytelen szavazatok újraszámlálásának eredménye – tehát akkor is, ha őt hozzák ki győztesként – meg fogja támadni, a választás megismétlését fogja követelni.

Az NVB 12 igen szavazattal, négy ellenében döntött az összes fővárosi szavazóköri urna felbontásáról és a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak átvizsgálásáról, újraszámolásáról. Az NVB szerint a választás eredményének megnyugtató megállapítása érdekében indokolt a 24.592 érvénytelen szavazat újraszámolása.

Karácsony Gergely mindössze 324 szavazatkülönbséggel nyerte meg a főpolgármester-választást. Sokáig Vitézy Dávid vezetett, aki már a választás éjszakáján bejelentette, hogy a rendkívül sok érvénytelen szavazat miatt újraszámolást fog kérni.

Ehhez kapcsolódóan: Újraszámolják a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatait