A georgiai kormánypárt ismét megpróbálja elmozdítani a Nyugat-barát elnököt

Szalome Zurabicsvili georgiai elnök hatáskörét az alkotmány korlátozza, de a kormánypárt szerint megakadályozhatja győzelmüket az ellenzéki erők egyesítésével

Georgia kormányzó pártja, a Georgiai Álom, amelyet az Egyesült Államok és az Európai Unió is bírált Moszkvához közelítő lépései miatt, hetekkel a parlamenti választások előtt ismét megkísérli elmozdítani hivatalából a Nyugat-barát Szalome Zurabicsvili elnököt.

Zurabicsvili jogköre az alkotmány értelmében korlátozott, de a kormánypárt szerint az ellenzéki erők egyesítésére irányuló lépései megakadályozhatják a Georgiai Álom választási győzelmét. Salva Papuasvili parlamenti házelnök egy hétfői sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a kormánypárt ismét kezdeményezi a megfosztási eljárást, mivel Zurabicsvili álláspontjuk szerint megsértette a hivatali működését is szabályozó alkotmányt azzal, hogy a miniszterelnök beleegyezése nélkül tett hivatalos látogatás Brüsszelben, Franciaországban és Németországban.

Papuasvili hozzátette: ha az alkotmánybíróság megállapítja, hogy Zurabicsvili alkotmánysértést követett el, akkor az új parlament el fogja távolítani a hivatalából. A Georgiai Álom jelenleg nem rendelkezik elegendő mandátummal az elnök elmozdításához. Az elnöki hivatal nem kommentálta a vádemelési ügy elindítását.

Zurabicsvili és a kormányzó Georgiai Álom között feszültté vált a viszony, miután a kormánypárt támogatta elnökjelöltségét 2018-ban, és 2023-ban egy sikertelen elmozdítási kísérletben csúcsosodott ki. Akkor is összeütközésbe került a Georgiai Álommal, amikor nem volt hajlandó aláírni a „külföldi befolyásról” szóló törvényt, amelyet a nyugati kormányok és sok georgiai a Kreml által a másként gondolkodók elnyomására használt orosz „külföldiügynök-törvényhez” hasonlított. A parlament által múlt hónapban elfogadott, jogvédő csoportok és ellenzéki politikusok szerint az LMBTQ-közösség jogait drasztikusan korlátozó törvényt sem írta alá. Május közepén megvétózta a „külföldiügynök-törvényt”, amelyet lényegét és szellemiségét tekintve orosz törvénynek nevezett, amely ellentmond az alkotmánynak és minden európai normának. „Akadály az Európába vezető utunkon” – fogalmazott.

A Georgiai Álom és a Demokratikus Georgia koalíciója a 150 parlamenti képviselői helyből 84-et birtokol. A képviselők május végén 84:4 arányban megszavazták Zurabicsvili vétójának felülbírálatát. Az LMBTQ-jogokat korlátozó törvény parlamenti jóváhagyására válaszul Washington szeptember 16-án szankciókat vezetett be több mint hatvan georgiai, köztük a kormány két tagja ellen, akik szerintük aláásták a demokráciát és az emberi jogokat az országban. Irakli Kobakidze miniszterelnök arról beszélt, hogy Tbiliszi felülvizsgálhatja kapcsolatait az Egyesült Államokkal. Az Európai Unió az uniós csatlakozási tárgyalások szüneteltetésével reagált a törvényjavaslatra.

A Georgiai Álom kitart amellett, hogy továbbra is elkötelezett a nyugati csatlakozás mellett, a törvény célja pedig csak az, hogy növelje a nem kormányzati szervezetek finanszírozásának átláthatóságát.

A georgiai civil társadalom évek óta azt próbálja elérni, hogy az ország eltávolodjon Oroszország befolyásától, amely még mindig több ezer katonát állomásoztat Dél-Oszétiában és Abháziában, két szakadár georgiai régióban, amelyeket Moszkva a 2008-as orosz–georgiai ötnapos háború után független államként ismert el.