A háborús veszélyhelyzetre hivatkozva az önkormányzatokat érintő újabb rendelet született

A budapesti városháza 2020. augusztus 17-én (képünk illusztráció)

Már hatályba is lépett az egyes államháztartási szabályok veszélyhelyzet idején történő eltérő alkalmazásáról szóló rendelet.

Az áll a Magyar Közlönyben kedd este megjelent rendeletben, hogy „az önkormányzat közvetlen vagy közvetett többségi tulajdoni részesedésével működő vagy az önkormányzat közvetlen vagy közvetett többségi befolyása alatt álló gazdasági társaság önkormányzattal szemben fennálló követelése átruházására irányuló szerződést érvényesen nem köthet”.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha például az önkormányzat saját tulajdonú cége foglalkozik az önkormányzat bérlakásainak kezelésével, és a cégnek követelése van az önkormányzattal szemben, nem viheti piacra, nem adhatja azt el követelésbehajtónak, tehát az önkormányzaton belül kell megoldást találni az adósság rendezésére.

Magyarországon a törvényi szabályozás alapján az önkormányzat a saját tulajdonú gazdasági társaságain keresztül is elláthatja a közszolgáltatást. A helyhatóságok főképp 2006 és 2008 között alapítottak számos társaságot közfeladataik ellátására.

A NAV is lecsaphat az önkormányzatokra, ha állami közszolgáltatónak tartoznak

Augusztus végén jelent meg az orosz–ukrán háborús veszélyhelyzetre hivatkozva egy kormányrendelet arról, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is behajthatja az önkormányzaton az állami közszolgáltatók felé fennálló tartozást. A rendelet kihirdetése előtt másfél hónappal Lázár János építési és közlekedési miniszter arról írt a Facebook-oldalán, hogy az önkormányzatok az ország legnagyobb bliccelői, 4,5 milliárd forinttal tartoznak a Volánnak. Hozzátette, hogy a tartozásokat behajtják, és a Volán autóbuszflottájának fejlesztésére költik.

Közben a Népszava arról írt, hogy értesülése szerint akár már a szeptember végén kezdődő parlamenti ülésszakon is megszülethet a döntés, amely elvenné az önkormányzatoktól a helyi iparűzési adót. Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöke a lapnak azt mondta: a hivatalos verzió szerint még nem született kormányzati döntés, vizsgálják a különböző lehetőségeket. Hozzátette, hogy ha a teljes iparűzési adót elveszik a településektől, onnantól mindent az államnak kell finanszíroznia helyben, hiszen az önkormányzatoknak nem marad érdemi bevételük.

Ehhez kapcsolódóan: Átalakítja az önkormányzati cégek vezető- és ellenőrző testületeit Karácsony Gergely