A Hamász október 7-i izraeli terrortámadása veszélybe sodorta Iránt és a proxyhálózatát

Tűzoltók dolgoznak a lángok megfékezésén a Hamász terrortámadása után, 2023. október 7-én Izraelben

Irán évtizedeken keresztül gondosan építette félelmetes ellenállási tengelyét Izrael ellen, hogy aztán egy évvel ezelőtt a Hamász veszélybe sodorja az egészet a zsidó állam megtámadásával.

A hálózat kulcsfontosságú ahhoz, hogy az iráni kormány katonai nyomást tudjon gyakorolni Izraelre, és elrettentse fő ellenségét az iszlám köztársaság közvetlen megtámadásától. Tavaly október 7-én azonban a tengely egyik kulcsfontosságú szereplője pusztító terrortámadást indított Izrael ellen, veszélybe sodorva az egész hálózatot és kitéve Iránt a közvetlen háború veszélyének. A Hamász palesztin terrorszervezet körülbelül ezerkétszáz embert gyilkolt meg, többségében civileket, illetve magával hurcolt 251 túszt a Gázai övezetbe.

Éppen egy év telt el a példátlan támadás óta. Ez idő alatt Izrael meggyengítette a tengely alapvető tagjait, és Irán is közelebb került a totális háborúhoz, amelyet el akart kerülni.

Megtört tengely?

Az izraeli légi hadjárat és szárazföldi offenzíva nagyon súlyos csapást mért a Hamászra. A háború a gázai egészségügyi hatóságok szerint több mint 41 ezer halálos áldozatot követelt, akik között a legtöbb civil. Jeruzsálem ezzel szemben közölte, hogy a halottak többsége fegyveres volt, mintegy 17 ezren.

A palesztin enklávét uraló milícia politikai vezetőjével, Iszmáíl Hanijével júliusban Teheránban végeztek egy feltehetőleg izraeli merényletben.

A Hezbollah libanoni fegyveres szervezet az utóbbi év folyamán több ezer rakétát lőtt ki Izraelre, demonstrálva szolidaritását a palesztinokkal.

Az ellenállási tengely legerősebb tagjának számító síita terrorcsoport komoly veszteségeket szenvedett az elmúlt hónapokban, az izraeli támadások megtizedelték a felső vezetését, jelentősen lerombolták a harcképességét és rendkívül megnehezítették a belső kommunikációját. Október 1-jén az izraeli erők behatoltak Dél-Libanonba, megnyitva a második frontot az ellenállási tengely elleni háborúban.

Mintegy kétezer kilométerrel délebbre a jemeni húszi lázadók is célponttá váltak, akik a tavaly októberi izraeli vérfürdő után szintén rakétákkal és drónokkal kezdték lőni a zsidó államot. A csoport ezért januárban ismét terrorista minősítést kapott az Egyesült Államoktól.

Működésben az izraeli Vaskupola légvédelmi rendszer 2023. október 8-án

Az iraki és szíriai Irán-barát milíciák és az iráni Iszlám Forradalmi Gárda tagjai is súlyos csapásokat szenvedtek el.

Célkeresztben az elrettentési képességek

Ali Alfoneh, az Arab-öböl-államok Washingtoni Intézetének vezető elemzője szerint Izrael az iráni proxyk támadásával aláásta Teherán nemzetbiztonsági doktrínájának egyik fő elemét. „Irán látja, amint egyik partnere, a fő proxy, a libanoni Hezbollah szinte megsemmisült” – mondta, hozzátéve, hogy ez erősen behatárolja, hogy rövid távon mennyire lehet a milícia Teherán szolgálatára.

Október 1-jén Irán minden idők legnagyobb rakétatámadását hajtotta végre Izrael ellen, megtorlásként a Hezbollah-vezér, Haszan Naszr Alláh napokkal korábbi meggyilkolásáért. Alfoneh szerint az iráni akció mögött az amiatti aggodalom állhat, hogy Izrael célba vette a Hezbollah rakétaarzenálját. Ez „potenciálisan elrettentheti” az izraeli kormányzatot attól, hogy Irán nukleáris infrastruktúrájára is csapást mérjen. „Ha a rakéták már nincsenek ott, akkor a dolgok nagyon rosszul állnak Irán számára” – húzta alá, mondván, hogy az iszlám köztársaság talán abban a reményben indította meg a rakétazáport, hogy így „elterelheti az izraeli figyelmet Libanonról”.

Égő izraeli zászló Teheránban 2024. október 1-jén

„Meggyengülve, de nem megsemmisülve”

Más szakemberek ugyanakkor szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy milyen hatással lehet az ellenállás tengelyének bombázása. „A Hezbollah mindenképpen kapott egy ütést, de az eufória, amely Izraelt és Washington egyes részeit elöntötte, korainak és túlzónak tűnik – vélekedett Trita Parsi, a washingtoni székhelyű Quincy Intézet társalapítója. – Lehet, hogy a tengely meggyengült, de messze van a megsemmisüléstől.”

Hamidreza Azizi, a Német Nemzetközi Biztonsági Ügyek Intézetének munkatársa szerint bár a Hamász, az iráni támogatású szíriai milíciák, sőt bizonyos mértékig a Hezbollah is meggyengült fegyverzetét és emberi erőforrásait tekintve, ez nem vonatkozik az ellenállás tengelyére összességében. Rámutatott, hogy a Hezbollahnak összesen mintegy százezer harcosa van, és a legfejlettebb ballisztikus rakétáit is csak elvétve vetette be eddig Izrael ellen.

Eközben a húszikat érintik legkevésbé az izraeli katonai műveletek, noha ők már használták a ballisztikus rakétáikat – közölte. Hozzátette, hogy a legnagyobb veszteségeket az ellenállás tengelyének parancsnoki és koordinációs struktúrája szenvedte el, főleg az akciók összehangolásáért, a kiképzésért és a toborzásért felelős Hezbollah-vezér kiiktatása nyomán.