A harmadik oltás és hetvenszázalékos átoltottság után visszatért a normális élet Dániában

Várakozó vendégek egy dániai szórakozóhely előtt 2021 áprilisában

Dánia lett hosszú idő óta az első európai ország, ahol semmilyen Covid-korlátozás nincs érvényben. A skandináv országban hetven százalék feletti az átoltottság, az új fertőzések száma továbbra is alacsony.

Közel két év után tényleg visszatért a normális kerékvágásba Dánia, ahol pénteken feloldották az utolsó járványügyi korlátozásokat is. Ezzel jelenleg Dánia az egyetlen olyan európai ország, ahol nincs Covid-korlátozás, és mindenhova be lehet lépni akár oltási igazolás nélkül is.

Az idősek 96 százaléka védett

Dániában augusztus 1-jén megszüntették a Covid-útlevél követelményét a múzeumokban és az ötszáz főnél kevesebb embert befogadó beltéri rendezvényeken, majd a nagyobb rendezvények esetében eltörölték. Utolsóként az éjszakai szórakozóhelyekre vonatkozó szabályt oldották fel, eddig ugyanis ezekbe csak oltási igazolással lehetett belépni.

Ehhez kapcsolódóan: Szeptemberben engedélyezhetik a tizenegy évesnél fiatalabbak beoltását

Dániában augusztus vége óta csökken az új fertőzések száma, ezzel párhuzamosan az oltási arányok is emelkedtek, mostanra a teljes lakosság több mint hetven százaléka védett. A leginkább veszélyeztetett, 65 évnél idősebb korosztályban 96 százalékos az oltottság.

Napi ötszáz fertőzés alatt marad a szabadság

Egy dániai lakos szerint az utolsó korlátozások feloldása felszabadító volt a kemény világjárványos küzdelem után. „Ez kemény pár év volt. Három gyerekem van, és magántanulói oktatásban részesültünk, sok nehéz nap volt” – mondta Klaus Sylvester.

Dánián kívül júniusban rövid időre Izlandon is azt jelentették be, hogy vége a járványügyi veszélyhelyzetnek, ám hamarosan ismét emelkedni kezdett a fertőzések száma, így nem sokkal később újra korlátozásokat vezettek be.

Ehhez kapcsolódóan: 3 perc: élelmiszerek, benzin, bútorok - te dráguló élet!

A dán hatóságok azt mondják, a mostani állapotot akkor lehet fenntartani, ha a napi Covid-fertőzések száma nem éri el az ötszázat és 0,7-es szaporodási rátáját. A kormány ezzel kapcsolatban optimistának mutatkozott, de aggodalomra adhat okot, hogy az Egészségügyi Világszervezet európai igazgatója, Hans Kluge a héten arra figyelmeztetett, hogy a vakcinák valószínűleg nem fogják végleg megszüntetni a járványt.

Engedélyezték a harmadik oltást

„Az oltás segít megelőzni a súlyos betegséget és a halálozást, de a vírus valószínűleg még évekig jelen lesz, mivel mutálódik – mondta Kluge. – Meg kell terveznünk, hogyan lehet fokozatosan hozzáigazítani az oltási stratégiánkat az endémiás terjedéshez, és hiteles ismereteket kell gyűjtenünk a további oltások hatékonyságáról.”

A korábbi koronavírusnál sokkal fertőzőbb delta-variáns és más mutációk elleni védekezés érdekében Dánia csütörtöktől lehetővé tette, hogy a veszélyeztetett csoportok harmadik dózist is kapjanak a védőoltásból. Magnus Heunicke egészségügyi miniszter szerint a vakcinák fontos szerepet játszanak abban, hogy az ország visszatérjen a normális kerékvágásba, de – mint mondta – „ez nem jelenti azt, hogy nem lesz semmilyen veszély az úton”.

„A vírus többször mutálódott, ezért nem tudok garanciát vállalni. De mivel ennyi embert beoltottak, jól felkészültünk” – fogalmazott a TV2 dán televíziónak adott interjúban.