A hét, amikor élősködővé váltak a kárpátaljai menekültek a kormánykommunikációban

A kormány már élősködőkként beszél a kárpátaljai menekültekről, akiket egy rendeletmódosítás értelmében augusztus 21-én elkezdtek kilakoltatni eddig támogatott szállásukról. Lassan becsöngetnek az iskolákban: körbenéztünk, hol mennyi tanévkezdési támogatásra számíthatnak a családok. A hét legnépszerűbb közösségimédia-tartalmaiból válogattunk.

Szerda reggel kilakoltattak százhúsz kárpátaljai menekültet – köztük nyolcvan gyereket – egy kocsi magánszállásról, ahova az ukrajnai háború kitörésekor menekülhettek. Augusztus 21-én azonban életbe lépett egy kormányrendelet-módosítás, amely szerint csak a „katonai műveletekkel közvetlenül érintett közigazgatási egységből” érkezőknek jár szállás.

Nyolcvan gyerek van a kárpátaljai menekültek között, akiket kilakoltattak a kormány rendeletmódosítása miatt

Gulyás Gergely a Kormányinfón már mint élősködőkről beszélt a kárpátaljai menekültekről:

Lassan újra becsöngetnek az iskolákban. Körbenéztünk, hogy a szomszédos országokban mekkora támogatással segíti az állam a családokat a tanévkezdésben. Magyarországon csak az előrehozott szeptemberi családi pótlékból gazdálkodhatnak a szülők, de a határon túliakkal már a magyar kormány is sokkal bőkezűbb:

Ugyanezt a témát jártuk körbe e heti kvízünkben is. Tesztelje, mennyit tud a hazai és a szomszédos országok tanévkezdési támogatásairól!

Túl meleg a Duna, rendkívüli intézkedést hoztak a Paksi Atomerőműben, mert a reaktorait a folyó vize hűti. A múlt héten megjelent minisztériumi rendelet szerint az energetikai tárca vezetője, Lantos Csaba dönthetne akár úgy is, hogy az ország energetikai szükségletei fontosabbak a Duna túlmelegedésénél. Korábban videóban magyaráztuk el, miért szülhet problémákat, hogy a Duna vizét használják az atomerőmű hűtésére:

Your browser doesn’t support HTML5

Hogyan hűthető az atomerőmű aszály idején?

Végül arról is beszélgettünk podcastsorozatunkban, a Szelfiben Görög Ibolya protokollszakértővel, hogy „a diplomáciai szabályok azért is fontosak, mert ha valamit rosszul csinálsz vagy nem tartasz be, akkor nem azt mondják, hogy »te«, hanem, hogy »a magyarok«”.

Your browser doesn’t support HTML5

Görög Ibolya: Ha valaki bekerült a hatalomba, akkor kérdezett, és ha kérdez, az már az intelligencia jele