A járványveszélyre hivatkozva ítélnék el az abortusztüntetést szervező lengyel nőt

Az abortuszt tiltó törvény ellen tiltakozó nők Varsóba, Lengyelországban, 2021. január.

Bűncselekményekkel vádolták meg a lengyel nőjogi mozgalom vezetőjét, aki az országban bevezetett szinte totális abortusz-tilalom ellen tüntetések élére állt. Marta Lempart azt mondta, hogy varsói ügyészek szerdán hivatalosan is felolvasták neki a vádakat.

Lempart szerint ezzel növelték a Nők Sztrájkja nevű csoportra nehezedő politikai nyomást. A vádak között szerepel, hogy Lempart sértegetett egy rendőrt és koronavírus-pandémia idején szervezett tüntetésekkel súlyosbította a járványveszélyt. A vádpontok sokban hasonlítanak azokra, amelyekkel a bebörtönzött orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij melletti tüntetések szervezői ellen felléptek.

A lengyel törvények szerint a „járványveszély keltéséért” akár nyolc év börtönbüntetés is kiszabható.

Varsó az EU célkeresztjében

Az Európai Unió már többször aggodalmát fejezte ki, amiért szerinte a jobboldali Mateusz Morawiecki miniszterelnök kormányzása alatt Lengyelországban sérülnek a demokratikus normák.

A lengyel városokban októberben robbantak ki tüntetések, amikor az Alkotmánybíróság úgy döntött: abortuszt csak nemi erőszak, vérfertőzés vagy olyan esetekben lehet végrehajtani, amikor a terhesség veszélyezteti az anya életét. A döntés januárban lépett törvényerőre.

A tüntetések közben a szocialista rendszer 30 évvel ezelőtti bukása utáni legnagyobb tömegmozgalommá terebélyesedtek Lengyelországban.

Tiltakozik a független lengyel média is

Az Európai Unió közben már vizsgálatot folytat Lengyelország ellen az igazságszolgáltatási rendszer, a média és a civilszervezetek függetlenségének aláásása miatt. Varsó számára elméletben fennáll a veszélye, hogy több tízmilliárd eurós uniós támogatástól esik el.

Szerdán a lengyel magántévék és rádiók, újságok és híroldalak felfüggesztették a műsorokat és a tartalmak publikálását egy új reklámadó ellen tiltakozva, amely szerintük veszélyezteti a sajtószabadságot.

Egy másik ügyben egy hollandiai bíróság elutasította egy hazájában drogcsempészettel vádolt lengyel állampolgár kiadatását. Az indoklás szerint fennállt a veszélye, hogy ha Lengyelországban állítanák bíróság elé, akkor „sérülne a tisztességes eljáráshoz való joga”.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!