A kínai elnök ötvenmilliárd dolláros pénzügyi támogatást ígért Afrikának

Felállva tapsolják Hszi Csin-pinget a Kína–Afrika Együttműködési Fórum résztvevői Pekingben 2024. szeptember 5-én

Hszi Csin-ping több mint ötvenmilliárd dolláros pénzügyi támogatást ígért a kontinens országainak a következő három évre a Kína–Afrika Együttműködési Fórum megnyitóünnepségén.

A pekingi találkozón több mint ötven afrikai vezető és António Guterres ENSZ-főtitkár is részt vett.

Több afrikai állam a héten már megállapodást kötött Kínával az infrastruktúra-fejlesztés, az energetika, a kereskedelem és a bányászat területén folytatott szorosabb együttműködésről.

A Nép Nagy Csarnokában megrendezett Kína–Afrika Együttműködési Fórum megnyitóján Hszi Csin-ping a felek közötti viszonyt méltatta, mondván, hogy a kapcsolatrendszer a valaha volt legjobb.

Ötvenhárom afrikai ország vezetőjét hívta Pekingbe Hszi

„Kína kész elmélyíteni együttműködését az afrikai államokkal az ipar, a mezőgazdaság, a beruházások, az infrastruktúra és a kereskedelem terén – mondta. – A következő három évben a kínai kormány kész 360 milliárd jüan (50,7 milliárd dollár) értékű pénzügyi támogatást nyújtani.”

Tájékoztatása szerint ennek több mint a fele hitel lesz, 11 milliárd dollár „különböző típusú támogatás”, tízmilliárd dollár pedig a kínai cégek beruházásainak ösztönzésére mehet. Arra is ígéretet tett, hogy segíteni fognak legkevesebb egymillió új munkahelyet teremteni a kontinensen.

Ehhez kapcsolódóan: Kína exportálja a politikai modelljét? Egy új jelentés szerint igen

António Guterres felszólalásában hangsúlyozta, hogy az egyre szorosabbá váló kínai–afrikai kapcsolatok „a megújulóenergia-forradalom motorját” jelenthetik. Kitért rá, hogy Kína figyelemre méltó fejlődése gazdag tapasztalatokkal és szakértelemmel szolgálhat a régió számára.

Ehhez kapcsolódóan: Kína hitelezési gyakorlata: hogyan épít politikai és gazdasági befolyást Peking?

Kína jelenleg a világ második legnagyobb gazdasága az Egyesült Államok után, illetve Afrika legnagyobb kereskedelmi partnere.

Peking óriási összegeket fektet be a bányászatba Afrikában az ipara számára szükséges erőforrásokért. Emellett számos országba hatalmas hiteleket helyezett ki az infrastruktúra fejlesztésére, több esetben egyfajta adósságcsapdába zárva az érintett államot.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.