A Kneszet arab képviselője szerint vadásznak a népére Gáza támogatása miatt

Ahmad Tibi izraeli arab parlamenti képviselő a Kneszet épületében lévő irodájában, Jeruzsálemben 2024. június 25-én

Izrael egyik legismertebb arab politikusa olyan híres alakokkal pózol az irodája falán lógó bekeretezett képeken, mint Bill Clinton, Jasszer Arafat és Recep Tayyip Erdoğan.

Ahmad Tibi íróasztalával szemben arab jelmondat olvasható: „Azok a napok a legszebbek, amelyeket még nem éltünk meg.” Ez – mondja a parlamenti képviselő – megrendítő emlékeztető népe számára, amely a Hamász október 7-i támadását követően fokozott kontroll alatt él.

Az AFP hivatalos izraeli adatokon alapuló összesítése szerint a támadásban 1195 ember vesztette életét Izraelben, többségük civil.

A Hamász által irányított terület egészségügyi minisztériumának adatai szerint Izrael megtorló katonai hadjárata a Gázai övezetben legalább 37.765 embert ölt meg, többségében ugyancsak civileket.

Ehhez kapcsolódóan: Izrael megrohamozta Gázaváros egyik kerületét, és arra utasította a palesztinokat, hogy menjenek délre

Mindez nyomás alá helyezte Izraelben az arab kisebbséget, amely a lakosság mintegy húsz százalékát teszi ki, és Tibi szerint egyre súlyosbodó gyűlölet-bűncselekményekkel és igazságtalan rendőri fellépéssel szembesül.

„Október 7. után arab állampolgárok százait fogták el az izraeli rendőrök azért, mert olyan bejegyzést vagy történetet tettek közzé, amelyben együttéreztek a gázai gyerekekkel vagy nemet mondtak a háborúra” – mondja Tibi, az egyik, főként arabokból álló párt vezetője az AFP-nek.

„Nehéz napok voltak ezek Izrael palesztin polgárainak, és ez ma sincs másképp.”

Az Adalah, az izraeli arab kisebbségek jogait védő szervezet szerint igazságtalanul megbüntették a közösség tagjait, akik együttérzésüket fejezték ki a gázai civilekkel.

Október 7. és március 27. között az izraeli rendőrség 401 embert, zömmel arabokat tartóztatott le olyan szóbeli vétségek miatt, amelyeket terrorizmusra való felbujtásnak minősített.

Ugyanebben az időszakban összesen 667 embert gyanúsítottak meg szólással kapcsolatos bűncselekményekkel; mindössze tizenhárom volt izraeli zsidó állampolgár, szemben az 590 arabbal.

„A szólásszabadság elleni fellépés olyan helyzetet teremtett, amelyben a palesztin polgárok (…) nem tiltakozhatnak és nem hangoztathatják szabadon a véleményüket” – áll az október 7. utáni helyzetről szóló jelentésben.

Tüntetők ezrei követelték a túszok szabadon engedését Tel-Avivban

Arabellenes retorika

Tibi azt állítja, hogy ő és Izrael más arab állampolgárai ellenezték az október 7-i civil haláleseteket.

„Mindenhol elmondtuk, hogy ellenezzük a civilek elleni támadásokat (…) Dél-Izraelben – bármely gyerekről, bármely nőről legyen szó” – mondja.

„Ugyanakkor több mint 15 ezer olyan palesztin gyerekről beszélünk, akiket Gázában öltek meg.”

Néhány iskolában mégis fegyelmi eljárás alatt álló arab osztálytársaik eltávolítását kérték a zsidó diákok, még azokét is, akiket felmentettek.

Az október 7-ét követő egyik közép-izraeli kollégiumi tüntetésen a diákok azt kiabálták, hogy „Halál az arabokra!”, és megpróbálták betörni az ajtókat.

Novemberben jobboldali izraeliek tiltakoztak egy arabokat alkalmazó jeruzsálemi bolt ellen.

Ám a képviselő – aki azt mondja, hogy tizenhárom gázai rokonát veszítette el izraeli bombázásokban – úgy véli: az arabellenes retorika megkülönböztetett megítélés alá esik.

„A zsidó oldalon azok közül, akik arab állampolgárok kitoloncolására, az összes arab megölésére, egész Gáza elpusztítására szólítottak fel (…) senkit sem tartóztattak le” – teszi hozzá.

Izrael kormánya az arabok szerepét emeli ki a bíróságokon, a kórházakban és a parlamentben annak jeleként, hogy elfogadja őket a társadalom.

2018-ban Izrael feldühítette az arabokat annak a törvénynek az elfogadásával, amely „a zsidó nép nemzetállamaként” határozta meg az országot. Tibi szerint az egyenlőtlenség egyre nagyobb.

„Október 7. után etnokrácia lett ez, csak a zsidók számára” – véli.

Romok és sok halott a Gázai övezetben az izraeli túszszabadítás után

„Maradunk”

Maga Tibi is szembesült a zsidó izraeliek haragjával október 7. után.

„Nem tíz, hanem több száz fenyegetést kaptam hétköznapi izraeliektől. Ha háború van (…) mindenkit legitim célpontnak tekintenek.”

Arra a kérdésre, hogy tart-e támadástól, azt válaszolja: „Nem, de óvatos vagyok.”

Tibi, Arafat volt palesztin vezető egykori tanácsadója bírálja Benjámin Netanjáhú miniszterelnököt és Itamar Ben Gvir szélsőjobboldali nemzetbiztonsági minisztert azért, mert Izrael egyre rosszabbul bánik az arabokkal.

„Az izraeli törvények szerint ő terrorista” – mondja Ben Gvirről, akit telepesként rasszizmusra való felbujtásért és egy terrorszervezet támogatásáért ítéltek el, amiért kapcsolatban áll egy betiltott zsidó szélsőséges csoporttal.

Válaszul Ben Gvir Tibit nevezte terroristának, és azt követelte, hogy távolítsák el a parlamentből palesztinbarát kijelentései miatt.

„Izraelben az általános légkör (…) már-már fasiszta” – mondja Tibi.

De drámai kézmozdulatok kíséretében hozzáteszi: még mindig reménykedik abban, hogy a zsidók és az arabok újjáépíthetik a hidakat.

„Realista vagyok, de mindig optimista, mert a történelem jó oldalán állok” – folytatja.

Ha a gázai háború véget ér, szerinte „a demokrácia lesz az egyetlen módja” a válság megoldásának, egy palesztin állammal, amely teljes jogokat kínál.

„Ez a palesztinok természetes joga” – mondja.

Arab nyelvre váltva Tibi harcias üzenetet fogalmaz meg saját népének és ellenfeleinek.

„Megfélemlítési kísérletekkel kell szembenéznünk. Kiálltuk a próbát a múltban, és most is ellen fogunk állni a fasizmus és a rasszizmus hullámának” – mondja.

„Itt voltunk és itt is maradunk.”

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.