A kommunista Bulgária mindennapi életét mutatja be a Fortepan ihlette fotóarchívum

Aratás a bulgáriai Szvetovracsenye faluban 1955-ben

Két bolgár, Tihomir Sztojanov és Johanna Trajanova olyan fotóarchívumot hozott létre, amelyből kiderül, milyen volt az átlagemberek élete hazájukban a XX. században.

Prágától Podgoricáig az európai keleti blokk hivatalos fotói a kommunizmus éveiben általában ugyanúgy néznek ki, ahogy alább látható.

Szófiában tömeg hallgatja Leonyid Brezsnyev szovjet vezető beszédét 1967-es bulgáriai látogatásán

Most két történésznek köszönhetően a Bolgár Vizuális Archívum (BVA) nevű online forrás intim betekintést nyújt abba, milyen volt a hétköznapi emberek élete Bulgária vasfüggönye mögött.

Tavasz A szovjet hadsereg emlékkertjeként ismert parkban 1961-ben. A háttérben látható szovjet emlékművet évtizedes nyilvános vita után 2023 decemberében eltávolították

A BVA 2019-es indulása óta több mint tizenhatezer képet gyűjtött a múlt századból. Sok személyes gyűjteményből származik.

Egy nő a Fekete-tengeren nyaral 1962-ben

A BVA alapítói, Tihomir Sztojanov és Johanna Trajanova a Szabad Európának elmondta: az archívum létrehozását Sztojanov egyre bővülő történelmi fotógyűjteménye és az adományozott fotókból felépített, szabadon hozzáférhető magyar archívum, a Fortepan 2018-as kiállítása inspirálta.

Ingázók várakoznak, hogy felszállhassanak a Vitosa-hegyre tartó buszra 1974-ben. A Vitosa Szófia fölé magasodik, és a bolgár főváros egyik jelképe

A budapesti Fortepan-kiállítás elképesztő volt – mondta Trajanova a Szabad Európának. A páros úgy döntött, hogy elindítja a híres magyar kezdeményezés bolgár változatát.

Szófia Hipodruma nevű külvárosa 1966-ban

Sztojanovot a szófiai művészeti körökben már ismerték, gyűjtötte a fiókban porosodó személyes fényképeket egy leendő képgyűjtemény számára, amelyet játékosan Képzeletbeli archívumnak hívtak.

Munkás Szófiában 1975-ben

A két barát rájött, hogy követhetik a Fortepan modelljét: az adományozott fotókat nagy felbontásban szerkeszthetővé teszik az interneten, és a képaláírásokat bárki számára hozzáférhetővé, aki ellenőrizhetően tudja, hogy mit ábrázol egy-egy kép.

Szófia központja felé tartó villamos a Vitosa-hegység lábánál 1970-ben. Háttérben a bal felső sarokban az Alekszandr Nyevszkij-székesegyház

A BVA lehetőség arra, hogy „a fiatalabb generációk számára hozzáférhetővé tegyük a múltat és életben tartsuk ezeket a történeteket” – mondja Trajanova.

Őrségváltás Georgi Dimitrov mauzóleuma előtt 1974-ben. Dimitrov volt a kommunista Bulgária első vezetője 1946-tól 1949-ben bekövetkezett haláláig. Mauzóleumát 1999-ben lebontották

A BVA az egész XX. századot lefedi, de a legritkább képek Bulgária 1946–1990 közötti kommunista korszakából származnak, amelyből a hivatalos propagandaképeken kívül alig maradt fenn valami.

A szófiai Giorgi Sz. Rakovszki utca 1974 telén. A bal felső sarokban látható tábla ma is a helyén van, a Könnyek és Nevetés Színházát hirdeti

Sztojanov egy interjúban elmondta, hogy a kommunista időszakból származó személyes fotók „lehetővé tették, hogy közvetlen forrásból lehessek szemtanúja a bolgár családok életének”.

Egy férfi a Zora nevű napilapot olvassa 1970-ben. A háttérben a legendás bolgár birkózó, Dan Kolov (1892–1940) plakátja

Sztojanov szerint az informális fotók „nagyon fontosak, mert a szocialista rendszer idején a fotózás a propaganda egyik legerősebb eszköze volt, szinte lehetetlen őszinte, tiszta és nem megrendezett képet találni a hivatalos archívumokban”.

Fiatal bolgár pár 1980-ban

Az archívum a legnagyobb adományt Milena Nyikolovától, a 2016-ban elhunyt profi fotós, Panajot Burnev lányától kapta.

Egy lottóárus és egy fagylaltárus 1975-ben Szófiában

Burnev utcai fotói „különleges helyet foglalnak el a szívünkben – mondja Trajanova. – Szabadidejében 120 milliméteres fényképezőgépével járta a várost, és megörökítette a hatvanas és hetvenes évek Szófiáját.”

Panajot Burnev fotója Bulgária régi nemzetgyűlési épületéről és a Cári felszabadító emlékműként ismert szoborról, amely II. Sándor orosz cárt ábrázolja. A fénykép 1965-ben készült

Sztojanov és Trajanova reméli, hogy még többen vesznek részt a BVA-projektben akár adományozóként, akár azzal, hogy információval szolgálnak a több ezer, felirat nélküli fotóhoz.

Egy bulgáriai esemény egy ünneplőbe öltöztetett birkával. A fotót leírás nélkül töltötték fel a BVA-ra, várják a megfejtést

Az archívumnak saját közösségi oldala van, de Trajanova szerint a legélénkebb reakciók a kiállításokon érkeznek. „Ilyenkor mindenki igazán bekapcsolódik – mondja. – Megérint, ahogy a nézők kapcsolódnak a fotókhoz.”

Kávézás a Fekete-tenger partján 1968-ban

„Vannak, akik nosztalgiával nézik a képeket, fiatalabb korukra emlékezve – mondja Trajanova –, míg mások most látják először ezeket a helyeket; olyan helyeket, amelyek már is nem léteznek.”

Lenin szobra Szófia központjában 1976-ban. 1991-ben eltávolították

Trajanova szerint az archívum jövőjét illetően az a cél, hogy évente rendezzenek olyan kiállításokat, mint amilyen a 2018-as budapesti volt. A páros azt reméli, hogy ki tudják építeni az adományozók és a rajongók közösségét, akik találkozhatnak, „mint egy társaság, akiket a történelem megőrzésének szeretete hoz össze”.

A cikk a Szabad Európa bolgár szerkesztőség közreműködésével készült.