A kormány szerint nincs is joga olimpiai pályázatot beadni

Az új budapesti Puskás Aréna 2020. november 11-én

Magyar Péter ostobaságokat beszél, a kormánynak nincs joga olimpiai pályázatot beadni – közölte a Szabad Európával a Kormányzati Tájékoztatási Központ. A Tisza Párt elnöke szerint a kormány már beadta a 2036-os olimpia megrendezésére a pályázatot, de nem adott tájékoztatást róla.

Magyar Péter információi szerint a kormány suttyomban beadta a 2036-os olimpia megrendezésére a pályázatot. A Tisza Párt elnöke az ATV Egyenes Beszéd című műsorában állította ezt. Hozzátette: az információt eddig hivatalosan nem erősítették meg. Úgy vélte, a budapesti olimpia megrendezéséről csak társadalmi vita után lehet dönteni.

Kerestük az ügyben a kormányszóvivőt, a sportért felelős államtitkárságot és a Magyar Olimpiai Bizottságot (MOB), hogy meg tudják-e erősíteni az értesülést, a kormány valóban benyújtotta-e a 2036-os olimpia megrendezésére a pályázatot, és amennyiben nem, tervezik-e.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ válasza szerint a kormánynak nincs joga olimpiai pályázatot beadni. Az olimpiára városok pályáznak.

„Magyar Péter csak a botrányai elől menekül, amikor ostobaságokat beszél” – közölték.

A Momentum 2017-ben egy hónap alatt a szükséges szavazatok kétszeresét gyűjtötte össze a NOlimpia kampányban, azonban a népszavazás elmaradt az olimpiarendezésről, mert a kormány napokon belül visszavonta a pályázatot. Orbán Viktor akkor álomgyilkosságról beszélt.

Korábbi cikkünk a témában: Budapesti olimpiára készül a kormány?

A visszavont pályázatok után azonban sorra épültek az olyan stadionok és egyéb sportlétesítmények, amelyek akár olimpiai versenyek megrendezésére is alkalmasak, például a Puskás Ferenc Stadion, az MVM Dome, a Duna Aréna, a Groupama és a Papp László stadion.

Dénes Ferenc sportközgazdász korábban arról beszélt a Szabad Európának, hogy direkt mindent úgy építettek, hogy alkalmas legyen egy olimpiára.

Szijjártó Péter tavaly januárban azt mondta, hogy Magyarország alkalmas a rendezésre, nincs pályázati előkészület, de jó lenne egy olimpia.

Gyulai Zsolt, a MOB elnöke szerint a már meglévő, bejáratott stadionok alkalmasak a rendezésre, és a pályázat elbírálásakor is sokat számítanak.

Tompos Márton, a Momentum jelenlegi elnöke szerint pártja továbbra sem támogatja a budapesti olimpia megrendezését, mert úgy gondolja, hiába épültek meg a sportlétesítmények, az egyéb infrastruktúra még nem áll rendelkezésre.

Ezzel egyébként Vitézy Dávid is egyetértett, amikor azt nyilatkozta a Szabad Európának, hogy Budapest nincs felkészülve egy olimpia megrendezésére.

Karácsony Gergely tavaly már arról beszélt, hogy bizonyos feltételek mellett nyitott a tárgyalásokra a kormánnyal ez ügyben.

„Hogyha az állam épít két metrót, akkor velem lehet beszélgetni az olimpiáról” – mondta az ATV-nek. Később arról beszélt, hogy mindenképpen népszavazást kell tartani az ügyben.

A VSquare információi szerint a háttérben újraindultak a tárgyalások egy olimpiai pályázatról. A lap úgy tudja: létrejöhet egy olyan egyezség, hogy Budapest ellenzéki vezetése infrastrukturális és pénzügyi támogatásért cserében támogat egy új olimpiai pályázatot. A VSsquare szerint hamarosan döntést kell hozni a pályázatról, egy éven belül várható a Fővárosi Közgyűlés megerősítő szavazása. Magyarország vagy a 2036-os, vagy a 2040-es olimpia megrendezésére pályázhat, de úgy tudni, hogy a korábbi időpontot valószínűleg egy ázsiai ország kapja meg. A nyári olimpiák helyszínei 2032-ig megvannak.

Ehhez kapcsolódóan: A nálunk sokkal gazdagabb országoknál is nagyvonalúbban rendezünk sporteseményeket