A letartóztatás veszélye ellenére visszatér Spanyolországba a szeparatista katalán volt elnök

Carles Puigdemont a katalán regionális választás napján, 2024. május 12-én Franciaországban

A spanyol hatóságok által törvénytelennek minősített függetlenségi népszavazás szervezése miatt körözött Carles Puigdemont csaknem hét év önkéntes emigráció után vissza kíván térni Katalóniába.

Az egykori szeparatista katalán elnök, aki az elszakadásról szóló 2017. októberi referendum után menekült Belgiumba, bejelentette, hogy részt fog venni pártja, az Együtt Katalóniáért rendezvényén a barcelonai regionális törvényhozás épülete közelében pár órával az új kormány hivatalba lépése előtt. Az eseményen valószínűleg számos támogatója is meg fog jelenni.

A 61 éves politikus arról nem számolt be, hogy mikor és hogyan tervez Spanyolországba utazni.

A helyi rendőrség közölte, hogy végre fogják hajtani a bíróság letartóztatási parancsát, amennyiben Puigdemont valóban visszatér.

A szakadár vezető elismerte, hogy „nem vehet részt szabadon” a parlament napirend szerinti ülésén, és azzal vádolta meg a hatóságokat, hogy „régóta üldözik” a sikertelen függetlenedési kísérlet miatt.

Ehhez kapcsolódóan: Katalán vezetőket fosztott meg mentelmi joguktól az Európai Parlament

Puigdemont hazatérése valószínűleg újból felszítja a politikai feszültséget Katalóniában. A függetlenség ügye korábban elhúzódó alkotmányos válságot okozott Spanyolországban.

Mindez ráadásul veszélybe sodorhatja a három katalán párt között hónapokon át tartó bénultság után létrejött megállapodást, amelynek nyomán Salvador Illát választhatnák meg a régió elnökének a héten.

Ehhez kapcsolódóan: Három nyelvvel bővítené az EU hivatalos nyelveinek körét Spanyolország – a tagállamok óvatosak

Puigdemont és az akkori katalán vezetés tucatnyi politikusa ellen az illegálisan rendezett függetlenségi népszavazás után emeltek vádat lázadás és közpénzek hűtlen kezelése miatt. Kiadatásáról évekig vita folyt, ugyanis közben európai parlamenti képviselő lett.

Ráadásul rá egyelőre nem vonatkozik a szocialista vezetésű kormánykoalíció által idén meghirdetett amnesztia, amellyel nyár elején kiszabadult az elítélt egykori katalán vezetők többsége.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.