A miniszterelnök szerint egész rendőrhadsereg száll szembe a zavargókkal Nagy-Britanniában

Rendőr akcióban egy bevándorlásellenes tüntetésen a brit Rotherhamben 2024. augusztus 4-én

Keir Starmer brit miniszterelnök hétfőn azt mondta, hogy a különleges rendőrök reguláris hadseregét hozzák létre a zavargások kezelésére, az igazságszolgáltatás rendszerét pedig megerősítik, hogy foglalkozni tudjanak az erőszakos zavargásokban letartóztatott több száz emberrel.

Starmer sürgős tanácskozást hívott össze a törvénytelen akciók miatt, amelyekért a szélsőjobboldali aktivistákat és a közösségi médiában megjelent téves információkat okolta, amelyek magasra korbácsolták az indulatokat, miután egy táncórán késelő ölt meg három kislányt, és többeket megsebesített. Az interneten hamis pletykák terjedtek el arról, hogy a támadó muszlim menedékkérő, ami a bevándorlók és muszlimok elleni támadásokhoz vezetett.

„Bármi is a látszólagos motiváció, ez nem tiltakozás. Ez tiszta erőszak. Nem tűrjük el a támadást a mecsetek vagy muszlim közösségeink ellen – mondta Starmer. – A törvény teljes erejével lecsap mindazokra, akikről megállapítják, hogy részt vettek ezekben a tevékenységekben.”

Vasárnap dühös tömegek támadtak két szállodára, amelyekben korábban menedékkérőket szállásoltak el – ablakokat törtek be, és gyújtogattak, mielőtt a rendőrség feloszlatta őket, a lakókat pedig evakuálták. Az elmúlt hat napban több tucat sérült rendőr került kórházba, miután téglákkal, palackokkal és nagy fapóznákkal verték őket.

Oliver Coppard, Dél-Yorkshire polgármestere – itt érte támadás az egyik szállodát – „szélsőjobboldali gengsztereknek” tulajdonította az erőszakot.

„Ahogy Keir és minden tisztességes ember mondta, úgy gondolom én is, hogy szélsőjobboldali gengszterekről van szó, akik megtámadták közösségeink legsebezhetőbb embereit, és erre semmi mentség nincs – mondta a BBC-nek. – Soha nem lehet mentség arra, hogy megpróbálunk halálra égetni kétszázat közösségünk legsebezhetőbb tagjaiból.”

Starmer szóvivője azt mondta, hogy nem kérték a hadsereg közbelépését.

Ehhez kapcsolódóan: A brit rendőrség újabb szélsőjobboldali tüntetésekre készül, a kormány kemény válaszlépésekre figyelmeztet

A közrendért felelős belügyminisztérium nagyobb védelmet ajánlott a mecseteknek egy új gyorsreagálási eljárás keretében, amelynek célja, hogy haladéktalanul elhárítsa az újabb támadások veszélyét az istentiszteleti helyek ellen.

Starmer szóvivője a találkozó után kijelentette, hogy a közösségimédia-cégek nem tettek eleget a szélsőjobboldali erőszakot szító félretájékoztatás terjedésének megakadályozására, és megígérte, hogy bárki, aki rendbontást szít – online vagy az utcán –, börtönbüntetésre számíthat. A hamis és félrevezető információk egy része külföldi államokból származik.

„Az a félretájékoztatás, amit az interneten láttunk, az ismert bottevékenység felerősítését vonja maga után, ami, mint mondtam, államilag támogatott tevékenységhez köthető” – mondta a szóvivő a találkozóról tartott tájékoztatóján.

Összecsaptak a tüntetők a rendőrökkel Rotherham utcáin

Készült az AP tudósításának felhasználásával.