A növekvő hőség bénító homokviharokat okoz a Közel-Keleten

Egy nő sétál az Imam al-Abbas szentély közelében egy homokvihar idején az iraki Kerbala szent városában, 2022. június 26-án.

Az elmúlt két hónapban az irakiak sűrű homokfelhőkben éltek, homokfelhőben dolgoztak és homokfelhőt lélegeztek be, mivel legalább kilenc - egyenként több napig tartó - homokvihar sújtotta az országot, mindent betakarva.

A kórházak megugrott betegszámról közöltek jelentéseket. Több ezer ember érkezett súlyos légúti megbetegedésekkel, miközben iskolákat és hivatalokat kellett bezárni, a repülőjáratok pedig napokig nem indultak el.

"Nem tudok úgy kimenni a szabadba, hogy ne köhögnék vagy ne fognám be a számat" - mondta Aszam Alvas, a Nature Iraq zöld civil csoport alapítója a Thomson Reuters Alapítványnak, bagdadi otthonából.

A legutóbbi vihar két napig a házban tartott. Asztmás vagyok, ezért bent kell maradnom, hogy megvédjem a tüdőmet" - mondta.

Irak, Irán, Szíria és más Öböl-menti országok számára nem idegenek a homok- és porviharok, amelyek hagyományosan a májustól júliusig tartó forró hónapokban fordulnak elő, amikor az erős északnyugati szél nagy mennyiségű port hoz a régió egyes részeire.

Manapság azonban a viharok korábban és gyakrabban érkeznek, jóval az egykor szokásos évi egy-két alkalomnál gyakrabban. Már márciusban elkezdődnek és egyre nagyobb területet fednek le.

Miközben a kormányok küzdenek, hogy megbirkózzanak a támadó porral, a környezetvédők és a kormánytisztviselők szerint a veszélyt az éghajlatváltozás és a rossz vízgazdálkodási gyakorlat kombinációja okozza, amelyek együttesen a régió talajának egyre nagyobb részét változtatják homokká.

Figyelmeztetnek arra, hogy a hőmérséklet emelkedése és az időjárási trendek változása arra utal, hogy még rosszabb jön, hacsak a kormányok nem tudnak együttműködni az éghajlatváltozást okozó klímagáz-emisszió csökkentésében, valamint a régión átsöprő homokhullámok egészségügyi és pénzügyi hatásainak csökkentésében.

"Az aszályok súlyosbodása különösen nagy aggodalomra ad okot" - mondta Kaveh Zahedi, az ENSZ Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági és Szociális Bizottságának fenntartható fejlődésért felelős helyettes ügyvezető titkára.

Szerinte az érintett országoknak be kell fektetniük a korai előrejelző rendszerekbe, hatékonyabb víz- és földgazdálkodási politikákat kell kialakítaniuk, valamint biztosítási és szociális védelmi intézkedéseket kell bevezetniük, hogy a legsebezhetőbb közösségek talpra állhassanak a viharok után.

Tökéletes vihar

Több ezer kilométert megtéve egy-egy homok- és porvihar egy tucatnyi országonban végezhet pusztítást.

A Világbank 2019-es jelentése szerint károsítják az épületeket, a villanyvezetékeket és más létfontosságú infrastruktúrát, elpusztítják a termést, rontják a járművezetők látási viszonyait, és megszakítják a légi, vasúti és vízi közlekedést.

A Közel-Kelet és Észak-Afrika (angol rövidítéssel a MENA régió) évente mintegy 13 milliárd dollárt veszít a homokviharok hatásai miatt, a takarítási és helyreállítási költségektől kezdve az egészségügyi problémák kezelésén át a termelékenység csökkenéséig - áll a jelentésben.

Kaveh Madani, a New York-i City College környezeti igazságossággal, biztonsággal és diplomáciával foglalkozó kutatója szerint a homok- és porviharok jelentette veszélyeket a helyi és nemzetközi kormányok túl sokáig figyelmen kívül hagyták.

"Ez a határokon átnyúló és generációkon átívelő probléma ... évről évre csak egyre veszélyesebbé válik" - mondta Madani, aki korábban az iráni környezetvédelmi minisztérium helyettes vezetőjeként dolgozott.

"Igazán kiábrándító látni, hogy a 21. század egyik legsúlyosabb környezeti problémáját a nagy kormányközi és tudományos ügynökségek nem ismerik el megfelelően" - mondta egy telefoninterjúban.

Emberek egy homokvihar idején az iraki Nadzsafban, 2022. május 23-án.

A Közel-Keletet természeténél fogva mindig is az erős szelek, a száraz talaj és a forró időjárás terhelte, amelyek együtt tökéletes feltételeket biztosítanak a homok- és porviharokhoz.

Az éghajlati szakértők szerint azonban a növekvő hőség, valamint az évtizedek óta tartó rossz vízgazdálkodás és a nem hatékony mezőgazdasági gyakorlat miatt a régió földjei leromlottak, így a porszemcsék könnyebben felszállhatnak és hatalmas területeket teríthetnek be.

A Nemzetközi Valutaalap márciusban közzétett jelentése szerint a Közel-Kelet az 1990-es évek óta kétszer olyan gyorsan melegszik, mint a globális átlag.

A Világbank szerint számos MENA-országban a víz 85%-át mezőgazdasági célokra fordítják.

Éghajlatvédelmi szakértők szerint az olyan nem fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok, mint a túllegeltetés, a vegyszerek és gépek túlzott használata, valamint a túlzott öntözés - amelyet gyakran erősen támogatott vízdíjakkal ösztönöznek - hozzájárulnak a régió elsivatagosodásához.

Madani szerint a régió néhány nagy folyóján épülő gátak is hibásak, amelyek elzárhatják a vizes élőhelyekre áramló vizet. A konfliktusok is menekülésre kényszeríthetik a gazdákat, így a földjeik kopárrá válhatnak és kiszáradhatnak.

"Ha ehhez hozzáadjuk az erdőirtás, a földhasználat megváltozása, a felhagyott mezőgazdasági területek problémáját..., akkor megvan a recept a gyakoribb és intenzívebb porviharokhoz" - mondta.

Pordiplomácia

A homokviharok által leginkább sújtott egyes országok közötti feszült politikai viszony akadályozza a probléma kezeléséről szóló tárgyalásokat - mondta Erik Solheim, aki 2016. és 2018. között az ENSZ környezetvédelmi programjának ügyvezető igazgatója volt.

Néhány ország azonban egyéni erőfeszítéseket tett a térségben a porviharok elleni küzdelem érdekében.

Szaúd-Arábia vállalta, hogy saját határain belül 10 milliárd fát ültet - ami ambiciózus cél egy korlátozott megújuló vízkészletekkel rendelkező ország számára -, azzal a céllal, hogy csökkentse a szén-dioxid-kibocsátást és visszafordítsa a fokozódó talajromlást.

A fák azáltal, hogy több esőt kötnek meg a talajban és lassítják a víz elpárolgását a földről, a gyökereik pedig megkötik a talajt és megakadályozzák az eróziót, újraéleszthetik a kiszáradt földeket.

2016-ban az Abu Dhabi székhelyű Masdar Tudományos és Technológiai Intézet elindított egy webalapú modellező rendszert, amely közel valós idejű térképeket szolgáltat a légköri por és más szennyező anyag koncentrációról a régióban.

Egy gyerek padlót söpör egy homokviharban az Imam Ali szentélynél az iraki Nadzsafban, 2022. május 23.

A Thomson Reuters Alapítványnak nyilatkozó környezetvédelmi szakértők szerint azonban a meglévő intézkedések nem elegendők ahhoz, hogy felkészítsék a régiót azokra a szélsőséges porviharokra, amelyeket a súlyosbodó éghajlatváltozás hozhat.

"Ha a Közel-Keleten nem tesznek azonnali és komoly lépéseket a porviharok kérdésének kezelésére, akkor az olyan következmények, mint az emberek kényszerű elvándorlása, nem regionális, hanem globális problémává válhatnak (a viharok miatt)" - mondta Madani.

Solheim, aki jelenleg a World Resources Institute agytröszt vezető tanácsadója, számos olyan szakértő és tisztviselő között van, akik arra szólítanak fel, hogy az idén Egyiptomban és jövőre az Egyesült Arab Emírségekben tartandó ENSZ éghajlat-változási tárgyalások váljanak a kormányok számára olyan fórummá, amely a homokviharok megfékezését célzó diplomáciai tevékenységet folytat.

"Sok más környezetvédelmi kérdés előrébb van a napirenden, de a homok- és porviharokról alig esett szó az éghajlati tárgyalásokon" - mondta Solheim.

"(A problémát) másodlagos kérdésnek tekintették, holott ez az egyik legkárosabb környezeti probléma az emberiség számára."

Szöveg: A Thomson Reuters Alapítvány írása alapján